Επικαιρότητα

Φορτώνει το σκηνικό με την Τουρκία, το μνημόνιο - φαρσοκωμωδία με την Λιβυή και νέες δηλώσεις Ερντογάν

Φορτώνει το σκηνικό με την Τουρκία, το μνημόνιο - φαρσοκωμωδία με την Λιβυή και νέες δηλώσεις Ερντογάν
Το μνημόνιο αυτό είναι επικίνδυνο αφού αγνοεί την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών, καθώς εκτός της Κρήτης δεν αναγνωρίζεται η ΑΟΖ της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου, ενώ στους χάρτες εξαφανίζει το Καστελόριζο σαν να μην υπάρχει.
Ο Ερντογάν επιμένει τονίζοντας ότι θα καταθέσει τον μνημόνιο με την Λιβυή στον ΟΗΕ και ο Τσαβούσογλου ότι θα προστατεύσει αν χρειαστεί και θα υποστηρίξει τα πλοία του.
Το μνημόνιο αυτό είναι επικίνδυνο, προκλητικό αλλά και χωρίς νομικό αντίκρισμα αφού αγνοεί την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών, καθώς εκτός της Κρήτης δεν αναγνωρίζεται η ΑΟΖ της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου, ενώ στους χάρτες εξαφανίζει το Καστελόριζο σαν να μην υπάρχει.
«Η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης  το οποίο εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο μας, επειδή μας περιόριζαν τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας», σημείωσε ο Erdogan μιλώντας στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ στην Κωνσταντινούπολη.
Πρόσθεσε δε ότι, το κείμενο της συμφωνίας αφού το υπέγραψε, εστάλη στα Ηνωμένα Έθνη και τέθηκε σε ισχύ, καθώς δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Στη Μεσόγειο θα χρησιμοποιήσουμε μέχρι τέλους όλα τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας πως η  συμφωνία με τη Λιβύη ακύρωσε τα «παιχνίδια» Ελλάδας - Κύπρου.
Σε σχέση με το Μνημόνιο επίσης Τουρκία και Λιβυή δεν έχουν γειτονικές ή αντικριστές ακτές, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο για να συνάψουν συμφωνία καθώς παρεμβάλλεται η Κρήτη και ελληνικά νησιά

Δένδιας: Δεν θα διακινδυνεύσει σοβαρό πολιτικό επεισόδιο  η Τουρκία

«Πιστεύω ότι η Τουρκία θα είναι εξαιρετικά προσεκτική στις κινήσεις της και δεν θα διακινδυνεύσει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.
Δεν είναι άλλωστε προς το συμφέρον της», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας.
Ωστόσο, ο υπουργός συμπλήρωσε  πως «ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, έστω και ακούσιου, δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη στιγμή που καταγράφονται, σχεδόν καθημερινά, εμπλοκές οπλισμένων μαχητικών στον ουρανό του Αιγαίου»,
Μεταξύ άλλων, επανέλαβε αυτό που είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «δυσκολίες με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν», συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει η κατάσταση να αποκλιμακωθεί και η εξακολούθηση των επαφών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».
«Συνεπώς, δεν ανησυχούμε.
Συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα να επιδιώκουμε τον διάλογο, παραμένοντας όμως σε εγρήγορση και γνωρίζοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων εξασφαλίζει την αποτροπή κάθε επιβουλής», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε και  τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου.
Ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την τακτική σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου ο υπουργός Εξωτερικών να ενημερώνει, ως οφείλει, τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τις εξελίξεις πάνω σε όλα τα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος.
Ως εκ τούτου, κατόπιν οδηγιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχω συγκαλέσει την ερχόμενη Τρίτη το ΕΣΕΠ, προκειμένου να ενημερώσω τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις με την Τουρκία
και για τα υπόλοιπα διεθνή ζητήματα που μας απασχολούν».
Ακόμη, ο κ. Δένδιας θεωρεί δεδομένο  ότι στη συνάντηση στις 7 Ιανουαρίου του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, D. Trump, ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει εκ νέου με τον πρόεδρο Trump για τις περιφερειακές προκλήσεις και τον ρόλο της χώρας μας στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό μέλος του NATO, έναν αξιόπιστο εταίρο και έναν ολοένα ενισχυόμενο πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη, πολύπαθη περιοχή μας.
Παράλληλα, είναι από τα λίγα μέλη της Συμμαχίας που εκπληρώνουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους και έχει σφυρηλατήσει, μέσω της προσήλωσης στις κοινές μας αρχές και αξίες, μια στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, που διαφυλάσσει τα ελληνικά συμφέροντα», ανέφερε  ο κ. Δένδιας.
Σχετικά με το ζήτημα κυρώσεων προς την Τουρκία που επί μήνες η Ε.Ε. βάζει στο τραπέζι και αν θα γίνει αυτό πράξη, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε  ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει κυρώσεις, δεν τις συζητά απλά, για το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι καταδίκασε εμπράκτως, με την επιβολή κυρώσεων, την Τουρκία».

Cavusoglu: Θα λάβουμε τα μέτρα μας

Τη σκυτάλη των προκλήσεων από τον Erdogan παρέλαβε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Mevlut Cavusoglu, λέγοντας πως η Τουρκία δεν θέλει πόλεμο αλλά, εάν χρειαστεί θα λάβει τα μέτρα της.
«Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα όποια και να είναι», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε ομιλία του στο Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτικών Εργασιών (ΙSPI) στη Ρώμη.
«Εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Β. Κύπρου". Εμείς κάναμε τα πάντα για να βρούμε λύση. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να κάνει συμφωνία», συνέχισε.
Ο Cavusoglu πρόσθεσε ότι η Τουρκία προτείνει να μην γίνονται μονομερείς δραστηριότητες έρευνας φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και τα έσοδα να διαμοιραστούν μέσω επιτροπής που θα ιδρυθεί.
«Εμείς αυτό το προωθήσαμε στους Ελληνοκυπρίους, στην Ελλάδα, στην ΕΕ, μέχρι και τα ΗΕ, σε όλους. Αλλά αν δεν θέλουν συνεργασία κι εγώ θα στείλω τα πλοία μου. Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια και να είναι», ανέφερε.
Επίσης όσον αφορα το το Κοινοβούλιο της Λιβύης δεν έχει συμφωνήσει και μάλιστα με επιστολή του προέδρου του στον ΟΗΕ ζητά να μην το.. αναγνωρίσει Δεν υπάρχει καμία αναφορά στη «Συνθήκη για το Δίκαιο της θάλασσας» που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ καθώς η Τουρκία δεν το έχει συνυπογράψει.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης