Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Μήνυμα ψυχραιμίας σε όλους τους Έλληνες - Πλήρης στήριξη από την ΕΕ

Μητσοτάκης: Μήνυμα ψυχραιμίας σε όλους τους Έλληνες - Πλήρης στήριξη από την ΕΕ
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλους τους Έλληνες
Την πλήρη στήριξη όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβε η Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
«Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα - Παντελώς άκυρο για εμάς το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης.
Το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλους τους Έλληνες.
«Έχουμε ψυχραιμία και σχέδιο, έχουμε και πολύ ισχυρούς συμμάχους.
Θα στέκονται δίπλα μας όταν θα πρέπει να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός.
«Θεωρούμε ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης είναι άκυρη, δεν έχει κανένα περιεχόμενο.
Θα συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε σε όλα τα διεθνή φόρα, δεν έχει κατατεθεί ακόμα στον ΟΗΕ», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία είναι απελπιστικά απομονωμένη διπλωματικά, μετά την κίνηση να υπογράψει το μνημόνιο με τη Λιβύη.
«Η Τουρκία είναι απομονωμένη και αυτό της προκαλεί νευρικότητα.
Δεν παίζουμε με τις λέξεις.
Υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια με κάθε τρόπο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε δημόσια τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron για τη στήριξή του απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας.
Για το προσφυγικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΕΕ είναι πρόθυμη να βρει ένα τρόπο συνεργασίας με την Τουρκία στο προσφυγικό - Αλλά η Τουρκία πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί, δηλαδή να ελέγχει τις προσφυγικές ροές.
O Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν πρέπει να περιμένει κανείς από την Ελλάδα να κάνει εκπτώσεις στα κυριαρχικά της δικαιώματα, εάν η Τουρκία εκβιάσει αυξάνοντας τις προσφυγικές ροές.
«Η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά και δεν είναι αντικείμενο συμψηφισμού με άλλες πολιτικές», διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.
Όσον αφορά τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτό δεν εξαρτάται από την Ελλάδα.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέας συνάντησης με τον πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, o κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο  δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία είναι και πρέπει να είναι ανοιχτός, ώστε να δούμε εάν υπάρχει τρόπος να βρούμε λύσεις στις μεγάλες μας διαφορές.
Δεν συζητούμε όμως μόνο για τις κάμερες».
Σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Borisov, o Kυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι στήριξε ανεπιφύλακτα την Ελλάδα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.
Εν όψει της συνάντησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump στις 7 Ιανουαρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, ειδικά στο άκυρο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύη.
«Ο διμερείς σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι εξαιρετικές, ειδικά στο μέτωπο των εξοπλισμών και επενδύσεων των ενόπλων δυνάμεων.
Θα συζητήσω όμως με τον Trump και τις οικονομικές μας σχέσεις», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης