Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan στο Λονδίνο - Μαίνεται ο διπλωματικός πόλεμος στην ανατολική Μεσόγειο

Συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan στο Λονδίνο - Μαίνεται ο διπλωματικός πόλεμος στην ανατολική Μεσόγειο
Η συνάντηση αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη ο διπλωματικός πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας
Μια εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση αναμένεται να έχουν στο Λονδίνο και στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ (3 – 4/12) ο πρωθυπουργός  Κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan την ώρα που μαίνεται ο διπλωματικός πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας κατόπιν των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Άγκυρας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.
Τη συνάντηση προανήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος υποστήριξε πως θα μεταφέρει τις θέσεις της Τουρκίας στον Έλληνα πρωθυπουργό.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, ο Erdogan είπε ότι θα παρουσιάσει τις θέσεις του στον Έλληνα πρωθυπουργό αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.
«Η Ελλάδα κάνει τα δικά της βήματα.
Και εμείς τα δικά μας.
Θα του πω τις θέσεις μας.
Η συμφωνία με τη Λιβύη ισχύει.
Είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Erdogan, τονίζοντας ότι «οι προσπάθειες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο δεν μας επηρεάζουν».
Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε αποκλείσει το σενάριο μιας συνάντησης Μητσοτάκη – Erdogan, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα γινόταν κατόπιν αιτήματος από την τουρκική πλευρά.
Πλέον μένει να επιβεβαιωθεί η συνάντηση και από την Αθήνα, καθώς και ο χρόνος πραγματοποίησης της.

Διπλωματικός πόλεμος

Η συνάντηση αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη ο διπλωματικός πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας ύστερα από τις συνεχιζόμενες και ακραίες προκλήσεις της Άγκυρας, η οποία αφού αξίωσε περιοχές δυτικά της Ρόδου καταθέτοντας  σχετική επιστολή στον ΟΗΕ και αφού υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει ευθέως την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου.
Η Ελλάδα δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια κάνει λόγο για παντελώς αβάσιμα επιχειρήματα και επιδιώξεις ενώ το ζήτημα της κορύφωσης της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να θέσει υπόψη του ΝΑΤΟ στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Την ίδια στιγμή αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση με την Τουρκία είναι σχεδόν "εμπόλεμη" και όλα αυτά την ώρα που η Άγκυρα επιμένει, αναφέροντας ότι «η συμφωνία με τη Λιβύη συντάσσεται με το διεθνές δίκαιο» και επαλαμβάνοντας - και επίσημα πλέον - την θέση πως τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Ο προκλητικός χάρτης με τα όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη

Τον χάρτη στον οποίο η Τουρκία θεωρεί ότι είναι τα όρια της υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της στην ανατολική Μεσόγειο έπειτα από την λεγόμενη «συμφωνία» της με τα κατεχόμενα το 2011 και τη πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη παρουσίασε με σχετική ανάρτηση του στο twitter ο Cagatay Erciyes, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής για θέματα αεροπορίας και ναυτιλίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με τον Τούρκο διπλωμάτη από το σημείο Α έως Β στο χάρτη είναι τα όρια από την «συμφωνία» που υπέγραψε η Τουρκία με την «Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» το 2011.
Tο σημείο C-D-E  αποτελεί την μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών εδαφών Τουρκίας με Αίγυπτο και το σημείο E-F είναι τα όρια που προκύπτουν από τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.
Image
ΥΠΕΞ προς Τουρκία: Εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας

Την θέση ότι δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα το διμερές μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη διατυπώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ, το οποίο υποστηρίζει ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών είναι εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο.
«Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών - όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο - ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα.
Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών.
Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.
Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών.
Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη «λάθος πλευρά της μέσης γραμμής», την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται  στη λάθος πλευρά του Δικαίου» αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ.

Το μήνυμα της Κομισιόν

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και αποφυγή απειλών και δράσεων που θα έθεταν σε κίνδυνο την ειρηνική επίλυση απηύθυνε η Κομισιόν με αφορμή τις αυξανόμενες προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει στην Τουρκία ότι οφείλει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και πρέπει να αποφύγει τις απειλές ή τις δράσεις που θα έθιγαν τις σχέσεις αυτές και την ειρηνική επίλυση διαφορών, όποιες και αν είναι αυτές» αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «Μπορώ να ανακαλέσω την απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 15ης Ιουλίου, με την οποία καλούσε την Τουρκία να επιλύσει τα ζητήματα που αφορούν στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, καλή τη πίστη και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, κάτι που έχουμε επαναλάβει πολλές φορές.
Όποιες και αν είναι οι διαφορές, θα πρέπει να επιλυθούν μέσα σε αυτό το πλαίσιο».

Celik (Τουρκία): Σε ευθυγράμμιση με το διεθνές δίκαιο η συμφωνία με τη Λιβύη -  Η Ελλάδα θέλει μια περιοχή 4.000 φορές πάνω από τη δικαιοδοσία της

Από την πλευρά του ο O. Celik, εκπρόσωπος Τύπου του AKP σε χθεσινές του δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, αναφέρθηκε στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη και απάντησε στην Κομισιόν που έκανε λόγο για «σεβασμό των κανόνων διεθνούς δικαίου».
«Το βήμα συμφιλίωσης που κάναμε με τη Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο, δείχνει πως μια νέα διαδικασία έχει ξεκινήσει.
Δεν υπάρχει από την πλευρά μας καμία έλλειψη συμμόρφωσης με τους διεθνείς κανόνες.
Δεν θα κάνουμε πίσω.
Θέλουν να βάλουν όρια και να υψώσουν τείχη στην παρουσία της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Celik, ο οποίος έβαλε και κατά της Αιγύπτου.
«Η Αίγυπτος έχει χάσει την επιρροή της στην περιοχή και στέκεται τώρα απέναντι στην Τουρκία.
Ωστόσο, έτσι κάνει κακό στον εαυτό της.
Η Ελλάδα και η Αίγυπτος δεν έχουν εκφράσει καμία γνώμη για τη συμφωνία, μονάχα επικρίνουν.
Στην πραγματικότητα, όποιος γνωρίζει τα σωστά σύνορα της ανατολικής Μεσογείου, γνωρίζει πως δεν είναι σωστό να περιορίζεται η κυριαρχία της Τουρκίας.
Η Ελλάδα προσπαθεί να «αγκαλιάσει» μια περιοχή τέσσερις χιλιάδες φορές πάνω από τη δικαιοδοσία της.
Είναι προφανές πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία σε καμία περίπτωση» τόνισε ο Celik.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης