Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας – Γιατί η τουρκολιβυκή συμφωνία είναι άκυρη

Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας – Γιατί η τουρκολιβυκή συμφωνία είναι άκυρη
Ο όρος που υιοθετήθηκε για την τουρκολιβυκή συμφωνία είναι «μνημόνιο κατανόησης» για να μην απαιτείται η κύρωσή της από το λιβυκό Κοινοβούλιο
Σε διπλωματική αντεπίθεση αποδύεται η Αθήνα αυτή την εβδομάδα για το τουρκολιβυκό μνημόνιο κατανόησης για τις θαλάσσιες ζώνες.
Την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας θα θέσει τη Δευτέρα στο Συμβούλιου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες,  ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ Δένδιας τόνισε ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιαζόμενη από την Τουρκία υπέγραψε το κείμενο της συμφωνίας και πρόσθεσε ότι στερείται οποιουδήποτε σοβαρού περιεχομένου. Επίσης, το ΥΠΕΞ φέρεται να επεξεργάζεται επιστολή που θα στείλει η ελληνική κυβέρνηση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Εξάλλου, την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί και το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση προκειμένου να ενημερωθούν τα κόμματα για την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς και για τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας.
Η κυβέρνηση έχει προσκαλέσει στην Αθήνα τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, ενώ ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ (Agila Saleh Issa Gwaider - φωτό κάτω), θα βρεθεί την Πέμπτη στην Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα. Η συνάντηση στο Μέγαρο της Βουλής θα διεξαχθεί στον απόηχο της καταψήφισης από τη λιβυκή Βουλή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης» της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη.
Η κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης (GNA) της Λιβύης ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τέθηκαν σε ισχύ οι συμφωνίες με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο, τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της GΝΑ του Αλ Σάρατζ, «το διεθνώς αναγνωρισμένο Προεδρικό Συμβούλιο ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να θέσουν τις συμφωνίες άμεσα σε ισχύ, μετά την επικύρωσή τους».
Ο όρος που υιοθετήθηκε για την τουρκολιβυκή συμφωνία είναι «μνημόνιο κατανόησης» για να μην απαιτείται η κύρωσή της από το λιβυκό Κοινοβούλιο, το οποίο την χαρακτήρισε «καταφανή παραβίαση» της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Λιβύης. Ωστόσο, στην πράξη στην πράξη περιλαμβάνει δεσμευτικές διατάξεις και εσωτερικές διαδικασίες επικύρωσης, κάτι που προβλέπεται μόνο σε συμφωνίες.
Την ώρα που ο Γκουαϊντέρ θα επισκέπτεται την Αθήνα, Πέμπτη και Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέτει το ζήτημα της συμφωνίας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ενώ ο κ. Δένδιας έχει προγραμματίσει σειρά επαφών με ομολόγους του από σημαντικές χώρες της περιοχής του Κόλπου για να συζητήσει όλες τις εξελίξεις.
Ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, ετοιμάζεται να στείλει η Τουρκία σε μια πρώτη προσπάθεια να επιβάλει νέα τετελεσμένα, αλλά και για να ανιχνεύσει τις αντιδράσεις της Αθήνας, αναφέρει δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η βιασύνη που υπήρξε από τουρκικής πλευράς να υπογραφεί η συμφωνία με το καθεστώς της Τρίπολης, δείχνει πως η Άγκυρα θα κινηθεί γρήγορα.
Το ελληνικό πρόγραμμα εξορύξεων και ερευνών θα προχωρήσει κανονικά ξεκαθάρισε από πλευράς του μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στη σκιά των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων. «Ούτε γειτονεύουν, ούτε έχουν έναντι ακτές Τουρκία και Λιβύη, το σύμφωνό τους δεν έχει καμία αξία» επισήμανε ο υπουργός Ενέργειας.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης