Ενέργεια

Με βήμα σημειωτόν η «απανθρακοποίηση» των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων

Με βήμα σημειωτόν η «απανθρακοποίηση» των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων

Η χορήγηση δανείων προς τον τομέα των ορυκτών καυσίμων αυξήθηκε στο 1,7 τρις. ευρώ την τελευταία τριετία

Μόνο επιφανειακές αλλαγές ως προς τις «πράσινες» δανειοδοτικές πρακτικές έχουν κάνει οι τράπεζες, ενώ η χρηματοδότηση έργων ορυκτών καυσίμων είναι σχεδόν αμείωτη τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Boston Common Asset Management που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.
Η έκθεση με τίτλο «Τραπεζική για ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών CO 2: Χρηματοδότηση σε μια εποχή κρίσης του κλίματος» υπογραμμίζει τον αργό ρυθμό αλλαγής όσον αφορά την εναρμόνιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με τις πολιτικές για το Κλίμα.
Οι προσπάθειες για το «πρασίνισμα» του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι «σε μεγάλο βαθμό επιφανειακές», αναφέρει η έκθεση, καθώς στην πλειονότητά τους οι τράπεζες δεν μετέβαλαν την πιστοδοτική ή την επενδυτική τους πολιτική, λόγω των βιώσιμων χρηματοδοτικών πρωτοβουλιών.
Η έκθεση, με στοιχεία για 58 εκ των μεγαλύτερων τραπεζών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των HSBC,  JP Morgan Chase,  BNP Paribas  και MUFG, αναφέρει ότι παρότι  οι περισσότερες τράπεζες - το 69% - έχουν εγκρίνει τις κατευθυντήριες γραμμές της Task Force για τη Δημοσιοποίηση Οικονομικών Στοιχείων σχετιζόμενων με το Κλίμα(TCFD), στην πράξη δεν έχουν γίνει παρά ελάχιστα:
•    Μόλις το 50% των τραπεζών υποχρεώνουν πελάτες με υψηλό ανθρακικό αποτύπωμα σε στρατηγικές μετάβασης.
•    Μόνο το 12% ζητεί από τους πελάτες με υψηλό ανθρακικό αποτύπωμα να υιοθετήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές της TCFD.
•    Μόνο το 16% των τραπεζών αποκλείει τους πελάτες των οποίων οι δραστηριότητες  εμπλέκονται με την αποψίλωση των δασών. 
Ως αποτέλεσμα, η χρηματοδότηση έργων στον τομέα των ορυκτών καυσίμων συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο και την περίοδο 2016 - 2018 ανήλθε σε 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια (1,7 τρισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με την έκθεση.

Τραπεζική απροθυμία

«Ο χρόνος για σταδιακές αλλαγές έχει παρέλθει», γράφουν οι συντάκτες στην εισαγωγή της έκθεσης.
«Το εύρος και η ένταση της κλιματικής κρίσης απαιτεί πιο ριζοσπαστικό μετασχηματισμό του τραπεζικού τομέα», δήλωσε ο Lauren Compere της Boston Common Asset Management.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν μια συστηματική απροθυμία των τραπεζών να ζητούν υψηλότερα στάνταρ από πελάτες που δραστηριοποιούνται σε τομείς με ισχυρό ανθρακικό αποτύπωμα,  παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την έκθεση κινδύνου των τραπεζών και να επιταχύνει τις  δράσεις για την αλλαγή του κλίματος», δήλωσε ο Compere.
Για να μεταστραφεί η τακτική αυτή των τραπεζών χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας στις ίδιες τις τράπεζες, υποστηρίζει το report, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει βούληση από πλευράς των τραπεζών να απομακρύνουν τους πελάτες, που δεν υιοθετούν στρατηγικές μείωσης του ανθρακικού τους αποτυπώματος με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.
Συγκεκριμένα, η έκθεση καλεί τις τράπεζες να «απανθρακοποιήσουν» τους ισολογισμούς τους, υιοθετώντας σαφή χρονοδιαγράμματα για τη σταδιακή κατάργηση της χρηματοδότησης έργων στους τομείς των ορυκτών καυσίμων και της αποψίλωσης δασών..
«Οι περιορισμοί στον δανεισμό έργων άνθρακα πρέπει να επεκταθούν και στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», πρόσθεσε ο Stuart Palmer από την Australian Ethical, μια εταιρεία διαχείρισης πλούτου που εδρεύει στο Σύδνεϋ.
Όπως υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές, πολλές από τις λεγόμενες πράσινες δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι τράπεζες είναι απλώς βιτρίνες, αφού «δεν αντιπροσωπεύουν νέα χρηματοδότηση αλλά αφορούν απλώς ανακατανομή ή αλλαγή ονομασίας υφιστάμενων δεσμεύσεων», ανέφερε ο Compere.
Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια ότι κάποια πράγματα αλλάζουν, όπως το νέο σχέδιο βιώσιμης οικονομικής ταξινόμησης της ΕΕ με στόχο τη διοχέτευση κεφαλαίων σε τεχνολογίες χαμηλής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
Αλλά δήλωσε ότι η ταξινόμηση θα πρέπει να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, τιμωρώντας τις «καφέ επενδύσεις» που επιδεινώνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης