Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με 27 - 30% οι ξένοι στην ΔΕΗ – Το αίνιγμα του Silchester

Με 27 - 30% οι ξένοι στην ΔΕΗ – Το αίνιγμα του Silchester
Aνεβαίνει το θερμόμετρο για την μετοχή της ΔΕΗ, καθώς εναλλάσσονται  οι ξένοι επενδυτές αυξάνοντας μερίδιο
Η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ άλλαξε από την προεκλογική περίοδο και η τεχνική της εικόνα δείχνει ότι έχει αποκτήσει μια ξεκάθαρα ανοδική κατεύθυνση από την στιγμή που ήλθε πάνω από τον Κινητό Μέσο Όρο των 200 ημερών.
Η αντίδραση κατά την χθεσινή συνεδρίαση κατά την οποία η μετοχή έχασε 3% και έκλεισε κοντά στα χαμηλά ημέρας ήταν απρόσμενη.
Η ανακοίνωση του Silchester όμως, ότι σε ένα από τα funds του έπεσε κάτω από 5% δημιούργησε ερωτήματα και δεν ήταν τόσο αμελητέα ή ασήμαντη όσο κάποιοι ήθελαν να την παρουσιάσουν.
Ασφαλώς και η εταιρία διαχείρισης που έχει χτίσει μια θέση στην ΔΕΗ πάνω από 10% από την περίοδο του 2013 έχει δει να δοκιμάζονται τα νεύρα της σκληρά καθώς η υποχώρηση από τα 11 στα 1,40 ευρώ στην τελευταία 5ετία, της δημιούργησε τεράστιες υποαξίες.
Υπήρξαν μάλιστα πληροφορίες ότι η μακροχρόνια στρατηγική διακράτησης την οδήγησαν να δανείζει μετοχές στα funds που σόρταραν συστηματικά την μετοχή της ΔΕΗ.

H αλλαγή των προσδοκιών

Όμως εδώ και λίγους μήνες τα πράγματα άλλαξαν καθώς η αρχική προεκλογική προσδοκία μετετράπη σε ένα πρώτο αποφασιστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης με άμεσα οφέλη όπως η αύξηση εσόδων από την έμμεση άνοδο των τιμολογίων, η κατάργηση των  ΝΟΜΕ κ.α.
Το αποτέλεσμα είναι στην παρούσα φάση οι ξένοι να κατέχουν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το 27-30% του συνόλου των μετοχών και να έχουν εισέλθει νέα κεφάλαια στους τελευταίους μήνες.

Ποιά η στρατηγική του Silchester;

Το ερώτημα είναι τι θα πράξει το Silchester και γιατί μείωσε έστω ελάχιστα την θέση του πουλώντας 200.000 περίπου μετοχές;
Πολλές μπορούν να είναι οι ερμηνείες. Θέλησε να ρευστοποιήσει κάποιο μικρό μέρος καθώς κλείνει τα βιβλία της χρονιάς;
Και γιατί αυτό έγινε σε ένα από τα funds που αναγκάστηκε να το αποκαλύψει πέφτοντας κάτω από το 5%.
Από την άλλη πλευρά αν ρίξει το ποσοστό του συνολικά κάτω από 10% και πάλι θα πρέπει να το δηλώσει.
Ένα άλλο ζήτημα είναι ποιο είναι το μέσο κόστος του Silchester στην ΔΕΗ. Στην παρούσα φάση η τρέχουσα  τιμή της παλιάς μετοχής είναι τα 5,18 ευρώ, αφού ορίζεται από το άθροισμα της νέας μετοχής της ΔΕΗ (3,05) και εκείνης του ΑΔΜΗΕ (2,13).
Σε σχέση λοιπόν με το επίπεδο 5 - 6,5 που σε αυτό το εύρος ορίζεται το μέσο κόστος του Silchester, το οποίο κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ασφάλεια, η απόκλιση από τις τρέχουσες αξίες δεν είναι πια πολύ μεγάλη.
Για την πορεία της μετοχής της ΔΕΗ έχει μεγάλη  σημασία τι θα κάνει ο μεγάλος αυτός θεσμικός παίκτης και τι εναλλακτικές επιλογές μπορεί να έχει μετά από 7 χρόνια φαγούρας, που κοντεύει να κλείσει για την εν λόγω μετοχή.
Λογικά με ένα σημαντικό πακέτο ανακοινώσεων που έρχεται για τον εταιρικό μετασχηματισμό  της εταιρίας, ένας τόσο υπομονετικός επενδυτής δεν θα πρέπει να τροφοδοτήσει πωλήσεις στην μετοχή.
Το γεγονός όμως, της έστω οριακής μείωσης του ποσοστού σε ένα από τα αμοιβαία του δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το ποια στάση θα ακολουθήσει.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα αναφορικά με την συμμετοχή της εταιρείας «Silchester International Investors LLP” (“Silchester”) στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, η ΔΕΗ Α.Ε. διευκρινίζει ότι το συνολικό ποσοστό των πέντε (5) αμοιβαίων κεφαλαίων τα οποία διαχειρίζεται η Silchester παραμένει υψηλότερο του 10%.
Η από 5.11.2019 ανακοίνωση της ΔΕΗ  αφορά στη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ Α.Ε. του «Silchester International Investors International Value Equity Trust», το οποίο είναι ένα (1) εκ των πέντε (5) παραπάνω αμοιβαίων κεφαλαίων της Silchester.
 
www.worldenergynews,gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης