Πετρέλαιο

Η Συρία εκχωρεί συμβάσεις εξερεύνησης πετρελαίου σε δύο ρωσικές επιχειρήσεις

Η Συρία εκχωρεί συμβάσεις εξερεύνησης πετρελαίου σε δύο ρωσικές επιχειρήσεις
Οι συμφωνίες καλύπτουν την εξερεύνηση και την παραγωγή σε τρία μπλοκ, συμπεριλαμβανομένου ενός πετρελαϊκού πεδίου στη βορειοανατολική Συρία και ενός πεδίου φυσικού αερίου βορείως της Δαμασκού
Το κοινοβούλιο της Συρίας έχει εγκρίνει συμβάσεις για την έρευνα πετρελαίου με δύο ρωσικές εταιρείες σε μια προσπάθεια να τονώσει την παραγωγή που πλήττεται από περισσότερα από οχτώ χρόνια πολέμου και δυτικών κυρώσεων.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε ότι οι συμφωνίες καλύπτουν την εξερεύνηση και την παραγωγή σε τρία μπλοκ, συμπεριλαμβανομένου ενός πετρελαϊκού πεδίου στη βορειοανατολική Συρία και ενός πεδίου φυσικού αερίου βορείως της πρωτεύουσας της Δαμασκού.
Οι συμβάσεις, που ψηφίστηκαν σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου τη Δευτέρα, υπογράφηκαν νωρίτερα φέτος με δύο ρωσικές επιχειρήσεις που ορίστηκαν ως Mercury LLC και Velada LLC.
Ο υπουργός πετρελαίου Ali Ghanem δήλωσε ότι η υπογραφή συμβολαίων σε αυτές τις εταιρείες ήταν σύμφωνη με τη στρατηγική της κυβέρνησης "προς φιλικά κράτη που βρισκόταν στη Συρία, με τη Ρωσία και το Ιράν στην πρώτη γραμμή".
Απογοητευμένος από τις Δυτικές δυνάμεις, ο Σύριος Πρόεδρος Bashar al-Assad  στράφηκε στους συμμάχους Ρωσία και Ιράν για να διαδραματίσουν ρόλο στην ανοικοδόμηση, αφού βοήθησαν τον στρατό της Συρίας να ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Η Συρία παρήγαγε περίπου 380.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως πριν από τον πόλεμο, αλλά η παραγωγή κατέρρευσε μετά από μάχες που έπληξαν την πλούσια σε πετρέλαιο ανατολή. Τα κοιτάσματα πετρελαίου της βόρειας και ανατολικής Συρίας ήταν σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των Κούρδων που ανακατελήφθησαν από το Ισλαμικό Κράτος με τη βοήθεια των Η.Π.Α.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Trump, έχει δηλώσει ότι παρά την στρατιωτική απομάκρυνση από τη βορειοανατολική Συρία, ένας μικρός αριθμός δυνάμεων των ΗΠΑ θα παραμείνει "όπου υπάρχει το πετρέλαιο".
Περίπου 600 αμερικανικά στρατεύματα - τα οποία η Δαμασκός θεωρεί "εισβολείς" - παραμένουν, ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας της Mark Esper αυτό το μήνα.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας ανέφεραν ότι το υπουργείο πετρελαίου θα επιδιώξει να υπογράψει υπεράκτιες συμβάσεις για επενδύσεις πετρελαίου που παρεμποδίστηκαν με οικονομικές κυρώσεις.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το εμπόριο πετρελαίου συνεχίστηκε μεταξύ του κουρδικού και του κυβερνητικού εδάφους. Πολλά πεδία αερίου επέστρεψαν επίσης στον κρατικό έλεγχο, αφού ο στρατός νίκησε το Ισλαμικό Κράτος σε τμήμα της επαρχίας Deir al-Zor στα ανατολικά το 2017.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης