Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μήνυμα de Guindos (ΕΚΤ) σε Ελλάδα: Σταθεροποιείστε τραπεζικό τομέα και ομόλογα -

Μήνυμα de Guindos (ΕΚΤ) σε Ελλάδα: Σταθεροποιείστε τραπεζικό τομέα και ομόλογα -
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ «συστήνει» σε Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιρλανδία και Ισπανία να σταθεροποιήσουν τον τραπεζικό τομέα και τις πιστωτικές αγορές, να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα ώστε η οικονομική ανάπτυξη να ξεπεράσει τον μέσο όρο
Άμεσο μήνυμα προς την Ελλάδα απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos, με αφορμή την πορεία της ισπανικής οικονομίας.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, με αφορμή το γεγονός ότι η ισπανική οικονομία παρουσιάζει ανάπτυξη υψηλότερη του μέσου όρου, αν και επηρεάζει από την οικονομική επιβράδυνση, όπως και οι υπόλοιπες της ευρωζώνης, επεσήμανε: «η σύσταση μου αφορά όλη την ευρωζώνη, όχι μόνο την Ισπανία: εάν το χρέος προσεγγίζει στο 100% του ΑΕΠ, πρέπει να μειώσεις ώστε να είσαι λιγότερο ευάλωτος».
Ο ίδιος αναφερόμενος στην πολιτική αβεβαιότητα που ταλαιπωρεί την Ισπανία υποστήριξε ότι «δεν έχουμε την πολιτική σταθερότητα που είναι απαραίτητη ώστε να εφαρμοστούν τα απαραίτητα μέτρα και πολιτικές, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού».
Ωστόσο, τόνισε ότι η Ισπανία συνεχίζει να μειώσει το δημόσιο χρέος επισημαίνοντας «Θα μπορούσε να μειωθεί περισσότερο ή θα μπορούσε να μειωθεί περισσότερο.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένας βασικός παράγοντας: η διαφορά ανάπτυξης.
Στην ισπανική οικονομία, αυτό προέρχεται από έναν χρηματοπιστωτικό τομέα που δεν πλήττεται από τόσο μεγάλη αβεβαιότητα όπως επτά χρόνια πριν.
Και είναι ανταγωνιστική.
Το πιο σημαντικό πράγμα, σε αντίθεση με τους προηγούμενους και κύκλους ανάπτυξης, είναι ότι αναπτύσσεται χωρίς αύξηση των δανείων και χωρίς φούσκα ακινήτων, αλλά με αύξηση του δανεισμού κάτω από το ονομαστικό ΑΕΠ και με ένα πλεόνασμα του ισοζυγίου πληρωμών.
Εφόσον συνεχίσουν αυτά τα δύο πράγματα, η ισπανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από τα υπόλοιπα.
Η σύσταση, η οποία ισχύει και για την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία, ακόμη και για την Ιταλία, είναι η εξής: σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα και των αγορών ομολόγων.
Και να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα.
Τότε θα πορευτείτε καλύτερα από τον μέσο όρο»
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ο de Guindos παραδέχθηκε ότι αν και οι τράπεζες, τώρα είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες, έχουν περισσότερη ρευστότητα, αλλά έχουν χαμηλή κερδοφορία, κάτι που αποτελεί πρόβλημα.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων αλλάζει η επενδυτική στρατηγική των εταιρειών asset management και των επενδυτικών funds, που πλέον αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο, με στόχο τις υψηλότερες αποδόσεις αλλά έχουν λιγότερη ρευστότητα.
Επίσης, τάχθηκε κατά της συζήτησης περί ιαπωνοποίησης λέγοντας «από δημοσιογραφική άποψη, η συζήτηση περί ιαπωνοποίησης είναι ελκυστική, αλλά υπάρχουν πολλές διαφορές.
Ενώ τα ευρωπαϊκά δημογραφικά στοιχεία δεν είναι λαμπρά, δεν μπορούν να συγκριθούν με την Ιαπωνία.
Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες εδώ δεν είναι τόσο κακή.
Η φούσκα ακινήτων εδώ δεν έχει έσκασε όπως εκεί.
Οι παραλληλισμού είναι αφορούν τον χαμηλό πληθωρισμό, τα χαμηλά επιτόκια και τη χαμηλή ανάπτυξη.
Αλλά οι προοπτικές είναι διαφορετικές και δεν νομίζω ότι ο όρος ισχύει πραγματικά για την ευρωπαϊκή οικονομία».
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι ποτέ δεν τέθηκε αλλά ούτε και πρέπει να τεθεί θέμα «χρημάτων από το ελικόπτερο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης