Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία: Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της - Η Άγκυρα έστειλε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες του συμφώνου με Λιβύη πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία: Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της - Η Άγκυρα έστειλε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες του συμφώνου με Λιβύη πριν τη Σύνοδο Κορυφής
Το εν λόγω ζήτημα μάλιστα, δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Συνόδου και θα συζητηθεί στο δείπνο όπως ζήτησε η ελληνική πλευρά
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, καθώς έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους. 
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα λάβει τη στήρικη των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Πάντως, λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, όπου θα τεθεί και το ζήτημα του συμφώνου της Τουρκίας με τη Λιβύη (ειδικότερα θα συζητηθεί στο δείπνο όπως ζήτησε η ελληνική πλευρά), η Άγκυρα δυναμίτισε το κλίμα δείχνοντας ότι δεν έχει καμία διάθεση να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο παραβλέποντας τις προειδοποιήσεις από την ΕΕ.
Ειδικότερα, η Τουρκία έστειλε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες του τουρκολιβυκού συμφώνου για τις θαλάσσιες ζώνες.
Πρόκειται για επίσημο έγγραφο της γειτονικής χώρας, στο οποίο περιγράφονται τα θαλάσσια σημεία, εντός των οποίων καθορίζονται οι θαλάσσιες ζώνες Τουρκίας και Λιβύης.


xartis4

Κατά την ενημέρωση της επιτροπής εξωτερικών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ο Γενικός Διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Çağatay Erciyes, δήλωσε ότι με την υπογραφή του μνημονίου έχουν καθοριστεί η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών με μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Fatih Donmez, δήλωσε στην εφημερίδα Sabah ότι η Τουρκία δεν έχει κάνει τίποτα λάθος και ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο δεν παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κάνει έρευνες, γεωτρήσεις ή παραγωγικές δραστηριότητες μέσα στα θαλάσσια σύνορα που διασφαλίζονται από τη συμφωνία με τη Λιβύη, χωρίς την άδεια της Άγκυρας» ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας.

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Μήνυμα κατά της τουρκικής προκλητικότητας έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
«Θα ζητήσω και είμαι σίγουρος ότι θα λάβω τη στήριξή τους απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα. Το δήθεν μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο: Παραβιάζει κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.
Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Σε όλη αυτή τη διαδικασία η Ελλάδα δεν είναι μόνη, έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους.
Πορευόμαστε με ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, αλλά και με σχέδιο και με τη βεβαιότητα ότι ενωμένος ο ελληνικός λαός, στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας», είπε.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Έχουμε στοιχεία για εκβιασμό της Λιβύης από την Τουρκία

Για εκβιασμό της Λιβύης από την Τουρκία κάνουν λόγο ελληνικές διπλωματικές πηγές αναφερόμενες στο τουρκολιβυκό σύμφωνο για τις θαλάσσιες ζώνες και χαρακτηρίζουν αναμενόμενη την αποστολή των συντεταγμένων στον ΟΗΕ.
Η αποστολή του κειμένου της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη ήταν αναμενόμενη και δεν έχει καμία έννομη συνέπεια, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας την είδηση ότι η Τουρκία κατέθεσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη.
Η αποστολή του κειμένου της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη ήταν αναμενόμενη και δεν έχει καμία έννομη συνέπεια, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας την είδηση ότι η Τουρκία κατέθεσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη.
Η Ελλάδα έχει, άλλωστε, ήδη καταθέσει τις απόψεις της με επιστολές της προς τον γενικό γραμματέα των ΗΕ, Antonio Guterres, καθώς και προς την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.
Την ίδια στιγμή, διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα έχει στοιχεία ότι η Τουρκία μετέφερε όπλα στην Τρίπολη, παρά το γεγονός ότι ο ΟΗΕ έχει επιβάλλει εμπάργκο όπλων προς όλες τις χώρες - μέλη τους σχετικά με τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Λιβύης.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η τουρκική κυβέρνηση εκβίασε τη Λιβύη με την αποστολή των όπλων για να υπογράψει το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

«Καταδίκη» από ΕΕ

Πάντως αν δεν υπάρξει κάτι να ανατρέψει το προσχέδιο της δήλωσης που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, όπου αναφέρεται ότι το μήνυμα που θα στείλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες από την Σύνοδο Κορυφής είναι ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, για τα θαλάσσια σύνορα, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, η ελληνική πλευρά έχει κάθε λόγο να εμφανίζεται ικανοποιημένη καθώς πήρε αυτό που ήθελε.

Βέβαια, δεν πανηγυρίζει και αναμένει να υιοθετηθεί τελικά η δήλωση από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται σήμερα, Πέμπτη, και την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την διαρροή που έγινε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, φαίνεται ότι θα υπάρξει στο κείμενο των συμπερασμάτων μια καλή διατύπωση για τα ελληνικά συμφέροντα, μετά την απειλητική για την Ελλάδα συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Προς αυτή την κατεύθυνση, θα επισημαίνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, ότι το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για την οριοθέτηση θαλασσίων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας.
Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επιβεβαιώσει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Το εν λόγω ζήτημα μάλιστα, δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Συνόδου και θα συζητηθεί στο δείπνο όπως ζήτησε η ελληνική πλευρά.

Image



Στο πλαίσιο αυτό, η παρέμβαση που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το βράδυ αναμένεται να είναι εστιασμένη στην απειλητική, την άκυρη όπως λέει χαρακτηριστικά η ελληνική πλευρά, συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.
Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες οι οποίοι εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στη χώρα μας. Η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Κύπρος δηλώνουν ανοιχτά και σκληρά ότι τάσσονται κατά της Τουρκίας και θα στηρίξουν τα ελληνικά αιτήματα στη Σύνοδο Κορυφής.
Σε ότι αφορά την Γερμανία, είναι πολύ προσεκτική στη στάση που κρατά. Και αυτό, διότι, η Angela Merkel τρέμει το προσφυγικό και το ενδεχόμενο να ξανανοίξει τη στρόφιγγα ο Erdogan.
Κάτι άλλωστε που πολιτικά το έχει πληρώσει.
Στο πλαίσιο αυτό, η Γερμανία εμφανίζεται πάρα πολύ προσεκτική και ναι μεν, θα στηρίξει την Ελλάδα στην καταδίκη της Τουρκίας αλλά δεν θέλει να απομονωθεί η Άγκυρα από την Ευρώπη.
Επιπροσθέτως, δεν θέλει να ακούσει τίποτα για κυρώσεις. Κάτι που διαφάνηκε και από την ανακοίνωση του Βερολίνου την Τετάρτη, αφενός με την δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Μαρίας Άνταμπαρ, η οποία εξέφρασε την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο ενώ τόνισε ότι η γερμανική θέση είναι σαφής: Οριοθετήσεις θαλασσίων περιοχών πρέπει να γίνονται βάσει του ισχύοντος διεθνούς δικαίου της θάλασσας.
Και στη συνέχεια, με την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στη Γερμανία, Steffen Seibert, ο οποίος έκανε μια δήλωση στην οποία αφενός αρκέστηκε να επαναλάβει τη δήλωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, αφετέρου έκανε μια διατύπωση μάλλον, αμφίσημη.
Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι η Τουρκία με την πολύπλευρη σχέση που έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελέσει θέμα εάν ο κ. Μητσοτάκης το θέσει στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Seibert.
Σε αυτό το σκηνικό, η Αθήνα βρίσκεται με το «βλέμμα» στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής αναμένοντας να επιβεβαιωθούν οι θετικές προσδοκίες για τις ελληνικές θέσεις με τις οποίες μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ουδετερότητα από ΟΗΕ

Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ ακολούθησε την πεπατημένη του... Πόντιου Πιλάτου, παροτρύνοντας Ελλάδα και Τουρκία να έχουν συνεχή διάλογο για τα ευαίσθητα θέματα των θαλάσσιων ζωνών.
«Η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες (χωρών) στις θαλάσσιες ζώνες τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ και πρόσθεσε 
«Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές, όπως σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων μερών».
«Είμαστε βέβαιοι ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αναγνωρίζουν την ανάγκη για έναν συνεχή διάλογο για αυτά τα ευαίσθητα θέματα» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες – Στις 16:30 η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Πριν τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 16:30 (ώρα Ελλάδας) ο κ.Μητσοτάκης θα δώσει το παρών στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού.
- Στις 13:15 (ώρα Ελλάδας) ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ και στις 13:30 θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
- Στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, Pablo Casado.
- Στις 16:30 - 20:00 (ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
- Στις 20:30 - 23:30 (τοπική ώρα) ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Δείπνο εργασίας των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης