Επικαιρότητα

Ψηφίζονται σήμερα 25/11 στη Βουλή το νέο Σύνταγμα και ο εκλογικός νόμος

Ψηφίζονται σήμερα 25/11 στη Βουλή το νέο Σύνταγμα και ο εκλογικός νόμος
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια διαδικασία η οποία απαιτεί κυρίως νηφάλια συζήτηση και συναινετική διάθεση
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης καθώς σήμερα 25 Νοεμβρίου 2019, μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η κρίσιμη ψηφοφορία επί των αναθεωρητέων διατάξεων.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια διαδικασία η οποία απαιτεί κυρίως νηφάλια συζήτηση και συναινετική διάθεση προκειμένου να διατυπωθούν  με τον πλέον πρόσφορο τρόπο οι θεσμικές αλλαγές οι οποίες θα συμπεριληφθούν στον καταστατικό χάρτη της χώρας όλη την επόμενη δεκαετία αφού η επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να ξεκινήσει προτού περάσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια από την προηγούμενη.
Σε κάθε περίπτωση, η διαλλακτικότητα με την οποία χειρίστηκε η κυβέρνηση το ζήτημα της διευκόλυνσης των αποδήμων Ελλήνων να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους αποτελεί δείγμα γραφής αναφορικά με τον τρόπο που επιθυμεί η κυβέρνηση να πολιτεύεται.
Από τη μία πλευρά επέμεινε με συνέπεια να βρεθεί ο κοινός τόπος έτσι ώστε να υιοθετηθεί η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που απαιτούσε την ψήφο 200 βουλευτών.
Ενώ από την άλλη πλευρά, έκανε όλες τις απαραίτητες υποχωρήσεις προκειμένου να υπερκαλυφθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, η οποία δεν δεν αποκλείεται να μετατραπεί και σε ομοφωνία. 
Η κυβερνητική ηγεσία αντιθέτως, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις σε θέματα που άπτονται της πολιτικής σταθερότητας, όπως είναι η αλλαγή στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να αποσυνδεθεί η διαδικασία αυτή από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.
Με δεδομένο ότι η εν λόγω αλλαγή μπορεί να προχωρήσει, λαμβάνοντας από την τρέχουσα κοινοβουλευτική σύνθεση περισσότερα από 150 «ναι», η κυβέρνηση θα επιμείνει προς αυτή την κατεύθυνση επειδή θέλει να διασφαλίσει την κυβερνητική σταθερότητα, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν το καλοκαίρι του 2023, όπως διαβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία κατά τις διεθνείς επαφές του με αξιωματούχους και επενδυτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ταυτόχρονα με τις θεσμικές αλλαγές που προχωρούν, η κυβέρνηση προσδίδει μεγάλη σημασία γι αυτό και ρίχνει μεγάλο βάρος στα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι μάλιστα, τονίζουν ότι στον απολογισμό του τελευταίου μήνα η κυβέρνηση έχει να επιδείξει πλούσιο έργο σε τομείς όπως η στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, η τόνωση του αισθήματος ασφάλειας, η λήψη μέτρων για τους καταναλωτές καθώς επίσης και η εκπόνηση και η εφαρμογή στρατηγικού σχεδίου εναντίον του καπνίσματος.
Παράλληλα, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, ολοκληρώθηκαν σημαντικές και άλλες διοικητικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού και την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
Μάλιστα, την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί αυθημερόν στη Ρώμη για να συντονίσει από κοινού με τον ομόλογό του, Giuseppe Conte, την έκφραση αλληλεγγύης για τον επιμερισμό των προσφύγων, καθώς επίσης και την αλλαγή των όρων χορήγησης ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης