Η Ελλάδα δεν είναι πλέον η χώρα όπου κάποιος έρχεται και ταλαιπωρείται, δεν είναι η χώρα όπου έρχεσαι και δεν βρίσκεις λύσεις, όπου πρέπει να συναντήσεις τον υπουργό και να τον πιέσεις, είπε μεταξύ άλλων
Στην σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων για την προσέλκυση επενδύσεων από τις ΗΠΑ, που θα συνεισφέρουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας επικεντρώθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης κατά την διάρκεια του φετινού Greek Economic Summit, που διοργανώνει σε κεντρικό ξενοδοχείο το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Αναλυτικά:
«Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ σε αυτούς τους ενδιαφέροντες καιρούς.
Η αλήθεια είναι ότι είμαστε πολύ υπερήφανοι για τα πράγματα που έχουμε κάνει αυτούς τους σχεδόν πέντε μήνες στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων διότι δεν αφήσαμε να περάσει ούτε μία μέρα χωρίς να κάνουμε κάτι και ήδη υπάρχουν πολλά πράγματα να σας δείξουμε που έχουν ήδη γίνει.
Το μεγάλο σχέδιο, το εθνικής εμβέλειας σχέδιο, η αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό έχει ξεμπλοκάρει, όπως είχαμε υποσχεθεί. Έχει πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για το καζίνο και είμαστε σε αναμονή του αποτελέσματος έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση της κατασκευής στις αρχές του 2020 και έτσι να κρατήσουμε την υπόσχεσή μας στους Έλληνες και τους επενδυτές, κάτι το οποίο δεν ήταν εφικτό στην αρχή διότι ήταν πολύπλοκο θέμα.
Σήμερα, με τον Πρέσβη των ΗΠΑ, τον κύριο Pyatt, τον οποίο ευχαριστώ προσωπικά δημοσίως για αυτή του την προσπάθεια, θα πάμε στο νησί της Σύρου για να γιορτάσουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των ναυπηγείων της Σύρου μέσω της ΟΝΕΧ, καθώς και τις 700 θέσεις εργασίας που δημιουργούνται. Και συζητούμε, επίσης, το ίδιο σχέδιο και για το ναυπηγείο της Ελευσίνας στους μήνες που έρχονται.
Την Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος (Hellenic Steel), μία μεγάλη παραδοσιακή βιομηχανία η οποία έκλεισε το 2014, καταφέραμε να την ανοίξουμε ξανά. Πριν από δύο εβδομάδες πήγαμε με τον Πρωθυπουργό και είδαμε ότι μία μεγάλη βιομηχανία άρχισε να λειτουργεί ξανά έπειτα από τόσα χρόνια.
Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, που ήταν πάντα προβληματική, καταφέραμε να την επαναλειτουργήσουμε δίχως δημόσια δαπάνη, με ιδιώτη επενδυτή και ξεκινά πάλι να παράγει ζάχαρη στην Ελλάδα ως επένδυση και όχι ως πολιτικό χατίρι.
Η επένδυση στην Κασσιόπη στην Κέρκυρα, ξεκινά αυτό το μήνα. Η επένδυση στο Αφάντου στη Ρόδου, επίσης έχει δρομολογηθεί, ο αγωγός LNG στην Αλεξανδρούπολη έχει ξεκινήσει, όπως και ο διαγωνισμός για την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Μπορεί και μέσα στην εβδομάδα αλλά σίγουρα μέσα στο μήνα ξεκινά ο διαγωνισμός για την ΕΛΒΟ, ενώ ο διαγωνισμός για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα γίνει τον Ιανουάριο του 2020.
Αυτά είναι μερικά απ’ όσα έχουμε ήδη κάνει. Επιπλέον ψηφίστηκε στην Βουλή ο νέος επενδυτικός νόμος ο οποίος μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα φιλική προς τις επιχειρήσεις, επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης και δίνει την δυνατότητα σε κάποιον που θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα, να έχει τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία.
Θα πρέπει, όμως, να σας πω κάτι τελείως διαφορετικό. Δεν είναι αυτό το πραγματικό μήνυμα που θέλω να σας μεταφέρω, αυτά είναι πράγματα που κάνουμε καθημερινά και θα συνεχίσουμε να κάνουμε όσο περισσότερα μπορούμε επειδή πιστεύουμε ότι η μεταμόρφωση της οικονομίας μας σε οικονομία φιλική προς τις επιχειρήσεις και η ανάπτυξη δεν είναι θέμα επιτυχίας της Κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού ή του Υπουργού Ανάπτυξης.
Είναι εθνικό στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσουμε έτσι ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή όλων των Ελλήνων.
Το μήνυμα το οποίο θέλω να σας μεταφέρω είναι ότι η φιλοδοξία μας είναι πολύ μεγαλύτερη όλων των παραπάνω. Θέλουμε να αλλάξουμε την προοπτική της Ελλάδας παγκοσμίως, όχι μόνο συγκριτικά με την τελευταία περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, που έφθασε, ας πούμε, στο ζενίθ της ύφεσής της αλλά συγκριτικά και με τις τελευταίες δεκαετίες.
Η Ελλάδα έχει αλλάξει, η Ελλάδα δεν είναι πλέον η χώρα όπου κάποιος έρχεται και ταλαιπωρείται, δεν είναι η χώρα όπου έρχεσαι και δεν βρίσκεις λύσεις, όπου πρέπει να συναντήσεις τον υπουργό και να τον πιέσεις.
Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου οι Έλληνες αποφάσισαν ότι η ιδιωτική οικονομία θα μας δώσει ένα λαμπρό μέλλον και όπου η Ελλάδα θα τιμήσει τις συμφωνίες της, την υπογραφή της και τις υποσχέσεις της.
Και θα κάνουμε τα πάντα για να αλλάξουμε αυτή την προοπτική επειδή είναι πολύ σημαντικό για εμάς, επειδή θα είναι η κληρονομιά μας στη μελλοντική γενιά, και αυτό είναι το πραγματικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Αν καταφέρουμε να αλλάξουμε αυτή την προοπτική, όλα θα είναι πολύ καλύτερα.
Φυσικά, μιας και είμαστε στο Αμερικανικό – Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο, θα πρέπει να πω επιπλέον ότι είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι ειδικά εδώ επειδή, όπως όλοι γνωρίζετε, τον Οκτώβριο υπογράψαμε με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Pompeo, εδώ στην Αθήνα, μία πολύ σημαντική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, η οποία κάνει την Ελλάδα στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ.
Στρατηγικός σύμμαχος δεν σημαίνει να παραμείνει για περισσότερα χρόνια η βάση της Σούδας ή να έχουμε την βάση των UAV στη Λάρισα, ή να έχουμε πιο στενές στρατιωτικές σχέσεις.
Στρατηγικός σύμμαχος σημαίνει ότι έχουμε στενότερη οικονομική σχέση, επενδυτική σχέση και ότι μπορούμε να κάνουμε μαζί πράγματα τα οποία αξίζουν.
Έτσι, λοιπόν, χρειαζόμαστε περισσότερες αμερικάνικες επενδύσεις στη χώρα μας. Τις χρειαζόμαστε όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας και να κάνουμε αυτά που έχουμε αποφασίσει.
Και για πρώτη φορά, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, αυτό δεν είναι μόνο απόφαση του κόμματος που κυβερνά, της Νέας Δημοκρατίας, αλλά είναι απόφαση η οποία διαπερνά ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα, καθώς υποστηρίζεται ακόμα και από το ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο μερικά χρόνια πριν θα ήταν εξωπραγματικό, όμως η πραγματικότητα τώρα είναι αυτή.
Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι χρειαζόμαστε πιο σφιχτές και πιο δυνατές σχέσεις με τις ΗΠΑ και ότι όλοι μαζί, εμείς που είμαστε σε αυτό το ξενοδοχείο εδώ και έχουμε αυτές τις εποικοδομητικές συζητήσεις, θα το κάνουμε αυτό πραγματικότητα.
Στα χρόνια που έρχονται θα το πραγματοποιήσουμε και αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ.
Έτσι θα κρατήσουμε τις υποσχέσεις μας, ήδη το κάνουμε αυτό, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σας πείσουμε ότι όταν μιλάμε για business,είμαστε αποτελεσματικοί».
*Απαντώντας σε ερωτήσεις του συντονιστή της συζήτησης, προέδρου της Επιτροπής Επενδύσεων του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ων, κ. Νικόλα Παπαπολίτη, καθώς και συνέδρων, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε:
-Σε ποιους τομείς είναι η Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις:
«Πρώτα απ’ όλα στον τουρισμό και το real estate. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: τις πρώτες εβδομάδες που είμαστε στην Κυβέρνηση, η Blackstone προχώρησε στην εξαγορά επτά ξενοδοχείων από τον Όμιλο Louis και ξεκίνησε μια μεγάλη επένδυση στη χώρα μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας γιατί η Blackstone εκπροσωπεί το «έξυπνο χρήμα». Ως Κυβέρνηση τους διευκολύναμε σημαντικά για να γίνει η επένδυση.
Παράλληλα, η Ελλάδα προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες και σε διάφορους άλλους τομείς, όπως τα logistics και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικά μετά το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που ανακοίνωσε η Κυβέρνησή μας έως το 2028 και την αναθεώρηση των στόχων όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ο διαγωνισμός για την πώληση του 30% του Δημοσίου στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» πηγαίνει φανταστικά αφού υπήρξαν 10 μεγάλες προσφορές. Ακολουθεί ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ και το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου καθώς και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων λιμανιών, όπως για παράδειγμα της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ρόδου.
Ευκαιρίες παρουσιάζει η Ελλάδα και στη βιομηχανία λόγω του πολύ υψηλού εργατικού δυναμικού, με ανταγωνιστικούς μισθούς που, λόγω της μεγάλης ανεργίας, είναι πλεονάζον. Ακούω συχνά ότι οι άλλες γειτονικές χώρες έχουν χαμηλότερη φορολογία, όμως η Ελλάδα πλεονεκτεί σαφώς στο εργατικό δυναμικό.
Για να είμαι, πάντως, ειλικρινής απέναντί σας, η Ελλάδα έχει και δομικά προβλήματα, όπως στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης. Αυτό δεν μπορεί ν’ αλλάξει μόνο με ένα Νόμο, είναι πολύ πιο περίπλοκο. Ως Κυβέρνηση αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και έχουμε αρχίσει να εφαρμόζουμε ένα σχέδιο δράσης σε στενή συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να επιτύχουμε «γρήγορες νίκες» και να το αντιμετωπίσουμε οριστικά σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο».
-Το βασικό μήνυμά του στη διεθνή επενδυτική κοινότητα:
«Το βασικό μήνυμά μου είναι: Είμαστε θετικά διακείμενοι σε επιχειρηματικές δράσεις (business). Εννοούμε απολύτως όσα λέμε. Σεβόμαστε τα χρήματα και τον χρόνο σας και θα παράγουμε αποτελέσματα. Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να έλθετε».
-Την θέση της Ελλάδας στον κατάλογο Doing business της Παγκόσμιας Τράπεζας:
«Όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, η Ελλάδα βρισκόταν στην 120η θέση στον κατάλογο Doing business κι όταν παρέδωσε την Κυβέρνηση, η Ελλάδα είχε ανεβεί στην 60η θέση. Ανέβηκε δηλαδή 60 θέσεις. Κατά την διάρκεια της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, η Ελλάδα υποχώρησε κατά 19 θέσεις στην 79η και είναι τώρα στοίχημα για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επαναφέρει την χώρα μας προς τη σωστή κατεύθυνση με τις σωστές πολιτικές».
-Το πώς σχεδιάζει η Κυβέρνηση να υποστηρίξει τους ταλαντούχους νέους επιστήμονες:
«Όντως η Ελλάδα έχει εξαιρετικά ταλαντούχους νέους επιστήμονες, ειδικά στον τομέα του IT. Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν επιχειρήσεις και ειδικότερα start-ups στον τομέα του IT, κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που την επέλεξε η PFIΖER για να εγκαταστήσει το IT center της. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η CISCO, που έχει μεθαύριο Πέμπτη συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης.
Γίνονται πράγματα σ’ αυτόν τον τομέα και στα Γιάννενα, την Πάτρα, το Ηράκλειο. Το όραμα του Πρωθυπουργού είναι να γίνουν πολλά περισσότερα. Γι’ αυτόν τον λόγο προετοιμάζουμε ένα κόμβο (hub) start-ups στην Αθήνα, στην οδό Πειραιώς, με ισχυρά κίνητρα για να προσελκύσει τέτοιες εταιρείες.
Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, συνδιοργανώνουμε επίσκεψη επιχειρηματιών από τις ΗΠΑ που θα έλθουν σε επαφή με επιχειρηματίες και επιστήμονες από την Ελλάδα εξετάζοντας την δυνατότητα να προχωρήσουν σε κοινοπραξίες (joint ventures)».
www.worldenergynews.gr
Αναλυτικά:
«Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ σε αυτούς τους ενδιαφέροντες καιρούς.
Η αλήθεια είναι ότι είμαστε πολύ υπερήφανοι για τα πράγματα που έχουμε κάνει αυτούς τους σχεδόν πέντε μήνες στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων διότι δεν αφήσαμε να περάσει ούτε μία μέρα χωρίς να κάνουμε κάτι και ήδη υπάρχουν πολλά πράγματα να σας δείξουμε που έχουν ήδη γίνει.
Το μεγάλο σχέδιο, το εθνικής εμβέλειας σχέδιο, η αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό έχει ξεμπλοκάρει, όπως είχαμε υποσχεθεί. Έχει πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για το καζίνο και είμαστε σε αναμονή του αποτελέσματος έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση της κατασκευής στις αρχές του 2020 και έτσι να κρατήσουμε την υπόσχεσή μας στους Έλληνες και τους επενδυτές, κάτι το οποίο δεν ήταν εφικτό στην αρχή διότι ήταν πολύπλοκο θέμα.
Σήμερα, με τον Πρέσβη των ΗΠΑ, τον κύριο Pyatt, τον οποίο ευχαριστώ προσωπικά δημοσίως για αυτή του την προσπάθεια, θα πάμε στο νησί της Σύρου για να γιορτάσουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των ναυπηγείων της Σύρου μέσω της ΟΝΕΧ, καθώς και τις 700 θέσεις εργασίας που δημιουργούνται. Και συζητούμε, επίσης, το ίδιο σχέδιο και για το ναυπηγείο της Ελευσίνας στους μήνες που έρχονται.
Την Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος (Hellenic Steel), μία μεγάλη παραδοσιακή βιομηχανία η οποία έκλεισε το 2014, καταφέραμε να την ανοίξουμε ξανά. Πριν από δύο εβδομάδες πήγαμε με τον Πρωθυπουργό και είδαμε ότι μία μεγάλη βιομηχανία άρχισε να λειτουργεί ξανά έπειτα από τόσα χρόνια.
Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, που ήταν πάντα προβληματική, καταφέραμε να την επαναλειτουργήσουμε δίχως δημόσια δαπάνη, με ιδιώτη επενδυτή και ξεκινά πάλι να παράγει ζάχαρη στην Ελλάδα ως επένδυση και όχι ως πολιτικό χατίρι.
Η επένδυση στην Κασσιόπη στην Κέρκυρα, ξεκινά αυτό το μήνα. Η επένδυση στο Αφάντου στη Ρόδου, επίσης έχει δρομολογηθεί, ο αγωγός LNG στην Αλεξανδρούπολη έχει ξεκινήσει, όπως και ο διαγωνισμός για την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Μπορεί και μέσα στην εβδομάδα αλλά σίγουρα μέσα στο μήνα ξεκινά ο διαγωνισμός για την ΕΛΒΟ, ενώ ο διαγωνισμός για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα γίνει τον Ιανουάριο του 2020.
Αυτά είναι μερικά απ’ όσα έχουμε ήδη κάνει. Επιπλέον ψηφίστηκε στην Βουλή ο νέος επενδυτικός νόμος ο οποίος μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα φιλική προς τις επιχειρήσεις, επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης και δίνει την δυνατότητα σε κάποιον που θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα, να έχει τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία.
Θα πρέπει, όμως, να σας πω κάτι τελείως διαφορετικό. Δεν είναι αυτό το πραγματικό μήνυμα που θέλω να σας μεταφέρω, αυτά είναι πράγματα που κάνουμε καθημερινά και θα συνεχίσουμε να κάνουμε όσο περισσότερα μπορούμε επειδή πιστεύουμε ότι η μεταμόρφωση της οικονομίας μας σε οικονομία φιλική προς τις επιχειρήσεις και η ανάπτυξη δεν είναι θέμα επιτυχίας της Κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού ή του Υπουργού Ανάπτυξης.
Είναι εθνικό στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσουμε έτσι ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή όλων των Ελλήνων.
Το μήνυμα το οποίο θέλω να σας μεταφέρω είναι ότι η φιλοδοξία μας είναι πολύ μεγαλύτερη όλων των παραπάνω. Θέλουμε να αλλάξουμε την προοπτική της Ελλάδας παγκοσμίως, όχι μόνο συγκριτικά με την τελευταία περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, που έφθασε, ας πούμε, στο ζενίθ της ύφεσής της αλλά συγκριτικά και με τις τελευταίες δεκαετίες.
Η Ελλάδα έχει αλλάξει, η Ελλάδα δεν είναι πλέον η χώρα όπου κάποιος έρχεται και ταλαιπωρείται, δεν είναι η χώρα όπου έρχεσαι και δεν βρίσκεις λύσεις, όπου πρέπει να συναντήσεις τον υπουργό και να τον πιέσεις.
Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου οι Έλληνες αποφάσισαν ότι η ιδιωτική οικονομία θα μας δώσει ένα λαμπρό μέλλον και όπου η Ελλάδα θα τιμήσει τις συμφωνίες της, την υπογραφή της και τις υποσχέσεις της.
Και θα κάνουμε τα πάντα για να αλλάξουμε αυτή την προοπτική επειδή είναι πολύ σημαντικό για εμάς, επειδή θα είναι η κληρονομιά μας στη μελλοντική γενιά, και αυτό είναι το πραγματικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Αν καταφέρουμε να αλλάξουμε αυτή την προοπτική, όλα θα είναι πολύ καλύτερα.
Φυσικά, μιας και είμαστε στο Αμερικανικό – Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο, θα πρέπει να πω επιπλέον ότι είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι ειδικά εδώ επειδή, όπως όλοι γνωρίζετε, τον Οκτώβριο υπογράψαμε με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Pompeo, εδώ στην Αθήνα, μία πολύ σημαντική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, η οποία κάνει την Ελλάδα στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ.
Στρατηγικός σύμμαχος δεν σημαίνει να παραμείνει για περισσότερα χρόνια η βάση της Σούδας ή να έχουμε την βάση των UAV στη Λάρισα, ή να έχουμε πιο στενές στρατιωτικές σχέσεις.
Στρατηγικός σύμμαχος σημαίνει ότι έχουμε στενότερη οικονομική σχέση, επενδυτική σχέση και ότι μπορούμε να κάνουμε μαζί πράγματα τα οποία αξίζουν.
Έτσι, λοιπόν, χρειαζόμαστε περισσότερες αμερικάνικες επενδύσεις στη χώρα μας. Τις χρειαζόμαστε όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας και να κάνουμε αυτά που έχουμε αποφασίσει.
Και για πρώτη φορά, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, αυτό δεν είναι μόνο απόφαση του κόμματος που κυβερνά, της Νέας Δημοκρατίας, αλλά είναι απόφαση η οποία διαπερνά ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα, καθώς υποστηρίζεται ακόμα και από το ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο μερικά χρόνια πριν θα ήταν εξωπραγματικό, όμως η πραγματικότητα τώρα είναι αυτή.
Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι χρειαζόμαστε πιο σφιχτές και πιο δυνατές σχέσεις με τις ΗΠΑ και ότι όλοι μαζί, εμείς που είμαστε σε αυτό το ξενοδοχείο εδώ και έχουμε αυτές τις εποικοδομητικές συζητήσεις, θα το κάνουμε αυτό πραγματικότητα.
Στα χρόνια που έρχονται θα το πραγματοποιήσουμε και αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ.
Έτσι θα κρατήσουμε τις υποσχέσεις μας, ήδη το κάνουμε αυτό, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σας πείσουμε ότι όταν μιλάμε για business,είμαστε αποτελεσματικοί».
*Απαντώντας σε ερωτήσεις του συντονιστή της συζήτησης, προέδρου της Επιτροπής Επενδύσεων του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ων, κ. Νικόλα Παπαπολίτη, καθώς και συνέδρων, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε:
-Σε ποιους τομείς είναι η Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις:
«Πρώτα απ’ όλα στον τουρισμό και το real estate. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: τις πρώτες εβδομάδες που είμαστε στην Κυβέρνηση, η Blackstone προχώρησε στην εξαγορά επτά ξενοδοχείων από τον Όμιλο Louis και ξεκίνησε μια μεγάλη επένδυση στη χώρα μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας γιατί η Blackstone εκπροσωπεί το «έξυπνο χρήμα». Ως Κυβέρνηση τους διευκολύναμε σημαντικά για να γίνει η επένδυση.
Παράλληλα, η Ελλάδα προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες και σε διάφορους άλλους τομείς, όπως τα logistics και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικά μετά το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που ανακοίνωσε η Κυβέρνησή μας έως το 2028 και την αναθεώρηση των στόχων όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ο διαγωνισμός για την πώληση του 30% του Δημοσίου στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» πηγαίνει φανταστικά αφού υπήρξαν 10 μεγάλες προσφορές. Ακολουθεί ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ και το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου καθώς και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων λιμανιών, όπως για παράδειγμα της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ρόδου.
Ευκαιρίες παρουσιάζει η Ελλάδα και στη βιομηχανία λόγω του πολύ υψηλού εργατικού δυναμικού, με ανταγωνιστικούς μισθούς που, λόγω της μεγάλης ανεργίας, είναι πλεονάζον. Ακούω συχνά ότι οι άλλες γειτονικές χώρες έχουν χαμηλότερη φορολογία, όμως η Ελλάδα πλεονεκτεί σαφώς στο εργατικό δυναμικό.
Για να είμαι, πάντως, ειλικρινής απέναντί σας, η Ελλάδα έχει και δομικά προβλήματα, όπως στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης. Αυτό δεν μπορεί ν’ αλλάξει μόνο με ένα Νόμο, είναι πολύ πιο περίπλοκο. Ως Κυβέρνηση αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και έχουμε αρχίσει να εφαρμόζουμε ένα σχέδιο δράσης σε στενή συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να επιτύχουμε «γρήγορες νίκες» και να το αντιμετωπίσουμε οριστικά σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο».
-Το βασικό μήνυμά του στη διεθνή επενδυτική κοινότητα:
«Το βασικό μήνυμά μου είναι: Είμαστε θετικά διακείμενοι σε επιχειρηματικές δράσεις (business). Εννοούμε απολύτως όσα λέμε. Σεβόμαστε τα χρήματα και τον χρόνο σας και θα παράγουμε αποτελέσματα. Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να έλθετε».
-Την θέση της Ελλάδας στον κατάλογο Doing business της Παγκόσμιας Τράπεζας:
«Όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, η Ελλάδα βρισκόταν στην 120η θέση στον κατάλογο Doing business κι όταν παρέδωσε την Κυβέρνηση, η Ελλάδα είχε ανεβεί στην 60η θέση. Ανέβηκε δηλαδή 60 θέσεις. Κατά την διάρκεια της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, η Ελλάδα υποχώρησε κατά 19 θέσεις στην 79η και είναι τώρα στοίχημα για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επαναφέρει την χώρα μας προς τη σωστή κατεύθυνση με τις σωστές πολιτικές».
-Το πώς σχεδιάζει η Κυβέρνηση να υποστηρίξει τους ταλαντούχους νέους επιστήμονες:
«Όντως η Ελλάδα έχει εξαιρετικά ταλαντούχους νέους επιστήμονες, ειδικά στον τομέα του IT. Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν επιχειρήσεις και ειδικότερα start-ups στον τομέα του IT, κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που την επέλεξε η PFIΖER για να εγκαταστήσει το IT center της. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η CISCO, που έχει μεθαύριο Πέμπτη συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης.
Γίνονται πράγματα σ’ αυτόν τον τομέα και στα Γιάννενα, την Πάτρα, το Ηράκλειο. Το όραμα του Πρωθυπουργού είναι να γίνουν πολλά περισσότερα. Γι’ αυτόν τον λόγο προετοιμάζουμε ένα κόμβο (hub) start-ups στην Αθήνα, στην οδό Πειραιώς, με ισχυρά κίνητρα για να προσελκύσει τέτοιες εταιρείες.
Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, συνδιοργανώνουμε επίσκεψη επιχειρηματιών από τις ΗΠΑ που θα έλθουν σε επαφή με επιχειρηματίες και επιστήμονες από την Ελλάδα εξετάζοντας την δυνατότητα να προχωρήσουν σε κοινοπραξίες (joint ventures)».
www.worldenergynews.gr