Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Ο ΟΠΕΚ «βλέπει» μικρό έλλειμμα στην αγορά πετρελαίου το 2020

Ο ΟΠΕΚ «βλέπει» μικρό έλλειμμα στην αγορά πετρελαίου το 2020
Η ζήτηση για αργό πετρέλαιο θα είναι κατά μέσο όρο 29,58 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) το επόμενο έτος
Ο ΟΠΕΚ «βλέπει» ένα μικρό έλλειμμα στην πετρελαϊκή αγορά το προσεχές έτος λόγω περιορισμών της Σαουδικής Αραβίας, ακόμη και πριν τεθεί σε ισχύ το τελευταίο σύμφωνο εφοδιασμού με άλλους παραγωγούς, γεγονός που υποδηλώνει μια πιο περιορισμένη αγορά από ό, τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί.
Σε μηνιαία έκθεση, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη 11/12/2019 ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι η ζήτηση για αργό πετρέλαιο θα είναι κατά μέσο όρο 29,58 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) το επόμενο έτος.
Ο ΟΠΕΚ άντλησε λιγότερο πετρέλαια το Νοέμβριο από ό, τι η μέση απαίτηση για το 2020, αφού τους προηγούμενους μήνες προμήθευε περισσότερα.
Η έκθεση  αναθεώρησε περαιτέρω την αρχική πρόβλεψη του ΟΠΕΚ για την προσφορά αερίου για το 2020, καθώς η παραγωγή - όπως ο αμερικανικός σχιστόλιθος - έχει αναπτυχθεί πιο αργά από ό, τι αναμενόταν. Αυτό θα δώσει μια ευκαιρία στις προσπάθειες του ΟΠΕΚ και των εταίρων με επικεφαλής τη Ρωσία να στηρίξουν την αγορά τον επόμενο χρόνο.
Ο ΟΠΕΚ διατήρησε τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2020 σταθερή και πιο αισιόδοξη για τις προοπτικές.
"Από την θετική πλευρά, η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου πιθανότατα πέρασε και τώρα η αρνητική τάση της βιομηχανικής παραγωγής που παρατηρείται το 2019 αναμένεται να αναστραφεί το 2020", αναφέρει η έκθεση.
Οι τιμές του πετρελαίου ήταν σταθερές μετά την ανακοίνωση της έκθεσης, κοντά σε $ 64 το βαρέλι, κάτω από το επίπεδο που ορισμένοι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ έχουν δηλώσει ότι προτιμούν.
Η οργάνωση των χωρών εξαγωγής πετρελαίου, η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί, γνωστή ως OPEC +, έχουν εφαρμόσει από την 1η Ιανουαρίου συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατομμύρια μονάδες βάσης για την υποστήριξη της αγοράς.
Σε συνεδριάσεις την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε σε περαιτέρω περικοπή κατά 500.000 bpd από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Η έκθεση έδειξε ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ υποχωρεί πριν ακόμη τεθεί σε ισχύ η νέα συμφωνία.
Τον Νοέμβριο, η παραγωγή OPEC μειώθηκε κατά 193.000 bpd στα 29,55 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει ο οργανισμός από δευτερεύουσες πηγές, καθώς η Σαουδική Αραβία περιόρισε την προσφορά.
Η Σαουδική Αραβία δήλωσε στον ΟΠΕΚ ότι πραγματοποίησε ακόμη μεγαλύτερη μείωση της προσφοράς πάνω από 400.000 bpd τον περασμένο μήνα. Το βασίλειο είχε ενισχύσει την παραγωγή τον Οκτώβριο μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του το Σεπτέμβριο σε λίγο περισσότερο από το μισό της παραγωγής.
Το ποσοστό παραγωγής του Νοεμβρίου υποδεικνύει ότι το έλλειμμα του 2020 θα ανέλθει στα 30.000 bpd αν ο ΟΠΕΚ συνεχίσει να αντλεί την ίδια ποσότητα, λιγότερο από το πλεόνασμα των 70.000 bpd που προέκυψε από την έκθεση του Νοεμβρίου και από πλεόνασμα άνω των 500.000 bpd τον Ιούλιο.
Ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του περιορίζουν την προσφορά από το 2017, συμβάλλοντας στην αναζωογόνηση των τιμών με την εκκαθάριση της υπερπροσφοράς που διαμορφώθηκε το 2014 έως το 2016. Αλλά οι υψηλότερες τιμές έχουν επίσης ενισχύσει το αμερικανικό σχιστόλιθο και άλλες ανταγωνιστικές προμήθειες.
Στην έκθεση, ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι η προσφορά εκτός ΟΠΕΚ θα αυξηθεί κατά 2,17 εκατομμύρια bpd το 2020, αμετάβλητη από την προηγούμενη πρόβλεψη, αλλά 270,000 λιγότερα από ό, τι είχε αρχικά θεωρηθεί τον Ιούλιο, καθώς το σχιστολιθικό δεν θα αυξηθεί τόσο γρήγορα όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί.
"Το 2020, ο εφοδιασμός εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να σημειώσει συνεχή επιβράδυνση της ανάπτυξης λόγω των μειωμένων επενδύσεων και των χαμηλότερων δραστηριοτήτων γεώτρησης σε πετρελαιοφόρο πετρέλαιο των Η.Π.Α.", ανέφερε ο OPEC, χρησιμοποιώντας έναν άλλο όρο για σχιστόλιθο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης