Ενέργεια

Με 1 δισ. δολάρια θα συμμετέχει το Κουβέιτ στο IPO της Saudi Aramco

tags :
Με 1 δισ. δολάρια  θα συμμετέχει το Κουβέιτ στο IPO της Saudi Aramco
Στόχος πάντως της Σαουδικής Αραβίας είναι η άντληση κεφαλαίων άνω των 25 δισ. δολαρίων, μέσω της διάθεσης ποσοστού 1,5% της Saudi Aramco
Κεφάλαια ύψους έως 1 δισ. δολάρια θα επενδύσει στην αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της Saudi Aramco το Κουβέιτ.
Η Σαουδική Αραβία είχε απευθύνει έκκλήση προς τους συμμάχους της στην περιοχή του Κόλπου να ενισχύσουν την εισαγωγή του ενεργειακού κολοσσού στο χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κουβέιτ ήταν απρόθυμο να συμμετάσχει στην IPO της Aramco με σημαντικά κεφάλαια, η κυβέρνηση της χώρας δήλωσε ότι η απόκτηση ποσοστού στον ενεργειακό κολοσσό είναι στρατηγικής σημασίας.
Το Κουβέιτ ενημέρωσε τη Saudi Aramco για την απόφασή του αργά τη Δευτέρα 3/12.
Η απόφαση του Κουβέιτ ακολουθεί την αντίστοιχη απόφαση του Άμπου Ντάμπι, το οποίο πρόκειται να επενδύσει 1,5 δισ. δολάρια στην Aramco, όπως αποκάλυψαν πηγές με γνώση του θέματος την προηγούμενη εβδομάδα.
 Η προσέλκυση ενός ακόμη σημαντικού επενδυτή από την περιοχή του Κόλπου προσφέρει σημαντική ανακούφιση στη Σαουδική Αραβία, καθώς τα σχέδια για προσέλκυση διεθνών επενδυτών έχουν πλέον εγκαταλειφθεί.
Η Aramco είχε θέσει στόχο να προσελκύσει θεσμικούς επενδυτές από όλο τον κόσμο, και κυρίως από την Κίνα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό.
Στόχος πάντως της Σαουδικής Αραβίας είναι η άντληση κεφαλαίων άνω των 25 δισ. δολαρίων, μέσω της διάθεσης ποσοστού 1,5% της Saudi Aramco, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως.
Μέχρι στιγμής οι προσφορές των θεσμικών επενδυτών έχουν φτάσει τα 38 δισ. δολάρια, υπερκαλύπτοντας την προσφορά κατά 2,3 φορές.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Saudi Aramco αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση, ενώ το πρακτορείο δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με αξιωματούχους του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Κουβέιτ προκειμένου να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης