Lazard: Μείωση 7% του κόστους ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά πάρκα μεγάλης ισχύος

Lazard: Μείωση 7% του κόστους ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά πάρκα μεγάλης ισχύος
Στις μελέτες της Lazard αναλύονται και οι εφαρμογές αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας
Κατά 7% μειώθηκε πέρυσι το σταθμισμένο κόστος ενέργειας κόστος (LCOE) από φωτοβολταϊκά πάρκα μεγάλης ισχύος (utility-scale), σύμφωνα με τις ετήσιες μελέτες της Lazard για το 2018. Με βάση τις μελέτες, στις οποίες συγκρίνεται σε ετήσια βάση το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από τις διαθέσιμες πηγές ενέργειας, το 2018 μειώθηκε επίσης κατά 3,5% το κόστος των παραγόμενων μεγαβατώρων από χερσαία αιολικά πάρκα.
Οι μελέτες συμπεραίνουν ότι συνεχίζει να μειώνεται το κόστος παραγωγής όλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Την ίδια στιγμή, ορισμένες κατηγορίες ΑΠΕ (τα χερσαία αιολικά και τα φωτοβολταϊκά μεγάλης ισχύος) που πριν από μερικά χρόνια έγιναν ανταγωνιστικές οικονομικά με τις νέες μονάδες συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής, εξακολουθούν να διατηρούν παραπλήσιο περιθώριο κόστους με τις υφιστάμενες συμβατικές τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, παρόλο που συνεχίζεται ο περιορισμός του κόστους, ο ρυθμός μείωσης έχει ανακοπεί σημαντικά, και ειδικά για τα χερσαία αιολικά. Μεγαλύτερη ελάττωση παρατηρείται στα φωτοβολταϊκά μεγάλης ισχύος, η οποία αγγίζει το 13% σε κλίμακα 5ετίας, έναντι των χερσαίων αιολικών, για τα οποία το ποσοστό μείωσης διαμορφώθηκαν στο 7%.
Στις ΗΠΑ και συμπεριλαμβάνοντας τις κρατικές ενισχύσεις, το κόστος κατασκευής των χερσαίων αιολικών και των φωτοβολταϊκών utility scale αγγίζει κατά μέσο όρο τα 28 $ ανά MWh και 36 $ / MWh, αντιστοίχως.

Μεγαλύτερη μείωση του κόστους για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου 

Στις μελέτες της Lazard αναλύονται και οι εφαρμογές αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Το κόστος αυτών των εφαρμογών, και ιδίως όσων βασίζονται σε συσσωρευτές τεχνολογίας ιόντων λιθίου, συνέχισε να μειώνονται ταχύτερα σε σύγκριση με τις εναλλακτικές τεχνολογίες αποθήκευσης.
Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, ιδίως για εφαρμογές μικρότερης κλίμακας, εξακολουθεί να είναι η πιο φθηνή επιλογή, συγκριτικά με τις υπόλοιπες τεχνολογίες αποθήκευσης.
Τέλος, ο συνδυασμός φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και αποθήκευσης αποτελεί ελκυστικό οικονομικό μοντέλο για εφαρμογές πώλησης της ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά, καθώς και για εμπορικές χρήσεις μικρής κλίμακας. Ωστόσο, η οικονομικότητά του τίθεται εν αμφιβόλω στην περίπτωση της οικιακής χρήσης.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης