Τελευταία Νέα

Κανένας νέος περιορισμός στη γη υψηλής παραγωγικότητας για άλλες ΑΠΕ πλην των φωτοβολταϊκών

Κανένας νέος περιορισμός στη γη υψηλής παραγωγικότητας για άλλες ΑΠΕ πλην των φωτοβολταϊκών
Από το νομοσχέδιο αφαιρέθηκε το εδάφιο που φαινόταν να υποδεικνύει πως το όριο του 1 MW αφορά όλες ανεξαιρέτως τις τεχνολογίες, όπως π.χ. και τα αιολικά
Τη διατήρηση του πλαφόν 1 MW για την αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, αποσαφηνίζοντας ωστόσο πλήρως ότι αυτό αφορά μόνο τα φωτοβολταϊκά πάρκα, προβλέπει η σχετική ρύθμιση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ, στην τελική μορφή με την οποία το σχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή.
Ενδεικτικά, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι: «με τις νέες διατάξεις του άρθρου αυτού καθίσταται πλέον εφαρμόσιμη η προηγούμενη κατ’ ουσίαν ανενεργή διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 56 του ν. 2637/1998, επιτρέποντας την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ ανεξαρτήτως ισχύος». Παράλληλα, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, επιτρέπεται η ελεγχόμενη και αποτρέπεται η αλόγιστη εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών σταθμών σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας.

Απαλοιφή του επίμαχου εδαφίου

Η σύγχυση σχετικά με τις τεχνολογίες στις οποίες θα εφαρμοσθεί το εν λόγω όριο, οφειλόταν σε εδάφιο το οποίο υπήρχε στη σχετική ρύθμιση, στην εκδοχή του σχεδίου νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση.
Στο συγκεκριμένο εδάφιο, το οποίο απαλείφθηκε στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή, γινόταν μνεία γενικά στις ΑΠΕ, και όχι συγκεκριμένα στα φωτο­βολ­ταϊκά.  
Όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Με την επιφύλαξη του άρθρου 26 του ν. 4496/2017, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε. εγκατεστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής μεγαλύτερης του 1 MW απαγορεύεται σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Αττικής, καθώς και των περιοχών της Επικράτειας που έχουν ήδη καθοριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας από εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.) ή Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) του ν. 2508/1997 (Α’ 124), καθώς και Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) του άρθρου 29 του ν. 1337/1983 (Α’ 33), εκτός αν διαφορετικά προβλέπεται στα εγκεκριμένα αυτά σχέδια».
Μάλιστα, κατά τη δημόσια διαβούλευση, η ΕΛΕΤΑΕΝ είχε επισημάνει πως με αυτό τον τρόπο πρακτικά θα απαγορευόταν η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.
Έτσι, τη στιγμή που είχε ήδη επιτραπεί η αδειοδότηση και ωρίμανση αιολικών σε περιοχές ΑΓΥΠ, η εν λόγω διάταξη θα ανέτρεπε τα από ετών κοινώς παραδεχθέντα.

Παραμένει το όριο για φωτοβολταϊκά σε ΑΓΥΠ

Την ίδια στιγμή, παρόλο που φορείς των φωτοβολταϊκών αλλά και εταιρείες του κλάδου είχαν ζητήσει να απαλειφθεί το πλαφόν του 1 MW και για τα φωτοβολταϊκά σε ΑΓΥΠ, έως του ορίου κάλυψης του 1% των καλλιεργούμενων εκτάσεων, στη ρύθμιση διατηρείται ο περιορισμός ισχύος.
Έτσι, στην περίπτωση της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας, προκρίνεται από το ΥΠΕΝ η δημιουργία μικρότερων μονάδων ηλιακής ενέργειας.
Κάτι που θα ενισχύσει τη διεσπαρμένη ηλεκτροπαραγωγή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης