Επικαιρότητα

Ικανοποίηση Lagarde για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας - Στο επίκεντρο σχέδιο Ηρακλής και δημοσιονομικοί στόχοι

Ικανοποίηση Lagarde για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας - Στο επίκεντρο σχέδιο Ηρακλής και δημοσιονομικοί στόχοι
Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Πρόεδρο της ΕΚΤ, Christine Lagarde
Την ικανοποίησή της για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα εξέφρασε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde κατά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με την κυρία Lagarde σήμερα 17/12 στη Φρανκφούρτη και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της ΕΚΤ, πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνάντηση, όπου έγινε μια ιδιαίτερα ζεστή συζήτηση γύρω από την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Στη συνάντηση εκφράστηκε η ικανοποίηση για τον ισχυρό βαθμό υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτό αποτυπώνεται στο πλήθος των νομοσχεδίων που έχουν μέχρι σήμερα ψηφιστεί και στη θετική έκθεση αξιολόγησης των θεσμών.
Συζητήθηκαν, το ζήτημα της επιτυχούς υλοποίησης του Σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων, το ζήτημα των δημοσιονομικών στόχων, το θέμα της πράσινης ανάπτυξης, καθώς και το ζήτημα της άρσης των περιορισμών που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στην έκθεσή τους, σε ελληνικά ομόλογα, όπου υπήρξε θετική ανταπόκριση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στη Φρανκφούρτη, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά και τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.
Πάντως στην πρόσφατη συνέντευξη της η Lagarde είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις.
Θα επαναλάβει ωστόσο ότι για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει οι οίκοι αξιολόγησης να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα σενάριο που αναμένεται προς τα μέσα του 2021 και όχι το 2020.
Για τα NPEs των τραπεζών ο Ηρακλής αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αλλά ακόμη απαιτείται δρόμος ώστε να εξυγιανθούν πλήρως οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών.
Ως προς την λογιστική απεικόνιση των ANFAs είναι πιθανό σενάριο να χρησιμοποιηθεί ως plan B στην περίπτωση που οι θεσμοί τελικώς δεν ικανοποιήσουν το ελληνικό αίτημα για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2%.
Υπάρχουν πηγές που υποστηρίζουν ότι η ΕΕ προσανατολίζεται όχι στην μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά σε αλλαγές που αφορούν τα κέρδη από τα ομόλογα ANFAs – ομόλογα της Ελλάδος που κατέχουν ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες.
Υπάρχουν σκέψεις η ΕΕ και οι δανειστές να μην επιτρέψουν την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων δηλαδή να παραμείνει ο στόχος 3,5% έως το 2022 και από το 2023 να μειωθεί στο 2,2% όπως έχει συμφωνηθεί από το 2018 αλλά να επιτρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ANFAs να μην καταλήγουν στην εξυπηρέτηση του χρέους αλλά να καλύπτουν και άλλες ανάγκες του προϋπολογισμού οπότε μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί έμμεση μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων – όχι άμεση – και μόνο για μια χρονιά.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης