Επιχειρήσεις

Διπλάσια η κάλυψη για το ευρωομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, πάνω από 1,2 δισ - Στο 6,375% κουπόνι, τα οφέλη

Διπλάσια η κάλυψη για το ευρωομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, πάνω από 1,2 δισ - Στο 6,375% κουπόνι, τα οφέλη
Τα 2/3 της προσφοράς προέρχονται από ξένα χαρτοφυλάκια, καθιστώντας την εν λόγω έκδοση πραγματική έξοδο στις διεθνείς αγορές
Διπλάσια κάλυψη παρουσιάζει στο κλείσιμο του βιβλίου το ευρωομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 1,2 δισ. ευρώ έναντι των 600 εκατ. ευρώ που ζητήθηκαν από τον Όμιλο.
Τα 2/3 της προσφοράς προέρχονται από ξένα χαρτοφυλάκια καθιστώντας την εν λόγω έκδοση πραγματική έξοδο στις διεθνείς αγορές.
Το κουπόνι έκλεισε στο 6,375% παράλληλα απελευθερώνοντας τα ενέχυρα.
Πάντως επιθυμία της Διοίκησης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει στις παρουσιάσεις που έκανε στο πλαίσιο του roadshow είναι το ομόλογο αυτό να αποτελέσει μία γνήσια διεθνή έκδοση και να γίνει το πρώτο βήμα για την εγκαθίδρυση μίας μακροχρόνιας σχέσης με τους ξένους επενδυτές, οπότε είναι διατεθειμένη να πληρώσει και το ανάλογο τίμημα, εντός των ορίων αντοχής φυσικά του Ομίλου.  
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το 2018, το μέσο σταθερό επιτόκιο δανεισμού του Ομίλου ήταν μεταξύ 5,5% και 6%, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο που εκτιμάται ότι είναι μεσοσταθμικά τουλάχιστον 1% υψηλότερο.
Άρα ακόμα και στην περίπτωση που το επιτόκιο του ομολόγου των 600 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στο 6,375%, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα έχει βγει και πάλι κερδισμένη αφού θα έχει κατορθώσει:
α) να αναχρηματοδοτήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του δανεισμού της με σχεδόν το ίδιο κόστος χρήματος, αλλά αποδεσμεύοντας παράλληλα μία σειρά από σημαντικά assets που αυτή τη στιγμή βρίσκονται ενεχυριασμένα λόγω τραπεζικού δανεισμού,
β) να απελευθερώσει τις εξαιρετικά σημαντικές ταμειακές ροές της που αυτή τη στιγμή θυσιάζονται στην πληρωμή τόκων και γ) να κάνει μία καλή πρώτη γνωριμία με πολύ βαριά ξένα χαρτοφυλάκια που στο μέλλον μπορεί να μπουν σε ένα νέο ομόλογο του Ομίλου με χαμηλότερο επιτόκιο, όπως είχε γίνει στο παρελθόν και με τα ΕΛΠΕ.
Για 5 έτη επίσης η εταιρία έχει εξασφαλισμένη ρευστότητα και απεξάρτηση από πιστωτικούς κινδύνους.
 
To worldenergynews.gr έγραφε νωρίτερα:

«Βαριά» ξένα χαρτοφυλάκια, εκδηλώνουν σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μεγάλο ενδιαφέρον για το ομόλογο των 600 εκατ. ευρώ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Μέχρι χθες το απόγευμα, δηλαδή 24 ώρες πριν το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών που είναι προγραμματισμένο για σήμερα νωρίς το απόγευμα, πηγές από το Λονδίνο ανέφεραν ότι το 75% της κάλυψης του ομολόγου προερχόταν από ξένους και το υπόλοιπο 25% των κεφαλαίων ήταν ελληνικής προέλευσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα ξένα χαρτοφυλάκια έχουν μπει με μεγάλα «πακέτα» που ξεκινούν από τα 50 εκατ. ευρώ και φτάνουν ως και τα 120 εκατ. ευρώ, γεγονός που αναδεικνύει την αναγνώριση της αξίας και των προοπτικών των ποικίλων δραστηριοτήτων (παραχωρήσεις –αιολικά – περιβάλλον) που αναπτύσσει ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Πολλαπλή επιτυχία για τον Όμιλο

Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο του ομολόγου, οι πληροφορίες είναι μάλλον συγκεχυμένες, αφού κάποιες πηγές κάνουν λόγο για κουπόνι που κινείται γύρω στο 5,75%, ενώ χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg τοποθετούσε το επιτόκιο στο 6% με 7%.
Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στην παρουσίαση που είχε κάνει στην αρχή του roadshow την περασμένη Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως το επιτόκιο δεν μπορεί να πέσει κάτω από το 4%, αφού αυτό που προσφέρει είναι ένα high yield bond και πως έχει πλήρη επίγνωση ότι ως πρώτη της έξοδος στις διεθνείς αγορές η συγκεκριμένη έκδοση μπορεί να συνοδευτεί από ένα σχετικά υψηλό επιτόκιο.
Άλλωστε σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το 2018, το μέσο σταθερό επιτόκιο δανεισμού του Ομίλου ήταν μεταξύ 5,5% και 6%, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο που εκτιμάται ότι είναι μεσοσταθμικά τουλάχιστον 1% υψηλότερο.
Κατά συνέπεια, ακόμα και σε περίπτωση που το επιτόκιο του ομολόγου των 600 εκατ. ευρώ καταλήξει να διαμορφωθεί μεταξύ 6,25% και 6,75%, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα έχει βγει και πάλι κερδισμένη αφού θα έχει κατορθώσει
α) να αναχρηματοδοτήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του δανεισμού της με σχεδόν το ίδιο κόστος χρήματος, αλλά αποδεσμεύοντας παράλληλα μία σειρά από σημαντικά assets που αυτή τη στιγμή βρίσκονται ενεχυριασμένα λόγω τραπεζικού δανεισμού,
β) να απελευθερώσει τις εξαιρετικά σημαντικές ταμειακές ροές της που αυτή τη στιγμή θυσιάζονται στην πληρωμή τόκων και
γ) να κάνει μία καλή πρώτη γνωριμία με πολύ βαριά ξένα χαρτοφυλάκια που στο μέλλον μπορεί να μπουν σε ένα νέο ομόλογο του Ομίλου με χαμηλότερο επιτόκιο.
Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει άλλωστε με τα ΕΛΠΕ, που σε ευρωομόλογο 500 εκατ. ευρώ είχαν πληρώσει επιτόκιο 8% το 2013, ενώ πριν δυο μήνες εξασφάλισαν τα ίδια λεφτά με επιτόκιο μόλις 2%.

Βασική προϋπόθεση περαιτέρω ανάπτυξης

Σε κάθε περίπτωση, η έκδοση του ομολόγου των 600 εκατ. ευρώ, είναι για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ μία βασική προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητά της και την περαιτέρω ανάπτυξή της, αφού όπως ανέφερε και η διοίκηση στην παρουσίαση που έκανε σε Έλληνες fund managers στην πρεμιέρα του ομολόγου, ο Όμιλος έχει σχεδόν εξαντλήσει τα περιθώρια δανειοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες, άρα αν θέλει να πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, είναι υποχρεωμένος από σήμερα να έχει ανοίξει εναλλακτικούς δρόμους χρηματοδότησης, ακόμα και πληρώνοντας κάτι παραπάνω στο επιτόκιο της πρώτης του έκδοσης.   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης