Πετρέλαιο

Με την «σφραγίδα» Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας η συμφωνία στον ΟΠΕΚ+ – Στα 1,7 εκατ. Bpd οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου

Με την «σφραγίδα» Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας η συμφωνία στον ΟΠΕΚ+ – Στα 1,7 εκατ. Bpd οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου
Οι περικοπές θα φθάσουν  τελικά τα 2,1 εκατ. bpd καθώς η Σαουδική Αραβία θα μειώσει περισσότερο από την ποσόστωσή της
Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία «σφράγισαν» την συμφωνία την Παρασκευή 6/12/2019, κατά την οποία ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του δεσμεύτηκαν για ορισμένες από τις βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου τη δεκαετία αυτή, με στόχο την αποφυγή υπερπροσφοράς και την στήριξη των τιμών.
Ο Οργανισμός των περισσότερων από 20 παραγωγών συμφώνησε σε πρόσθετες περικοπές 500.000 βαρελιών ημερησίως (bpd) για το πρώτο τρίμηνο του 2020, φθάνοντας συνολικά σε 1,7 εκατομμύρια bpd, ή 1,7% της παγκόσμιας ζήτησης.
Το πετρέλαιο Brent αυξήθηκε κατά 2% σε πάνω από 64 δολάρια το βαρέλι μετά την ανακοίνωση της υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman ότι οι περικοπές θα φθάσουν τα 2,1 εκατομμύρια bpd καθώς η Σαουδική Αραβία θα μειώσει περισσότερο από την ποσόστωσή της.
Περί τις 18:47 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού σημείωνε άνοδο 1,22% στα 59,14 δολάρια το βαρέλι και το Brent ενισχυόταν κατά 1,42% στα 64,29 δολάρια το βαρέλι.
"Ο Σαουδαραβικός στόχος δεν είναι κατ 'ανάγκην να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου σημαντικά υψηλότερα, αλλά μάλλον – μετά το IPO της  Aramco - να δημιουργήσουν μια σταθερή βάση κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου προκειμένου να μετριάσουν οποιαδήποτε εποχιακή αδυναμία», δήλωσε η Amrita Sen, συνιδύτρια των Energy Aspects
Ο ΟΠΕΚ και οι συμμαχοί του παραγωγοί, ο λεγόμενος ΟΠΕΚ +, αντλούν περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου.
Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, ο ΟΠΕΚ θα έχει 372.000 bpd σε νέες περικοπές και οι παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ θα έχουν επιπλέον 131.000 bpd, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.
"Το καλύτερο αποτέλεσμα που θα περίμενε κανείς. Θέτει βάση κάτω από τις τιμές των $ 60 για το  Brent, αλλά εξακολουθεί να κινείται $ 60-65 έως ότου βελτιωθεί η παγκόσμια οικονομία και τότε θα μπορούσαμε να δούμε $ 65 έως $ 70 Brent στο δεύτερο τρίμηνο », δήλωσε ο Gary Ross, ιδρυτής της Black Gold Investors.
Ο ΟΠΕΚ + θα εμβαθύνει τις περικοπές για τους πρώτους τρεις μήνες του 2020, λιγότερο από τα σενάρια έξι ή δώδεκα μηνών που ήθελαν κάποια μέλη του ΟΠΕΚ.
Οι περικοπές αντισταθμίζουν τις αναμενόμενες αυξήσεις από χώρες που δεν ανήκουν στο OPEC +, συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου παραγωγού των Ηνωμένων Πολιτειών.
Έντεκα από τα 14 κράτη μέλη του ΟΠΕΚ συμμετέχουν στις περικοπές, ενώ το Ιράν, η Λιβύη και η Βενεζουέλα απαλλάσσονται.
Στον  ΟΠΕΚ +  συμμετέχουν η  Ρωσία και άλλα εννέα - το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαχρέιν, το Μπρουνέι, το Καζακστάν, τη Μαλαισία, το Μεξικό, το Ομάν, το Νότιο Σουδάν και το Σουδάν.
Η συμμόρφωση ήταν ένα σημείο  τριβής που ξεκίνησε από το συντονισμό των περικοπών το 2017 με τη Σαουδική Αραβία να μειώνει περισσότερο από ό, τι απαιτείται για να αντισταθμίσει την υπερπαραγωγή από το Ιράκ και τη Νιγηρία.
Ο πρίγκιπας Abdulaziz  δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει να «κόβει» 400.000 bpd κάτω από το στόχο και το νέο της ανώτατο όριο θα ήταν 9.744 εκατομμύρια bpd.
Η Σαουδική Αραβία θέλει την τιμή του πετρελαίου τουλάχιστον  στα80 δολάρια ανά βαρέλι για να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της, πολύ υψηλότερο από τους περισσότερους άλλους παραγωγούς, ενώ πρέπει επίσης να υποστηρίξει την πώληση μεριδίων της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας Saudi Aramco.
Οι μετοχές της Aramco αναμένεται να αρχίσουν να διαπραγματεύονται αυτό το μήνα μετά την τιμολόγηση την Πέμπτη που  την κατέστησε τη μεγαλύτερη IPO στον κόσμο.
Ο πρίγκιπας Abdulaziz δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αναμένει  η εταιρεία να ανέρχεται σε πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε λίγους μήνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης