Πετρέλαιο

Saudi Aramco: Στα 2 τρισ. δολ. η αποτίμηση, πέτυχε τον αρχικό στόχο

tags :
Saudi Aramco: Στα 2 τρισ. δολ. η αποτίμηση, πέτυχε τον αρχικό στόχο
Η αποτίμηση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας ξεπερνά με άνεση τις αμερικανικές Microsoft και Apple
Στα 2 τρισ. δολ. αποτιμάται η Saudi Aramco, στη δεύτερη ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής στο χρηματιστήριο του Ριάντ.
Πρόκειται για τον αρχικό στόχο που είχε θέσει ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman.
Η αποτίμηση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας ξεπερνά με άνεση τις αμερικανικές Microsoft και Apple.
Η μετοχή σημείωσε άνοδο 10% στην έναρξη της συνεδρίασης στα 38,7 ριάλ (10,32 δολ.) ενώ στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε στα 37 ριάλ με άνοδο 5%.
Τα κεφάλαια από την πώληση ποσοστού 1,5%, πάνω από το 80% του οποίου αγοράστηκε από Σαουδάραβες επενδυτές, θα διοχετεύουν στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF), το κρατικό επενδυτικό ταμείο που είναι επιφορτισμένο με το να φέρει εις πέρας το φιλόδοξο οικονομικό μετασχηματισμό που οραματίζεται ο πρίγκιπας Mohammed Bin Salman, προκειμένου να περιορίσει την εξάρτηση της χώρας από τα έσοδα από το πετρέλαιο.
«Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως, ίσως όχι στο σύνολό τους, στην εγχώρια οικονομία, σε έργα όπου το PIF θα κινεί τα νήματα, που στη συνέχεια βασικά θα προσελκύσουν μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα…άρα τα χρήματα θα παραμείνουν κυρίως στο σύστημα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Mohammed Al - Jadaan στο Reuters.
«Ένα περιουσιακό στοιχείο αυτής της ποιότητας προσελκύει πολλή προσοχή, όταν προσελκύεις προσοχή σε αυτή την εταιρία, τότε προσελκύεις προσοχή και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα που διαφορετικά δεν θα ήταν από μόνα τους ελκυστικά για τους διεθνείς επενδυτές», δήλωσε ο Jadaan.
Η Aramco τιμολόγησε την αρχική δημόσια προσφορά της στα 32 ριάλ (8,53 δολάρια) ανά μετοχή, στο ανώτερο επίπεδο του ενδεικτικού εύρους, αντλώντας 25,6 δισ. δολάρια και ξεπερνώντας την εισαγωγή-ρεκόρ της Alibaba Group Holding το 2014 που ανήλθε στα 25 δισ. δολάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης