Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

ΟΠΕΚ και σύμμαχοι συμφώνησαν σε διεύρυνση των περικοπών - 25,6 δισ. δολ. άντλησε η Saudi Aramco στο μεγαλύτερο IPO του κόσμου

ΟΠΕΚ και σύμμαχοι συμφώνησαν  σε διεύρυνση των περικοπών - 25,6 δισ. δολ. άντλησε η Saudi Aramco στο μεγαλύτερο IPO του κόσμου
Η επιτροπή OPEC + συνιστά επιπλέον περικοπές 500.000 bpd στα 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του με επικεφαλής τη Ρωσία, συμφώνησαν την Πέμπτη 5/12/2019 να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες περικοπές στην παραγωγή αυτή τη δεκαετία προκειμένου να αποτρέψουν την υπερπροσφορά σε μια συμφωνία που θα εφαρμοστεί για τους πρώτους τρεις μήνες του 2020 σύμφωνα με το Reuters.
Παράλληλα Saudi Aramco έφθασε το IPO στην κορυφή του εύρους τιμών του, αντλώντας 25,6 δισεκατομμύρια δολάρια και καταρρίπτοντας το ρεκόρ της Alibaba στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014
Η Οργάνωση των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (OPEC) συναντάται στη Βιέννη και αύριο Παρασκευή ο ΟΠΕΚ θα έχει συνομιλίες με τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς γνωστή ως OPEC +.
Ο περιορισμός του εφοδιασμού κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, που αποσκοπούν στη στήριξη των τιμών του πετρελαίου και την αποτροπή της υπερβολικής προσφοράς, λήγουν τον Μάρτιο.
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak ανέφερε ότι μια ομάδα υπουργών ενέργειας, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, συνέστησαν στον ΟΠΕΚ + να εμβαθύνει τις περικοπές κατά 500.000 bpd.
 Μείωση 1,7 εκατομμυρίων bpd θα ανερχόταν στο 1,7% της παγκόσμιας προσφοράς.
"Πιστεύουμε πραγματικά ότι ορισμένοι κίνδυνοι υπερπροσφοράς κατά το πρώτο τρίμηνο οφείλονται στη μείωση της εποχικής ζήτησης για ραφιναρισμένα προϊόντα και για αργό πετρέλαιο", δήλωσε ο Novak.
Σημείωσε ότι οι περικοπές θα διαρκέσουν το πρώτο τρίμηνο του 2020, μικρότερο χρονοδιάγραμμα από ό, τι πρότειναν ορισμένοι υπουργοί του ΟΠΕΚ, οι οποίοι ζήτησαν παράταση μέχρι τον Ιούνιο ή το Δεκέμβριο του 2020.
Ο ΟΠΕΚ + έχει συμφωνήσει εθελοντικές περικοπές εφοδιασμού από το 2017 για την αντιμετώπιση της ανερχόμενης παραγωγής από τα πεδία σχιστόλιθου των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία έχει γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο.
Η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει ακόμη πιο απότομη μείωση της προσφοράς μέσω κυρώσεων στα μέλη του ΟΠΕΚ το Ιράν και τη Βενεζουέλα που αποσκοπούν στο να περιορισθούν τα έσοδα των εξαγωγών πετρελαίου των δύο χωρών.
Η αγορά αντιμετωπίζει ένα ακόμη έτος αυξανόμενης παραγωγής από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με άλλους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, τη Βραζιλία και τη Νορβηγία.
"Με το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ, τη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων και τον επιθετικό τρόπο διαχείρισης του εφοδιασμού του ΟΠΕΚ, αυτό θα πρέπει να εξασφαλίσει μια τιμή πετρελαίου Brent  στα  60 έως 65 δολάρια στη εποχικά αδύναμη περίοδο του επόμενου έτους", δήλωσε ο Gary Ross, ιδρυτής της Black Gold Investors.
Οι ενέργειες του ΟΠΕΚ στήριξαν τις τιμές του πετρελαίου κατά περίπου $ 50- $ 75 ανά βαρέλι το προηγούμενο έτος. Τα συμβόλαια αργού Brent την Πέμπτη επέκτειναν τα κέρδη αυτής της εβδομάδας με συναλλαγές άνω των 63 δολαρίων ανά βαρέλι.
Το μη μέλος του ΟΠΕΚ, η Ρωσία είχε αντιταχθεί στο παρελθόν στην επέκταση ή την εμβάθυνση των περικοπών, καθώς οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι η μείωση της παραγωγής κατά τους χειμερινούς μήνες, εν μέσω χαμηλών θερμοκρασιών, προκαλεί ζημιές στα πεδία.
Η Σαουδική Αραβία ήταν πιο πρόθυμη να μειώσει την παραγωγή καθώς το βασίλειο χρειάζεται υψηλότερες τιμές πετρελαίου για να στηρίξει τα έσοδα του προϋπολογισμού και την αρχική δημόσια προσφορά της Saudi Aramco η οποία έφθασε το IPO στην κορυφή του εύρους τιμών του, αντλώντας 25,6 δισεκατομμύρια δολάρια και καταρρίπτοντας το ρεκόρ της Alibaba στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014.
Οι πηγές του ΟΠΕΚ ανέφεραν ότι ο Ριάντ πιέζει το Ιράκ και την Νιγηρία να βελτιώσουν τη συμμόρφωσή τους με τις ποσοστώσεις, γεγονός που θα μπορούσε να προσφέρει επιπλέον μείωση έως και 400.000 bpd.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης