Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Σκληρή κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό 2020 - Ψηφίστηκε μόνο από τους 158 κυβερνητικούς βουλευτές

Σκληρή κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό 2020 - Ψηφίστηκε μόνο από τους 158 κυβερνητικούς βουλευτές
Έντονες αντιπαραθέσεις στο Κοινοβούλιο μεταξύ βουλευτών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Με 158 ψήφους υπέρ, κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, ο κρατικός προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2020.
Με ευρύτατη πλειοψηφία 250 βουλευτών (39 όχι, 8 παρών) ψηφίστηκαν οι δαπάνες του υπουργείου 'Αμυνας, ενώ οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας ψηφίστηκαν από 242 βουλευτές (55 όχι).
Οι δαπάνες των υπολοίπων υπουργείων ψηφίστηκαν επίσης από 158 βουλευτές (139 κατά) με μόνη διαφοροποίηση στις δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών που ψηφίστηκαν από 159 βουλευτές (138 κατά).
Κατά την ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη μετά την ολοκλήρωση της 5ης συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, 139 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό.
Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές σε σύνολο 300.
Απουσίαζαν 3 βουλευτές, ενώ δύο εξ αυτών οι Κ. Ζουράρις και Κ. Μάλαμα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν με επιστολή τους πρόθεση καταψήφισης του προϋπολογισμού.
Στις πέντε ημέρες και 50 ώρες, που διήρκεσε η συζήτηση επί του προϋπολογισμού, τον λόγο έλαβαν 224 βουλευτές όλων των κομμάτων.
Μίλησαν επίσης 34 μέλη της κυβέρνησης καθώς και οι έξι αρχηγοί.
Συνολικά δηλαδή, μίλησαν 264 μέλη του κοινοβουλίου.

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός του 2020 δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μεσαία τάξη

Τη δεύτερη μείωση κατά 8% του ΕΝΦΙΑ το 2020 και τη σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλλεγγύης ανήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, κάτι το οποίο, άλλωστε, αναμενόταν.
Πρόκειται για την δεύτερη μείωση ΕΝΦΙΑ της κυβέρνησης Μητσοτάκη καθώς προηγήθηκε μείωση 22% του συγκεκριμένου φόρου τον Αύγουστο 2019.
Η νέα μείωση, αν δεν υπάρξουν δημοσιονομικές ανατροπές, θα εμφανιστεί στα εκκαθαριστικά του Αυγούστου 2020.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε τα όσα έχει επιτύχει από τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως έναν προϋπολογισμό που πίσω από τους αριθμούς υπάρχει ο στόχος της κυβέρνησης να συνδυάσει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη.
Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός «ο προϋπολογισμός του 2020 δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα αλλά αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού.
Είχα δεσμευτεί απέναντι στον Ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες.
Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας.
Και αυτό ακριβώς κάνω.
Ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων.
Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου».

Τσίπρας: Προϋπολογισμός ταξικής μονομέρειας και απάτης

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση όχι μόνο για τον προϋπολογισμό αλλά και για τη γενικότερη πολιτική της τόσο στα εσωτερικά θέματα όσο και στην εξωτερική πολιτική εξαπέλυσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως «ταξικό» και «γεμάτο απάτες».
Υποστήριξε ότι "τίποτε καλό δεν προβλέπει, για τους πολλούς, για την Υγεία, την Παιδεία, το κοινωνικό κράτος, τη μεσαία τάξη, ενώ αντίθετα για τους λίγους και εκλεκτούς προϋπολογίζει "από ελαφρύνσεις φορολογικές και άλλες, μέχρι επιχορηγήσεις, και «δώρα», συχνά φωτογραφικά".
«Έχετε γεμίσει με απάτη την πολιτική ζωή του τόπου», είπε ο κ. Τσίπρας.
Χαρακτήρισε "χυδαία απάτη το δόγμα σας περί ασφάλειας, περί νόμου και τάξης" και αναφέρθηκε: "στις επελάσεις των ΜΑΤ του κυρίου Χρυσοχοΐδη, λες και βρισκόμαστε σε κατεχόμενη χώρα.
Εκτός πια κι αν οι εικόνες αστυνομικών που κακοποιούν και ξεγυμνώνουν νέους ανθρώπους, φορούν κουκούλες σε πολίτες, λες και προορίζονται για το Γκουαντάναμο, μόνο και μόνο επειδή ζητούν την εφαρμογή του νόμου και τη παρουσία εισαγγελέα για την είσοδο στην οικία τους, αν οι εικόνες αστυνομικών να ασχημονούν με χίλιους δυο τρόπους, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουν την παρουσία μαρτύρων, είναι εικόνες ευνομούμενης χώρας".
Συνεχίζοντας και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: "Ασφάλεια, κύριε Μητσοτάκη, δεν εξασφαλίζει η παράλογη, υπερβολική, και κάποτε φασιστικού τύπου βία, εναντίον πολιτών.
Την στιγμή που καταργείτε κάθε είδους ασφάλεια στην εργασία. Όταν επιβάλλετε την ανασφάλεια στην καθημερινή επιβίωση των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης, της νεολαίας.
Όταν υπονομεύετε το όποιο αίσθημα ασφάλειας που με κόπο και θυσίες προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε, στις πιο ευάλωτες ιδιαίτερα ομάδες του πληθυσμού, σε ζωτικούς τομείς, όπως η Υγεία, και η Παιδεία.
Τότε η επίδειξη αστυνομικής βίας, δεν αποσκοπεί ούτε στη δημόσια τάξη, ούτε στην κοινωνική γαλήνη.
Αποσκοπεί στην τρομοκράτηση και την καταστολή και στον εκφοβισμό, και στην τρομοκράτηση".
Ζήτησε από τον πρωθυπουργό "να βρείτε δυο λόγια να καταδικάσετε αυτά τα περιστατικά, σε αντίθεση με μια σειρά υπουργούς σας που σήμερα τα υπερασπίστηκαν με πάθος στα τηλεοπτικά παράθυρα.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αποτελούν εξαίρεση όμως τα ενθαρρύνει η δική σας πολιτική".
Σημείωσε ότι ακόμη και ο Νίκος Αλιβιζάτος έστειλε επιστολή για τα περιστατικά αστυνομικής βίας.

Γεννηματά: Ο κ. Μητστάκης προσγειώνεται στην πραγματικότητα - Λέμε όχι στον προϋπολογισμό

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, έκανε εκτενείς αναφορές στα ελληνοτουρκικά κατά την τοποθέτησή της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να σταλεί δυναμικό μήνυμα στον Ερντογάν.
«Οι εγκλωβισμένοι στα νησιά ξεπερνούν τους 40.000.
Πριν από λίγες ημέρες παρουσίασα προτάσεις, τα βήμα για την αντιμετώπιση των τουκρικών προκλήσεων.
Αρνηθήκατε κ. Μητσοτάκη να μας πείτε ποια είναι η κόκκινη γραμμή μας. Αρνηθήκατε το Συμβούλιο Αρχηγών.
Το πήρατε πάνω σας. Υπάρχει όμως η ανάγκη για εθνική γραμμή σε αυτά τα θέματα. Μας είπατε ότι η εξωτερική πολιτική δεν συζητείται, αλλά ασκείται.
Αυτό προϋποθέτει όμως την ύπαρξη εθνικής στρατηγικής που θα διαμορφωθεί απ όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. (…) Εκτιμώ ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση, εφόσον υπάρξει κοινή γραμμή για την κόκκινη μας γραμμή. Ως εδώ με τις παραχωρήσει.
Να στείλουμε μήνυμα στον Ερντογάν ότι εάν τολμήσει να καταπατήσει τα εθνικά μας δικαιώματα, θα απαντήσουμε αποφασιστικά. Υποτιμήσατε στην αρχή το πρόβλημα.
Μην αργείτε άλλο κ. Μητσοτάκη», είπε.
Στρέφοντας το βλέμμα της στον προϋπολογισμό, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε πως παρότι άλλαξε η κυβέρνηση, δεν άλλαξε η πολιτική.
«Αυτόν τον  Προϋπολογισμό θα μπορούσε κάλλιστα να τον υπογράφει ο κ. Τσακαλώτος.  
Στις ίδιες ράγες κινείται.  
Τα  υπερπλεονάσματα είναι πάντα εδώ.  
Οι δεσμεύσεις Τσίπρα παραμένουν ισχυρές.
Και οι πολίτες παραμένουν στο ίδιο έργο θεατές.
Ο προϋπολογισμός του 2020 προσγειώνει τον κ. Μητσοτάκη.
Από την «εικονική  κανονικότητα» που παρουσιάζει, στη  σκληρή πραγματικότητα που ζούμε».
Σε αυτό το πλαίσιο, κατήγγειλε πως δεν αντιμετωπίζονται οι αδικίες, παραμένει το αδιέξοδο της ανάπτυξης, το κοινωνικό κράτος καταρρέει.
Ως προς τις εκκενώσεις καταλήψεων σήμερα και τις νέες καταγγελίες για αστυνομική βία, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, υποστήριξε: «Οι πολίτες πράγματι αποζητούν την ασφάλεια στην ζωή τους.  
Όμως η αστυνομική αυθαιρεσία που καθημερινά πληθαίνει δεν είναι ένδειξη δύναμης,  αλλά αδυναμίας.
Αποτελεί ομολογία  της αποτυχίας της Κυβέρνησης σας να εγγυηθείτε την ασφάλεια των πολιτών στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας.
Αυτή είναι η κατάσταση στην πραγματική ζωή».

Κουτσούμπας: Δεν θεωρούμε ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε είναι αντιαναπτυξιακός - Υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη

Αντιλαϊκό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2020 ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας ότι και η νέα κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης.
Ο ΓΓ του ΚΚΕ ανέφερε “δεν θεωρούμε ότι ο προϋπολογισμός είναι αντιαναπτυξιακός. Αυτή η κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βολικός. Εμείς λέμε ότι ο προϋπολογισμός υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη και άρα είναι αντιλαϊκός”.
Ο ίδιος τόνισε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση “η πολιτική σας δεν διαφοροποιείται από αυτή των προκατόχων σας. Φορτώνετε πρόσθετα φορολογικά βάρη στους πολίτες. Την ίδια ώρα χαρίζετε εκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο.
Φοροασυλία για το μεγάλο κεφάλαιο”.
Ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για πολιτική εξαναγκασμού που υποχρεώνει τους φορολογούμενους να διενεργούν ηλεκτρονικά το 30% των συναλλαγών τους, πρακτική που όπως είπε ωφελεί τις τράπεζες.
“Η πολιτική αυτή τσακίζει τους αυτοαπασχολούμενους, μικροεμπόρους που αναγκάζονται να φανερώσουν το μικρό τους εισόδημα στις υπηρεσίες του αστικού κράτους. Τσακίζει και τους μισθωτούς με πρόστιμα όταν δεν ξεπερνούν αυτό το όριο” είπε.
“Ο προϋπολογισμός, απ' όποια πλευρά και αν το κοιτάξει κανείς, βρίσκει μέτρα μόνο υπερ του κεφαλαίου” ανέφερε σε άλλο σημείο για να επισημάνει ότι ο λαός δεν θα ωφεληθεί απο την προωθούμενη πολιτική.
“Η επιθετικότητα της Τουρκίας έκανε ακόμα ένα βήμα μπροστά με την συμφωνία με την Λιβύη για την ΑΟΖ, διαγράφοντας ελληνικά νησιά από το χάρτη. Μόνο που αυτή η προκλητικότητα δεν αντιμετωπίζεται από το ΝΑΤΟ” ανέφερε σε άλλο σημείο για να εξηγήσει “τα δισεκατομμύρια ευρώ προς το ΝΑΤΟ δεν απέτρεψαν την προκλητικότητα της τούρκικης άρχουσας τάξης”.
“Η κρατική βία, η καταστολή και η αυθαιρεσία έχει κοντά ποδάρια. Φουντώνει την οργή του λαού” πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας σχετικά με τις καταγγελίες για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας.

Βελόπουλος: Ο προϋπολογισμός είναι βασισμένος σε ξύλινα πόδια με πολλά στοιχεία ασαφή και με νούμερα που δεν βγαίνουν

«Προϊόν δημιουργικής λογιστικής που πατάει σε γυάλινα πόδια με πολλά επισφαλή στοιχεία και με νούμερα που δεν βγαίνουν», χαρακτήρισε, μιλώντας στη Βουλή, το σχέδιο του προϋπολογισμού, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, και πρόσθεσε ότι είναι προορισμένος να αποτύχει «γιατί δεν έχετε σχέδιο», όπως χαρακτηριστικά είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
«Είστε ίδιοι σε πολλά πράγματα με τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Βελόπουλος συνεχίζοντας την κριτική του προς τη ΝΔ και πρόσθεσε.
«Βγήκε δική σας υπουργός και είπε για τις ιδιωτικοποιήσεις ότι "εφαρμόζουμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ". Τότε γιατί κάναμε εκλογές και δεν αφήνατε τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνάει;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι αθετεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις και ανέφερε παραδείγματα όπως η υπόσχεση για μείωση των φόρων και η ανάπτυξη με ρυθμούς 4% το έτος και η επαναφορά των επιδομάτων στους πολύτεκνους.
«Αν δεν κάνετε πραγματικές φοροαπαλλαγές δεν πρόκειται να προχωρήσει η οικονομία», τόνισε ο κ. Βελόπουλος, ενώ άσκησε, παράλληλα, κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Δεν καταλαβαίνω το μένος της Αριστεράς για τους επιχειρηματίες».
Ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε στις επενδύσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επενδύει υπερβολικά στις ξένες επενδύσεις που αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό, όταν οι ελληνικές επενδύσεις είναι 25%.
«Το ιδιωτικό χρέος είναι ένα τεράστιο. Για τον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει καμία μέριμνα. Μιλάτε για μείωση του δημοσίου χρέους όταν εκτοξεύετε το ιδιωτικό. Έχετε υπερδανεισμένους πολίτες και επιχειρήσεις, που σημαίνει ότι έχουν αδυναμία να καταναλώσουν προϊόντα. Ποιος ξένος επιχειρηματίας θα έρθει να επενδύσει όταν δεν υπάρχει κατανάλωση;», διερωτήθηκε

Βαρουφάκης: Η ανάκαμψη είναι πλασματική, στηρίζεται στα συντρίμια της κοινωνίας

Eγκλωβισμένη στην χρεοδουλοπαροικία παραμένει η χώρα σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο γγ του ΜεΡΑ25 μιλώντας για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 είπε ότι “το ελληνικό κράτος δεν είναι κανονικό γι αυτό και εσείς όπως και οι προηγούμενοι δεν είστε οι κανονικοί κυβερνήτες. Ηγούνται άλλοι με τηλεκοντρόλ απο τις Βρυξέλλες”.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι “Με τον προϋπολογισμό σας αποκρύπτετε το που βρισκόμαστε και την τρικυμία που έρχεται. Καθηλώνετε την χώρα μας για άλλη μια χρόνια στην οικονομική και κοινωνική στασιμότητα.
Σε 12 μήνες θα έχετε αποκηρύξει τον προϋπολογισμό που σήμερα θα ψηφίσετε”.
Με μακάβρια ποιητική διάθεση δε, ανέφερε “¨η ανάπτυξή σας θυμίζει το γκελ ενός πτώματος στις τσιμεντόπλακες της μόνιμης λιτότητας”.
Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι ο ρυθμός αύξησης των εισοδημάτων πρέπει να είναι μεγαλύτερος από “το βουνό του χρέους”. “Το μεσοσταθμικό επιτόκιο είναι μικρότερο απο τον ρυθμό μεγέθυνσης του ονομαστικού χρέους. Δεν είναι δυνατόν στο σχέδιο προϋπολογισμού να μην αναφέρεται το μεσοσταθμικό επιτόκιο. Δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουμε το μέσο ρυθμό αύξησης χρέους. Μιλάτε για χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια δανεισμού. Απο το πρώτο μνημόνιο χρωστάμε 56 δις με επιτόκιο 3,776% που είναι τοκογλυφικό σε περίοδο αρνητικών επιτοκίων. Για τα 4 δις του ΔΝΤ έχουμε επιτόκιο 4,9%.
Μεσοσταθμικά πληρώνουμε 2,65% για το σύνολο του χρέους μας. Που σημαίνει ότι αν ο ρυθμός αύξησης των εισοδημάτων μας είναι κάτω του 2,65% το χρέος θα αυξάνεται” είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης