Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Αποχώρησε ο υφυπουργός Δ.Οικονόμου από τα εγκαίνια του TANAP - Χατζηδάκης: Δεν παραιτούμαστε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Αποχώρησε ο υφυπουργός Δ.Οικονόμου από τα εγκαίνια του TANAP - Χατζηδάκης: Δεν παραιτούμαστε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
Eρντογάν: Προχωράμε την συμφωνία με την Λιβυή  -  Άλλαξε ο ενεργειακός χάρτης
Αποχώρησε από την τελετή εγκαινίων του αγωγού ΤΑΝΑΡ στα Ύψαλα η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Νωρίτερα o Erdogan είχε πει: «Κάναμε τη συμφωνία με την Λιβύη και αυτή θα έρθει στην εθνοσυνέλευση και αφού περάσει θα την πάμε σε άλλο επίπεδο.
Τι κάνουν τώρα; Απειλούν τη Λιβύη. Αυτή η συμφωνία έχει γίνει και θα εφαρμοστούν και τα άλλα σκέλη της.
Κι από τις δικές μας γεωτρήσεις δεν θα ξεπηδάει σύγκρουση και αίμα αλλά ειρήνη και ευημερία».
Είπε ακόμα ότι «ενώ υπάρχει η δυνατότητα του δίκαιου διαμοιρασμού, χρησιμοποιούν απειλητική γλώσσα και πολιτικούς εκβιασμούς.
Όμως κανένας και καμιά χώρα δεν είναι υπεράνω νόμου. Πρέπει πλέον να γίνει αντιληπτό ότι με τετελεσμένα δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα».
 
Xατζηδάκης: Η Ελλάδα δεν θα παραιτηθεί από τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Στην απόφαση αυτή αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης.
«Ο κ. Ερντογάν ήταν και πάλι προκλητικός σε σχέση με την Κύπρο και την Ελλάδα.
Ο παριστάμενος υφυπουργός αποχώρησε. Θέλω να δηλώσω ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να έχει μία ειρηνική συμβίωση με την Τουρκία.
Αλλά, δε θα παραιτηθεί από τα κυριαρχικά της δικαιώματα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης

Ερντογάν: Ο ενεργειακός χάρτης του κόσμου άλλαξε - Θα εφαρμόσουμε την συμφωνία με την Λιβυή

«Κάποιος προσπαθεί να τροφοδοτήσει την ένταση, αντί απλά να μοιραστεί τις πηγές υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπάρχουν για τις τουρκικές γεωτρήσεις.
«Οι πολιτικές της απειλητικής ρητορικής και των εκβιασμών χρησιμοποιούνται όπου υπάρχει η πιθανότητα δίκαιης μοιρασιάς. Ομως, καμία χώρα δεν είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου. Κάναμε το επόμενο βήμα. Ούτε θα παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας, ούτε των Τουρκοκυπρίων, ούτε θα ζητήσουμε για κάτι που δεν έχουμε», συνέχισε ο Ερντογάν.
«Δεν αποσύρουμε τα πλοία μας από εκεί με τις φωνές και τις προκλήσεις τους», υπογράμμισε ο Ερντογάν, κάνοντας αναφορά στα δύο γεωτρύπανα, το Fatih και το Yavuz και τα δύο ερευνητικά πλοία, που έχει στείλει η Τουρκία ανοιχτά της Κύπρου.
«Οι πυλώνες αυτής της συμφωνίας θα εφαρμοστούν με ακρίβεια. Τώρα απειλούν τη Λιβύη. Η συμφωνία θα πάει στη Βουλή και θα προχωρήσουμε. Οι ενέργειές μας θα φέρουν ειρήνη και ευημερία, όχι σύγκρουση και αίμα», τόνισε ο Ερντογάν, για το μνημόνιο κατανόησης με το Λιβύη, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ. «Καλώ όλες τις πλευρές στην ανατολική Μεσόγειο. Αν μετατρέψουμε την ενέργεια σε εργαλείο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης. Εξαιτίας της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, η ενέργεια έχει σοβαρή παγκόσμια σημασία. Ο ενεργειακός χάρτης του κόσμου άλλαξε. Νέοι παράγοντες είναι εδώ σήμερα», δήλωσε ακόμη ο Ερντογάν.

Στο Kάϊρο ο Δένδιας

Διπλωματικό μαραθώνιο αρχίζει η ελληνική πλευρά μετά τις τουρκικές προκλήσεις, που κορυφώθηκαν με την υπογραφή συμφωνίας με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες.
Συνολικά οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτελέσουν το αντικείμενο των συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry.
Οι συνομιλίες των δύο υπουργών Εξωτερικών θα διεξαχθούν την Κυριακή (1/12/2019) στο Κάιρο.
Την Παρασκευή (29/11/2019)  την έντονη ενόχληση της Ελλάδας για τις τελευταίες εξελίξεις εξέφρασε ο κ. Δένδιας στον πρέσβη της Λιβύης.
Σύμφωνα με πληροφορίες,ο Νίκος Δένδιας έδωσε προθεσμία μέχρι την Πέμπτη (5/12) στην Λιβύη να δώσει στην Αθήνα το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο πρέσβης θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητος στη χώρα.
Παράλληλα η Αθήνα συνομιλεί με τις Βρυξέλλες και δρομολογούνται διαβήματα της Ε.Ε. στην Τρίπολη αλλά και την Άγκυρα.
Επίσης αναμένεται να προσκληθεί στην Αθήνα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, ο οποίος πρόσκειται στον στρατηγό Khalifa Haftar, ο οποίος αντιμάχεται με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών, εξάλλου, θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ομολόγους του σημαντικών χωρών με επιρροή στην περιοχή, στους οποίους θα θέσει το ζήτημα, στο περιθώριο συναντήσεων του ΝΑΤΟ όσο και του ΟΑΣΕ.

ΝAVTEX εξέδωσε η Τουρκία

Navtex ανάμεσα σε Ρόδο και Κάρπαθο εξέδωσε η Τουρκία λίγες ώρες μετά τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης σε σχέση με τα θαλάσσια σύνορα.
Η Άγκυρα απάντησε στην αντίδραση αυτή του ελληνικού ΥΠΕΞ δεσμεύοντας περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα της Παρασκευής, η Τουρκία προγραμματίζει άσκηση για τις 2 Δεκεμβρίου, διάρκειας 4 ωρών στις περιοχές που έχει εκδώσει Navtex.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απηύθυνε αυστηρό τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης, μετά το μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα του με την Τουρκία.
Πηγή:bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης