Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Έχουν υποτιμηθεί 6 υπαρκτοί κίνδυνοι στις τράπεζες – Τι θα συμβεί με τον πυρήνα του προβλήματος των NPEs 30 δισ;

Έχουν υποτιμηθεί 6 υπαρκτοί κίνδυνοι στις τράπεζες – Τι θα συμβεί με τον πυρήνα του προβλήματος των NPEs 30 δισ;
Πραγματική ανάπτυξη με tier 2 κεφάλαια δεν θα υπάρξει, είναι ψευδαίσθηση, είναι μυθοπλασία
Στην περίοδο της ευφορίας που διάγει η ελληνική οικονομία, απόρροια προσδοκιών ότι η νέα κυβέρνηση δημιουργεί ένα πιο φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον… έχουν υποτιμηθεί ορισμένοι υπαρκτοί κίνδυνοι στις ελληνικές τράπεζες.
Ποιοι είναι οι 6 βασικοί κίνδυνοι;

1)Το 2020 οι ελληνικές τράπεζες θα υποστούν ισχυρή πίεση στα κεφάλαια τους λόγω της πολιτικής εξυγίανσης.
Υπολογίζεται ότι τελικώς η κεφαλαιακή επίπτωση στα κεφάλαια των τραπεζών θα είναι 5 δισεκ. ευρώ.
Σε πραγματικούς όρους για 9,7 δισεκ. τιτλοποιήσεις η Eurobank θα δαπανήσει 1,6 δισεκ. κεφάλαια και η Alpha bank πάνω από 2 δισεκ. ίσως φθάσει στα 2,3 με 2,4 δισεκ. ευρώ.  

2)Ακόμη και εάν όλα εξελιχθούν ομαλά σε αυτό το μεγάλο κύμα εξυγίανσης που αφορά 32-34 δισεκ. NPEs και από τις 4 ελληνικές τράπεζες απομένει ένας πυρήνας 30-40 δισεκ. που αποτελούν τον πυρήνα του προβλήματος των NPEs.
Για τον πυρήνα αυτό – θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως δεύτερο κύμα και τελικό μεγάλης εξυγίανσης - ούτε οι προβλέψεις, ούτε οι εξασφαλίσεις επαρκούν οπότε θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια για να μπορέσουν να μειωθούν.
Έχει εκτιμηθεί ότι θα απαιτηθούν 5-6 δισεκ. νέα κεφάλαια για να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά το ζήτημα των NPEs
Αυτό μεταφράζεται σε 5 δισεκ. κεφαλαιακή επίδραση από το πρώτο μεγάλο κύμα και άλλα 5 δισεκ. από το δεύτερο κύμα εξυγίανσης συνολικά 10 δισεκ.

3)Παρατηρώντας τα χρηματοοικονομικά στοιχεία των ισολογισμών των τραπεζών παρατηρούνται ορισμένα άκρως ανησυχητικά στοιχεία.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους ο πυρήνας της κερδοφορίας των τραπεζών συνεχώς μειώνεται σε ετήσια βάση, κάθε πέρσι και καλύτερα λέμε, οι προμήθειες αυξάνονται αλλά λόγω της πίεσης από την κυβέρνηση δεν υπάρχουν ανοδικά περιθώρια.
Τα έκτακτα επέδρασαν στα κέρδη το 2019 αλλά τα έκτακτα το 2020 σε σχέση με το 2019 θα βρίσκονται στην κυριολεξία στο ναδίρ καθώς έχουν εξαντληθεί τα ανοδικά περιθώρια στα ομόλογα.
Ο μόνος παράγοντας που κρίνει την κερδοφορία είναι η πολιτική προβλέψεων που ναι μεν μειώνονται οι νέες προβλέψεις για τα δάνεια αλλά με βάση το 9μηνο του 2019… συνολικά για την χρήση θα φθάσουν τα 3 δισεκ. ευρώ.
Εν μέσω οικονομικής ανάκαμψης, εν μέσω καλύτερων προοπτικών και προσδοκιών οι ελληνικές τράπεζες θα υποχρεωθούν να διενεργήσουν για το 2019 περίπου 3 δισεκ. νέες προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο, για νέα προβληματικά δάνεια.

4)Η κερδοφορία των τραπεζών παραμένει ένα βασικό ζητούμενο.
Οι τράπεζες λαμβάνουν υπόψη αισιόδοξες προοπτικές για τις νέες εκταμιεύσεις, για τα νέα δάνεια που θα χορηγήσουν.
Την ίδια στιγμή ο ρυθμός μείωσης των δανείων στο σύστημα θα συνεχίσει να μειώνεται καθώς οι νέες εκταμιεύσεις θα υπολείπονται της μείωσης των δανείων λόγω τιτλοποιήσεων, πωλήσεων προβληματικών δανείων.
Η κερδοφορία θα είναι πολύ αδύναμη το 2019, θα παραμείνει αδύναμη το 2020 και από το 2021 αναμένεται μια καλύτερη εικόνα στην κερδοφορία των τραπεζών στην Ελλάδα.

5)Ένα βασικό πρόβλημα που συνδέεται με την κερδοφορία είναι η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου.
Οι ελληνικές τράπεζες λόγω χαμηλής κερδοφορίας δεν μπορούν να επιτύχουν ουσιώδη αύξηση στο σκέλος της δημιουργίας κεφαλαίου.
Εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου σημαίνει, οι τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαια τους χωρίς την στήριξη μετόχων ή επενδυτών, αυξήσεων κεφαλαίου ή εκδόσεων ομολόγων tier 2 ή tier 1.

6)Η πίεση στα κεφάλαια που θα ασκηθεί στις τράπεζες λόγω των πολιτικών εξυγίανσης θα αλλοιώσει μερικώς την σύνθεση των κεφαλαίων των τραπεζών.
Οι τράπεζες διαθέτουν πραγματικά ενσώματα ίδια κεφάλαια 24 δισεκ. αλλά οι τράπεζες στην προσπάθεια τους να αναπληρώσουν τα κεφάλαια που θα δαπανήσουν θα προβούν σε εκδόσεις tier 2, οπότε τα tangible book τα καθαρά κεφάλαια θα μειωθούν εις βάρος της σχέσης καθαρών κεφαλαίων προς αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC που φθάνει στο σύστημα τα 16 δισεκ. ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν την χειρότερη σχέση κεφαλαίων προς DTC στην Ευρώπη, DTC σημαίνει ότι τα 16 δισεκ. είναι κεφάλαια που πρέπει να επιστρέψουν έμμεσα  στο ελληνικό δημόσιο.
Π.χ. η Alpha bank διαθέτει κεφαλαιακό μαξιλάρι 2,1 δισεκ. θα το χάσει λόγω της εξυγίανσης και θα το αντικαταστήσει μεταξύ άλλων με tier 2 ομόλογο έως 700 εκατ. θα αντικατασταθεί καθαρό κεφάλαιο με ομολογιακό tier 2.

Συμπέρασμα

Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές λόγω αυτών των παραμέτρων δεν έχουν ουσιώδη ανοδικά περιθώρια.
Μπορεί να φαντάζει αρνητισμός ή να επικρίνεται από ορισμένους επιφανειακούς επενδυτές αλλά η αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες δεν βρίσκονται σε αναπτυξιακή τροχιά αλλά σε εξυγιαντική.
Συν τοις άλλοις οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα φρέσκα κεφάλαια, δηλαδή αυξήσεις κεφαλαίου.
Πραγματική ανάπτυξη με tier 2 κεφάλαια δεν θα υπάρξει, είναι ψευδαίσθηση, είναι μυθοπλασία.
Πραγματική ανάπτυξη θα έρθει μέσω των τραπεζών όταν αποφασίσουν οι μέτοχοι τους να επενδύσουν νέα κεφάλαια σε μετρητά με αυξήσεις κεφαλαίου.
Τα κεφάλαια από εκδόσεις tier 2 δεν είναι τίποτε άλλο από κεφαλαιακά μπαλώματα.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης