Χρηματιστήριο

Οι τράπεζες συζητούν για τη μετά NPLs εποχή - Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στους δείκτες MSCI στις 7 και 26/11

Οι τράπεζες συζητούν για τη μετά NPLs εποχή - Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στους δείκτες MSCI στις 7 και 26/11
Ο ρόλος Ηρακλή, οι προσδοκίες για την έκπληξη και ο προβληματισμός για τους servicers
Για την ημέρα που τα NPLs θα εκλείψουν από τις τράπεζες θα συζητήσουν τις επόμενες ημέρες οι τραπεζίτες μαζί με θεσμικούς παράγοντες υπό την αιγίδα την Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Στόχος των δύο πλευρών είναι να σχεδιάσουν τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα τις στρατηγικές τους και τα μοντέλα λειτουργίας τους ώστε να αποδώσουν αξία στους.
Την ίδια στιγμή στις 7 Νοεμβρίου δεν αναμένονται αλλαγές στο δείκτη MSCI και με βάση τις τελευταίες πληροφορίες δεν θα υπάρξει αναβάθμιση των τραπεζών Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Εθνική σε αυτούς.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι μόνον η Alpha Bank έχει διατηρηθεί στο δείκτη.
Ατού των πιστωτικών ιδρυμάτων – αν καταφέρουν να ενταχθούν στο δείκτη- ήταν και παραμένει ο Ηρακλής.
Εν τω μεταξύ  όπως όλα δείχνουν οι τράπεζες μπήκαν ήδη σε mood τιτλοποιήσεων αν και όπως υποστηρίζουν καλά ενημερωμένοι τραπεζικοί παράγοντες  οι τιτλοποιήσεις αυτές δεν θα είναι έτοιμες πριν το 2020 καθώς τέτοιες ενέργειες απαιτούν χρόνο.
Το θέμα αυτό είναι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους αρμόδιους σε ότι αφορά το μέλλον του Ηρακλή, το σχέδιο νόμου του οποίου κατ’ αποκλειστικότητα δημοσίευσε το Banking News χθες.
Σε ότι αφορά τις εγγυήσεις το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει πως δεν εγείρεται κανένα ζήτημα από το γεγονός πως η χώρα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα και πως ο SSM θα δώσει το καλώς έχειν στις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου που ασφαλώς δεν θα χρειαστούν άλλες εγγυήσεις για να τις υποστηρίξουν.
Aς σημειωθεί πως σήμερα για το θέμα θα συναντηθούν ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γ. Ζαββός με τον υποδιοικητή της ΤτΕ κ. Θεόδωρο Μητράκο.
Ιδιαίτερα αυστηροί τέλος δείχνουν οι όροι που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο  για τους servicers στο στοιχείο το οποίο δεν αποκλείεται να επηρεάσει στο τέλος της διαδρομής τις τιμές των τίτλων.
Ο Διαχειριστής  όπως αναφέρεται στο σ/ν μπορεί να αντικαθίσταται σε περίπτωση καταπτώσεως της εγγυήσεως του Ελληνικού Δημοσίου και υπό την προϋπόθεση ότι για δύο διαδοχικές περιόδους εκτοκισμού οι καθαρές εισπράξεις από τη διαχείριση του τιτλοποιούμενου χαρτοφυλακίου υπολείπονται, κατά ποσοστό τουλάχιστον 30%, του προϋπολογισθέντος ποσού εισπράξεων το οποίο ελήφθη υπόψη από τον οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.
 Η διαδικασία της ταχείας και αποτελεσματικής αντικατάστασης του Διαχειριστή , καθώς και ότι ο Διαχειριστής δεν έχει στην περίπτωση αυτή ουδεμία αξίωση αποζημιώσεως ή άλλη, με αφορμή την αντικατάστασή του, πρέπει να προβλέπονται συμβατικά αναφέρει το νομοσχέδιο.
 Ο νέος Διαχειριστής δεν πρέπει να είναι συνδεδεμένος με τον προηγούμενο Διαχειριστή.
Ολα τα παραπάνω αναμένεται να αποτελέσουν κομμάτι της διαβούλευσης που έτσι και αλλιώς έχει ξεκινήσει μεταξύ υπουργείου και τραπεζών αλλά και εταιριών διαχείρισης. Ας σημειωθεί πως όταν το σχέδιο φθάσει σε πιο προχωρημένη μορφή θα κληθούν και οι θεσμοί να πουν την άποψή τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης