Πετρέλαιο

Αύξηση 35% φέτος στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης

Αύξηση 35% φέτος στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης

Η χαμηλή τιμή διάθεσης αντιστάθμισε τις υψηλές θερμοκρασίες που ακόμη επικρατούν στη χώρα

Με το δεξί φαίνεται πως ξεκίνησε η φετινή περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι παραγγελίες που είχαν γίνει από τις 15 Οκτωβρίου έως την περασμένη εβδομάδα, ήταν αυξημένες κατά 35% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περασμένης χρονιάς.
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, ένας σημαντικός λόγος των ενισχυμένων πωλήσεων αποτελεί η μικρότερη φέτος τιμή διάθεσης του καυσίμου. Είναι ενδεικτικό ότι η μέση τιμή πανελλαδικά διαμορφωνόταν την περασμένη Παρασκευή (8/11) στα 1,045 ευρώ ανά λίτρο.

Περίπου 9% μειωμένη τιμή

Συγκριτικά, ακριβώς πριν από ένα χρόνο, η τιμή άγγιζε τα 1,137 ευρώ, δηλαδή ήταν περίπου 9% ακριβότερη.
Παράλληλα, σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει και η αλλαγή της ψυχολογίας της αγοράς, η οποία δείχνει να αίρει τους δισταγμούς μερίδας των καταναλωτών στο να προχωρήσουν σε παραγγελίες.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στελέχη του κλάδου, σημαντικό είναι πως η ενίσχυση των πωλήσεων σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι ακόμη επικρατούν κατά κανόνα υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι, η συντριπτική πλειονότητα των παραγγελιών έγινε στα μικρά χρονικά διαστήματα κακοκαιρίας.

Εμπροσθοβαρής φέτος η απόδοση του επιδόματος

Υπενθυμίζεται ότι φέτος το επίδομα θέρμανσης θα είναι προσαυξημένο, αποτέλεσμα του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε εφέτος.
Επίσης, θα δοθεί στους δικαιούχους νωρίτερα, καθώς θα καταβληθεί στο σύνολό του πριν από το τέλος του έτους.
Το ύψος του ανέρχεται σε 0,16 ευρώ ανά λίτρο, ενώ για να το λάβει ο δικαιούχος, αρκεί να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του ανωτέρω επιδόματος.
Έτσι η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλλει ο δικαιούχος, για τις αγορές μέχρι του ανωτέρω ύψους.
Με αυτό τον τρόπο, νοικοκυριά που δεν έχουν την δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες θα λάβουν σημαντικά υψηλότερο επίδομα.
Επιπροσθέτως, προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ώστε να καταστεί το επίδομα ακόμη πιο κοινωνικά δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα των νοικοκυριών.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης