Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

O πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Agila Saleh Issa Gwaider θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα την ερχόμενη Πέμπτη 12/12.

O πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Agila Saleh Issa Gwaider θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα την ερχόμενη Πέμπτη 12/12.
Η Αθήνα επικεντρώνεται στους χειρισμούς που αφορούν στη Λιβύη
Απερίσπαστη η Άγκυρα συνεχίζει να «τεντώνει το σχοινί» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς αφού πέρασαν μόνο λίγες ώρες από το τετ α τετ Μητσοτάκη - Erdogan, ο Τούρκος πρόεδρος έφερε στην τουρκική Βουλή τη συμφωνία με τη Λιβύη η οποία και ψηφίστηκε χθες Πέμπτη 5/12 το απόγευμα.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση που έχει στα χέρια της το επίμαχο κείμενο, προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της.
Η πρώτη έγινε σήμερα Παρασκευή 6/12 το πρωί με την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών να διαμηνύει ότι η απόφαση αυτή δεν σημαίνει ότι διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις.
«Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης καταδικάζεται απερίφραστα» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, ενώ συμπλήρωσε «Με λύπη μου ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και του ανακοινώθηκε η απέλαση του.
Του δόθηκε προθεσμία 72 ωρών να εγκαταλείψει την Ελλάδα.
Η απόφαση αυτή είναι συνέπεια του ότι η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει.
Η απόφαση δεν σημαίνει διακοπή των διπλωματικών σχέσεών μας με τη Λιβύη». 
Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση από την κυβέρνηση η οποία έχει ως στόχο να πιέσει διπλωματικά τη Λιβύη.
Μια δεύτερη κίνηση - προς τη Λιβύη - είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε πρόσκληση στον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης, αλλά και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας να επισκεφθούν την Αθήνα.
Αμφότεροι οι Λίβυοι αξιωματούχοι πρόσκεινται στον στρατηγό Χαφτάρ και κατά συνέπεια αντίκεινται στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.
Μάλιστα, το κοινοβούλιο της Λιβύης έχει απορρίψει το μνημόνιο, λέγοντας ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ασφάλειας αλλά και της κυριαρχίας της Λιβύης.
Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Agila Saleh Issa Gwaider θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα την ερχόμενη Πέμπτη 12/12.
Κυβερνητικά στελέχη πάντως, εκφράζουν την πεποίθηση ότι η εν λόγω συμφωνία δεν έχει διεθνή νομική ισχύ.
Αυτό βέβαια, απομένει να το δούμε και στην πράξη.
Διότι η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές, μπορεί να επιχειρήσει να καταθέσει αυτή τη συμφωνία στο αποθετήριο των διεθνών συμβάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θέλοντας να της δώσει ισχυρή υπόσταση.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να θέσει το ζήτημα την προσεχή Πέμπτη και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες όπου και θα επιμείνει να υπάρχει καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας και να χαρακτηριστεί άκυρη η συμφωνία.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνεχείς επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Emmanuel Macron και η Angela Merkel στους οποίους επισημαίνει τις παραβιάσεις της διεθνούς νομοθεσίας από την πλευρά της Άγκυρας.
Και αναμένεται να πυκνώσει τις επαφές του μέχρι την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

Δένδιας: Ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Την θέση ότι η συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία – Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών συνιστά ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας κατά την ανακοίνωση της απέλασης του Λίβυου πρέσβη.
«Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών» είπε ο κ.Δένδιας, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι πέραν των τυπικών ελαττωμάτων της συμφωνίας, «αυτή η απόπειρα είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» και πως «είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο».
«Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα» τόνισε ο κ.Δένδιας, ο οποίος αναφέρθηκε και στην επιστολή του επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης προς τον γγ των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία επισημαίνει ότι το Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι «παράξενο», καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία.
Στην ίδια επιστολή, όπως σημείωσε ο κ.Δένδιας, τονίζεται επιπλέον ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει.
Ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε πως την ερχόμενη Τετάρτη ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Παυλόπουλος:  Παντελώς ανυπόστατο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο αλλά και να υπερασπιστεί τα σύνορα της απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι «το λεγόμενο "Μνημόνιο" μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι όχι απλώς άκυρο αλλά παντελώς ανυπόστατο θεσμικώς, αφού δεν βρίσκει κανένα έρεισμα στο διεθνές δίκαιο. Γι' αυτό και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Παράλληλα, ανέφερε ότι όσο είμαστε αποφασισμένοι να τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι, υπό όρους αρραγούς ενότητας και δίχως ίχνος υποχώρησης ή υπαναχώρησης, να επιβάλουμε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
«Προς τούτο έχουμε, όπως το αποδείξαμε ιστορικώς όταν χρειάσθηκε, και τη βούληση και τη δύναμη», σημείωσε και πρόσθεσε: «Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπερασπισθούμε τα σύνορα, την επικράτεια και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης της Ελλάδας, που είναι και σύνορα, επικράτεια και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι απέναντι στις φαντασιώσεις της Τουρκίας περί του «δικαίου του ισχυρού», που την οδηγούν ολοένα και περισσότερο στο διεθνές περιθώριο, εμείς, οι Έλληνες, διακηρύσσουμε ότι θα φέρουμε, στο ακέραιο, σε πέρας την αποστολή μας ως εγγυητών της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας.
Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι με κάθε καλή πίστη και απόλυτη ειλικρίνεια διαμηνύουμε προς την Τουρκία πως «εμείς, οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε, διαχρονικώς, στο ακέραιο το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, πρωτίστως, δε, τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, που απορρέουν από τη διεθνή και την ευρωπαϊκή έννομη τάξη».
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «ο σεβασμός αυτός μας έχει καταστήσει, τόσο διεθνώς όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παράδειγμα προς μίμηση» και συμπλήρωσε: «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σεβόμαστε, στον ίδιο βαθμό, και τα κάθε είδους δικαιώματα των συμπολιτών μας Μουσουλμάνων της Θράκης, οι οποίοι αποτελούν θρησκευτική, αμιγώς, μειονότητα, όπως ρητώς ορίζει το διεθνές δίκαιο, ιδίως, δε, η Συνθήκη της Λωζάνης».
Παρατήρησε, ακόμη, ότι «το ίδιο αίσθημα σεβασμού, με απτές αποδείξεις στην πράξη, τρέφουμε και ως προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα, βεβαίως αναμένοντας από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξουν και εκείνοι, επίσης εμπράκτως, την εν προκειμένω αλληλεγγύη τους, όπως αυτή προκύπτει από το ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά και από τον κοινό μας ευρωπαϊκό πολιτισμό».
Ωστόσο, ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι στον αντίποδα της δικής μας υποδειγματικής συμπεριφοράς κινείται, αυθαιρετώντας πολλαπλώς, η Τουρκία, η οποία, ως εκ τούτου, είναι υπόλογη διεθνώς, με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα το άκρως βαρύ κλίμα εναντίον της στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
«Κατ’ αρχάς, η Τουρκία θα πρέπει να είναι περισσότερο υπεύθυνη έναντι της Ελλάδας όχι μόνο διότι οι ισχυρισμοί της για την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ισοδυναμούν με παραχάραξη της Ιστορίας, αλλά και γιατί το παρελθόν της βαρύνεται με αδιανόητες διώξεις εις βάρος των Ελλήνων και του Ελληνισμού», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Αναφέρομαι τόσο στις Γενοκτονίες του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας όσο και στο πογκρόμ και στους διωγμούς των Ελλήνων- και κυριολεκτώ, διότι κατά τη Συνθήκη της Λωζάνης αποτελούν εθνική μειονότητα- της Κωνσταντινούπολης, το 1955 και 1964, αντιστοίχως, που οδήγησαν στον αποδεκατισμό της ως τότε κραταιάς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Κωνσταντινούπολης.
Και, φυσικά, ουδείς μπορεί να ξεχνά την τραγωδία των αγνοούμενων στην Κύπρο, μετά την τουρκική εισβολή στο μαρτυρικό νησί, το 1974».
Ακολούθως, ανέφερε ότι τη στάση της Τουρκίας εις βάρος του ανθρώπου χαρακτηρίζει και η συμπεριφορά της έναντι των προσφύγων και των μεταναστών.
«Στους οποίους φέρεται με τρόπο που παραβιάζει κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, φθάνοντας στο σημείο να τους χρησιμοποιεί ακόμη και ως ομήρους ή και μέσο εκβιασμού της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα, αμέσως, να συμπεριφερθούν στην Τουρκία επιβάλλοντας την εφαρμογή της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής εις βάρος της των προβλεπόμενων κυρώσεων.
Σημειώνεται ότι ο κ. Παυλόπουλος μετέβη στην Αλεξανδρούπολη ώστε να παρευρεθεί στον εορτασμό του πολιούχου της πόλης, Αγίου Νικολάου.

Pyatt (πρέσβης ΗΠΑ): Προκλητικό το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, δεν βοηθά στη σταθερότητα

Προκλητικό χαρακτήρισε το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης ο πρέσβης των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt, τονίζοντας ότι δεν βοηθά στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Κατά τη διάρκεια τοποθέτησης του σε ημερίδα με θέμα «Ανατολική Μεσόγειος. Η σημασία των πυλώνων σταθερότητας σε μια θάλασσα αστάθειας», που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Ελληνοαμερικάνικο Ινστιτούτο (American Hellenic Institute), ο πρέσβης των ΗΠΑ καταδίκασε το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη.
«Το μνημόνιο με την Λιβύη δημιούργησε εντάσεις την περιοχή.
Δεν βοηθάει και είναι προκλητικό.
Αυτές οι ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα της συνεργασίας και σταθερότητας που οι ΗΠΑ θέλουν για την περιοχή» υποστήριξε ο Pyatt, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκάθαρα δηλώσει πως βλέπουν την Ελλάδα ως ένα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και μέρος της λύσης.
Όπως είπε, οι σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα είναι καλύτερες από ποτέ και τόνισε πως πιστεύει ότι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο όπου θα συναντήσει τον Πρόεδρο Trump καθώς και οι υπόλοιπες συναντήσεις που θα έχει εκεί ο έλληνας πρωθυπουργός θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη άνθιση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Σχετικά με το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι:« η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής μας για να διατηρήσουμε την σταθερότητα στην περιοχή» ενώ για την τουρκική συμπεριφορά, υπογράμμισε πως παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της εισβολής στην Συρία ή την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 «… και εμείς και η Ελλάδα αναγνωρίζουμε πως πρέπει κατηγορηματικά η Τουρκία να παραμείνει προσηλωμένη στην Δύση και μέλος της Νατοϊκής συμμαχίας».

Υπερψήφισε το τουρκικό κοινοβούλιο τη συμφωνία με τη Λιβύη

Ως αναμενόταν το τουρκικό κοινοβούλιο υπερψήφισε τη συμφωνία με τη Λιβύη, καθώς το πράσινο φως έδωσαν 293 βουλευτές.
Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν τέσσερα κόμματα, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ Parti).
Την ίδια ώρα, αν και παραδέχθηκε ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί εφόσον «η κυβέρνηση της Λιβύης παραμείνει σταθερή», ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, δεν σταμάτησε τις προκλήσεις του.
«Εφόσον η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης είναι σταθερή και ισχυρή αυτή (η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό ΑΟΖ) θα προχωρήσει» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Στις δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία δεν είναι κράτος νομαδικής φυλής, έχουμε μια παράδοση που φτάνει από τους Οθωμανούς.
«Τι είναι το θαλάσσιο δίκαιο, από που βγαίνει το διεθνές δίκαιο.
Όλα αυτά τα ξέρει αυτό το έθνος.
Δηλαδή το υπουργείο Εξωτερικών έχει πολύ καλή μνήμη σε αυτό.
Επομένως εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε.
Αυτά που έγιναν οπωσδήποτε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Αυτή τη στιγμή φτάνει η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης να πατήσει στα πόδια της, και αφού σταθεροποιηθεί θα πραγματοποιηθεί και αυτό το βήμα», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η συμφωνία αυτή ενοχλεί την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ, ενώ τόνισε ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην περιοχή.
Κάνουμε χρήση του δικαιώματός μας να είμαστε μια από τις εγγυήτριες χώρες είπε για την Κύπρο και πρόσθεσε: «Έχουμε τους συντρόφους μας εκεί, και είμαστε στο πλευρό της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.
Έτσι θα εργαστούμε στο τέλος για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά τους.
Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από αυτό».
Πάντως Γαλλία και Γερμανία έθεσαν επίμονα το θέμα της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη κατά την τετραμερή στο Λονδίνο όπως δήλωσε ο ίδιος ο  Erdogan προσθέτοντας πως ρώτησε την Γαλλία η οποία επέμενε παρά τις διευκρινίσεις του ίδιου «γιατί επιμένει τόσο τη στιγμή που δεν είναι εγγυήτρια δύναμη».
Για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα ο Erdogan είπε «αυτοί παρακολουθούν από τις κερκίδες κι εμείς παίζουμε ποδόσφαιρο στο γήπεδο».
Σε δηλώσεις του από το Λονδίνο στους Τούρκους δημοσιογράφους, είπε ακόμη ότι το μνημόνιο συνεννόησης με τη Λιβύη το υπέγραψαν με τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.
«Αυτή τη στιγμή οι φίλοι μας το διαβίβασαν στη Βουλή και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.
Αφού περάσει από την βουλή και γίνει ταχέως αυτό το βήμα θα έχει τεθεί πλέον σε ισχύ», ανέφερε.
Αλλά, πρόσθεσε, «ασφαλώς η απέναντι πλευρά είναι αντίθετη. Εκείνοι που διεκδικούν δικαιώματα σε αυτά που δεν έχουν δικαιώματα σε τέτοια κατάσταση ασφαλώς βρίσκουν δυσκολίες».
Ασφαλώς, είπε, «όπως είναι ενοχλημένες κυρίως Ελλάδα αλλά και η Αίγυπτος, η ελληνοκυπριακή διοίκηση στη νότια Κύπρο (όπως είπε αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία) και το Ισραήλ, ενθαρρύνουν και την ΕΕ».
«Τώρα στην τετραμερή και η Γαλλία και η Γερμανία επέμειναν σε αυτό το θέμα.
Εμείς κάνανε τις απαραίτητες δηλώσεις αλλά δυστυχώς η ενόχληση της Γαλλίας εξακολούθησε».
Μετά είπε «εσύ γιατί επιμένεις τόσο πολύ γι αυτό;
Έχεις δικαίωμα εσύ εδώ;
Εδώ εγγυήτριες χώρες είναι η Τουρκία, η Ελλάδα, η Βρετανία.
Εσύ από που μπαίνεις εδώ;
Εμείς εδώ χρησιμοποιούμε το δικαίωμά μας ως εγγυήτριες χώρες.
Εκεί έχουμε ομογενείς μας και είμαστε με το μέρος των ομογενών μας.
Επομένως θα εργαστούμε μέχρι τέλους για να προστατεύσουμε και τα δικά τους συμφέροντα.
Δεν τίθεται θέμα να τους αποποιηθούμε», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Ο Erdogan ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή το δίκιο βρίσκει το δρόμο του» και αυτό τους ενοχλεί.
«Αλλά όλη η ιστορία είναι εδώ.
Τώρα βλέπετε κάποιοι έχουν προσεγγίσεις όπως ‘αποσυρθείτε από εκεί, μην μένετε εδώ, διαφορετικά θα τα στείλουμε στην πατρίδα σας’.
Εμείς εδώ θα προστατεύσουμε το δίκαιο των ομογενών μας», επανέλαβε.
Αναφερόμενος στην συμφωνία με τη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι με αυτό το βήμα κάποιοι λένε ψέματα.
«Εκτοξεύουν ηλιθιότητες του τύπου ότι δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του τουρκικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP ότι η συμφωνία αυτή θα προκαλέσει νέες συζητήσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε «πολύ σωστά το είπε».
«Ασφαλώς και θα προκαλέσει νέες συζητήσεις.
Ο χρόνος κυλάει σαν το νερό.
Όλα αυτά τα κείμενα συμφωνίας θα ονομάζονται συμφωνίες ή μνημόνια;
Όλα αυτά πρέπει να επικαιροποιηθούν.
Αυτοί δεν ξέρουν καν ποιος έχει την πιο μεγάλη ακτογραμμή στην Μεσόγειο.
Θα το μάθουν και αυτό. Να μας συγχωρέσουν αλλά υπάρχουν αυτοί οι “Μεσιέ’ που πηγαινοέρχονται, η χώρα τράβηξε πολλά από αυτούς», ανέφερε ο Erdogan.

Το κείμενο της συμφωνίας

Εν τω μεταξύ, σήμερα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Fuat Oktay, ανακοίνωσε ότι κατατίθεται στη Βουλή προς ψήφιση η συμφωνία με τη Λιβύη.
Μάλιστα, το γεγονός ότι η εξέλιξη έρχεται μία ημέρα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Erdogan αποδεικνύεται περίτρανα τη διάθεση της Τουρκίας να συνεχίσει στην ίδια τακτική των προκλήσεων αφηφώντας τόσο τις προειδοποιήσεις της Ελλάδας όσο και της Κομισιόν, που ζήτησε χθες (4/12/2019) την άμεση δημοσιοποίηση της συμφωνίας.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου.
Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως τονίστηκε επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, με πιο πρόσφατα αυτά τον Ιούνιο του 2019» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τη διάθεση της Τουρκίας να εφαρμόσει τη συμφωνία με τη Λιβύη επεσήμανε χθες και ο Τούρκος υπουργός Ενέγειας, Fatih Donmez, οποίος δήλωσε ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να διεξάγει νέες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της με βάση το σύμφωνο με τη Λιβύη.
«Με τη συμφωνία με την Λιβύη χαλάσαμε τις προσπάθειες να μας βγάλουν εκτός παιχνιδιού...
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αυτή η συμφωνία είναι μια σωστή συμφωνία.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας (με τη Λιβύη), στις περιοχές δικαιοδοσίας μας, οι εταιρείες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές.
Όμως πρώτα η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί στα κοινοβούλια των δυο χωρών.
Μετά θα παραχωρηθούν οικόπεδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.

Παρακάτω παρατίθενται τα έγγραφα, οι συντεταγμένες αλλά και το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης που ψήφισε το τουρκικό κοινοβούλιο.
xartis1
xartis2
xartis3
xartis4



Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο THA, στον βασικό χάρτη εμφανίζεται με την επισήμανση Α-Β το ακριβές σημείο όπου «συνορεύουν» στη θάλασσα Τουρκία και Λιβύη.
Το ίδιο πρακτορείο δημοσιοποίησε έναν πιο επεξηγηματικό χάρτη, στον οποίο περιλαμβάνεται και το σημείο Α-Β (F-E), όπως στον αυθεντικό χάρτη της συμφωνίας.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης