Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Συμφωνία Putin - Zelensky για κατάπαυση πυρός έως 31/12/2019 - Νέα σύνοδος σε 4 μήνες

Ουκρανία: Συμφωνία Putin - Zelensky για κατάπαυση πυρός έως 31/12/2019 - Νέα σύνοδος σε 4 μήνες
Οι πρόεδροι Ρωσίας και Ουκρανίας συμφώνησαν την αποχώρηση στρατευμάτων έως τα τέλη Μαρτίου
Να εφαρμοστεί πλήρως η κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία ως το τέλος της χρονιάς και να εργαστούν για να υπάρξει αποχώρηση στρατευμάτων από τρεις διεκδικούμενες περιοχές ως τα τέλη του Μαρτίου συμφώνησαν οι πρόεδροι της Ρωσίας, Vladimir Putin και της Ουκρανίας, Volodimir Zelenksy κατά την τετραμερή Σύνοδο Κορυφής που έγινε στο Παρίσι.
Στη σύνοδο το παρών έδωσαν επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron και η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τα μέρη «δεσμεύθηκαν στην πλήρη και διεξοδική εφαρμογή [της συμφωνίας] κατάπαυσης του πυρός» και «την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων υποστήριξης της εκεχειρίας πριν εκπνεύσει το έτος 2019», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ακόμη, συμφώνησαν να επιτύχουν «τον στόχο της απόσυρσης δυνάμεων και οπλισμού ως τα τέλη του Μαρτίου του 2020» ενώ γίνεται ακόμη αναφορά στην ανταλλαγή «όλων» των αιχμαλώτων ως το τέλος της χρονιάς, με τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για τους κρατούμενους τα στοιχεία των οποίων είναι εξακριβωμένα.
Παράλληλα, γίνεται επίσης λόγος περί δημιουργίας νέων σημείων διέλευσης στις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των εδαφών που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονμπάς.
Σημειώνεται πως αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση του Putin με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, V. Zelensky, ο οποίος έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα του τον τερματισμό του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία.
Σε δηλώσεις του ο Macron έκανε λόγο περί «προόδου» στην προσπάθεια να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία μετά το πέρας της τετραμερούς συνόδου στο Παρίσι και προανήγγειλε νέα σύνοδο εντός 4 μηνών.

Putin: Σημαντικό βήμα
Για σημαντικό βήμα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin διαβεβαιώνοντας πως η Μόσχα «θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε η σύρραξη να τερματιστεί».
«Η διαδικασία οδεύει να προχωρήσει σε καλή κατεύθυνση, διότι θα γίνουν ανταλλαγές αιχμαλώτων, διότι θα υπάρξει αποχώρηση δυνάμεων από τρία σημεία-κλειδιά και διότι συναντηθήκαμε στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας είπε ο Putin, ο οποίος ανέφερε ότι θα ήθελε να δει αναθεώρηση του Συντάγματος της Ουκρανίας για την παραχώρηση ειδικού καθεστώτος στο Ντονμπάς, την ανατολική Ουκρανία όπου η σύρραξη ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 13.000 ανθρώπους από το 2014.
Ακόμη, έκρινε πως χρειάζονται περισσότερα σημεία διέλευσης για τους αμάχους στα μέτωπα και να υπάρξει αμνηστία για όσους ενεπλάκησαν στη σύρραξη.

Zelensky: Πολύ λίγο, θέλω να λύσουμε περισσότερα προβλήματα
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας  υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα της τετραμερούς είναι πολύ λίγο.
«Θέλω να επιλύσουμε περισσότερα προβλήματα.
Εθίγησαν πολλά ζητήματα, οι ομόλογοί μου είπαν ότι πρόκειται για πολύ καλό αποτέλεσμα σε μια πρώτη συνάντηση.
Αλλά για εμένα, το λέω ειλικρινά, είναι πολύ λίγο το αποτέλεσμα» είπε ο Zelensky, ο οποίος χαρακτήρισε πάντως «θετικό» το γεγονός ότι επαναλήφθηκε ο διάλογος.
Τόνισε πως επανέλαβε τη θέση του Κιέβου ότι η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να έχει πλήρη έλεγχο στο ανατολικό τμήμα της χώρας και δεν πρόκειται να συμβιβαστεί ούτε να αποδεχθεί την παραχώρηση εδαφών.
Ακόμη, ανήγγειλε την ανταλλαγή όλων των αιχμαλώτων των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών πριν το τέλος της χρονιάς.
«Τα μέρη θα συμβάλλουν στην αμοιβαία απελευθέρωση πριν την 31η Δεκεμβρίου όλων των κρατουμένων, βάσει της αρχής “όλοι έναντι όλων”» υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Macron: Σημαντικό επίτευγμα
«Το γεγονός ότι βρισκόμαστε πλάι-πλάι στο Παρίσι είναι σημαντικό επίτευγμα.
Η επανέναρξη των συνομιλιών με αξιόπιστο τρόπο δεν είχε κατορθωθεί λόγω της έλλειψης προόδου για πολλά χρόνια.
Είναι επίτευγμα» τόνισε ο Macron, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να γίνει νέα συνάντηση στο πλαίσιο του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας εντός τεσσάρων μηνών.
Επισήμανε πως υπάρχουν σαφώς διαφορές ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ιδίως ως προς το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή εκλογών στην ανατολική Ουκρανία και πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές ευελπιστούν να έχει επιτευχθεί συμβιβασμός για το ζήτημα εντός του χρονικού ορίου ως την επόμενη σύνοδο.
«Γνωρίζουμε πως υπάρχουν διαφωνίες για το χρονοδιάγραμμα και είχαμε μια μακρά συζήτηση στην οποία συμφωνήθηκε να οριστούν οι πολιτικές προϋποθέσεις και οι προϋποθέσεις ως προς την ασφάλεια για τις τοπικές εκλογές αυτές, μέσα στους τέσσερις μήνες που μεσολαβούν.
Είδαμε τις διαφορές σήμερα.
Δεν βρήκαμε κάποια θαυματουργή λύση, αλλά προχωρήσαμε.
Προχωρήσαμε στην απεμπλοκή, στην ανταλλαγή κρατουμένων, στην κατάπαυση του πυρός και στην πολιτική διαδικασία» τόνισε ο Macron.

Ικανοποίηση Merkel
Η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel δήλωσε «πολύ ικανοποιημένη» για τις αποφάσεις που πάρθηκαν χθες στην τετραμερή σύνοδο κορυφής του Παρισιού για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι «ξεπεράσαμε το αδιέξοδο».
Όπως είπε τα μέρη συμφώνησαν σε «ρεαλιστικούς» στόχους, τονίζοντας ότι «φυσικά» σκοπός είναι «να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο».
Παράλληλα είπε ότι η χθεσινή τετραμερής σύνοδος του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας έδωσε νέα ώθηση στην προσπάθεια αποκατάστασης της ειρήνης στην ανατολική Ουκρανία αλλά προειδοποίησε πως μένει να γίνει πολύ δουλειά.
«Λέω πολύ ανοιχτά ότι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε αλλά η αίσθηση που αποκόμισα από αυτήν τη συνάντηση είναι πως υπάρχει καλή θέληση για να επιλυθούν δύσκολα προβλήματα.
Τώρα χρειάζεται να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πολύ σκληρά, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά υπάρχει ορμή ξανά, κίνηση» είπε η Merkel.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης