Χρηματιστήριο

Η Εθνική το 2020 με την καλύτερη επίδοση στα NPEs - Θα βρεθεί με μόλις 3,4 δισ ή 10% τιτλοποιώντας 8 δισ ευρώ με κόστος 1,3 δισ

tags :
Η Εθνική το 2020 με την καλύτερη επίδοση στα NPEs - Θα βρεθεί με μόλις 3,4 δισ ή 10% τιτλοποιώντας 8 δισ ευρώ με κόστος 1,3 δισ
Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας υπό τον Π. Μυλωνά ως διευθύνων σύμβουλος καταφέρνει με μια κίνηση που συνδυάζεται με τον νόμο για τον Ηρακλή να πιάσει τον ανταγωνισμό
Το 2020 η Εθνική τράπεζα θα βρεθεί με τα λιγότερα NPEs στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα είναι η πρώτη τράπεζα με μόλις 3,4 δισεκ. ευρώ που θα αντιστοιχούν στο 10% του συνόλου από 34,2% της τρέχουσας περιόδου.
Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας υπό τον Π. Μυλωνά ως διευθύνων σύμβουλος καταφέρνει με μια κίνηση που συνδυάζεται με τον νόμο για τον Ηρακλή να πιάσει τον ανταγωνισμό.
Σχεδιάζει τιτλοποίηση 8 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 5 δισεκ. προβληματικά στεγαστικά και 3 δισεκ. προβληματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων μειώνοντας τα προβληματικά ανοίγματα από 11,4 δισεκ. σε 3,4 δισεκ. ευρώ ή σε ποσοστό από 34,2% σε 10%.
Για την κίνηση αυτή η Εθνική θα χρειαστεί να δαπανήσει 1,3 δισεκ. κεφάλαια ουσιαστικά θα δαπανηθεί όλο το κεφαλαιακό μαξιλάρι που διαθέτει ύψους 1,1 δισεκ. ευρώ.
Μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου του 2020 η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας θα έχει προχωρήσει στην τιτλοποίηση η οποία κατά το πιθανότερο σενάριο δεν θα ακολουθήσει την πεπατημένη της Eurobank και Alpha bank αλλά θα εντάξει την τιτλοποίηση της σε σχήμα διαχείρισης NPEs που θα δημιουργηθεί δηλαδή της Eurobank ή Alpha bank.
Η Εθνική τράπεζα μετά την ολοκλήρωση αυτής της μεγάλης κίνησης θα διαθέτει tangible book κεφάλαια 4,8 δισεκ. όσο είναι και το DTA δηλαδή θα χρειαστεί πρωτοβουλίες ενίσχυσης των κεφαλαίων.
Πιθανότατα θα προχωρήσει σε νέα έκδοση tier 2 με επιτόκιο πλέον κάτω από 5% ενώ όπως έχει τονιστεί όλες οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια και οι αυξήσεις κεφαλαίου θα απαιτηθούν.
Να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε κεφαλαιακή ενίσχυση με μετρητά δηλαδή αύξηση κεφαλαίου τελεί υπό την έγκριση του ΤΧΣ που είναι ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 40,3%.
Η διοίκηση Μυλωνά CEO και Μιχαηλίδη Πρόεδρος έχει οδηγήσει ένα βήμα εμπρός την Εθνική έχοντας από το παρελθόν εξασφαλίσει τόσο την έγκαιρη πώληση της Finansbank όσο και την αποπληρωμή των Cocos ύψους 2 δισεκ. ευρώ.
Η Εθνική τράπεζα καλείται να κλείσει και μια εκκρεμότητα το ΛΕΠΕΤΕ όπου η τράπεζα έχει προϋπολογίσει 36 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση ως επιβάρυνση.  
Δεν αποκλείεται το ποσό αυτό να αυξηθεί οριακά στα 42 ή 43 εκατ και εκεί να κλείσει η υπόθεση.
Οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα είναι εις βάρος των συμφερόντων της τράπεζας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης