Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το χρηματικό ποσό των 11,8 δισ. δολ. αξιώνει η Naftogaz από την Gazprom

tags :
Το χρηματικό ποσό των 11,8 δισ. δολ. αξιώνει η Naftogaz από την Gazprom
Συνεχίζεται το σίριαλ ανάμεσα στους δύο ενεργειακούς κολοσσούς
Αίτηση στο Δικαστήριο διαιτησίας της Στοκχόλμης υπέβαλε την περασμένη βδομάδα η Naftogaz εναντίον της Gazprom.
Ειδικότερα, η ουκρανική εταιρεία αξιώνει το ποσό των 11,8 δις. δολ ως αποζημίωση από την Gazprom, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της Naftogaz, Yuri Vitrenko.
Αιτία για τη συγκεκριμένη χρηματική διεκδίκηση εδράζεται στην άρνηση της Gazprom να επανεξετάσει το τιμολόγιο από τις 13 Μαρτίου 2018 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
«Η Gazprom δεσμεύτηκε να μας προμηθεύσει με 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2018 και 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2019, αλλά απέτυχε να εκπληρώσει τη δέσμευσή της. Αντίστοιχα, ζητούμε αποζημίωση για τις περιόδους στις οποίες έπρεπε να αγοράσουμε σε πιο ακριβή τιμή ποσότητες φυσικού αερίου από την ευρωπαϊκή αγορά (που αντισταθμίζει ένα περιθώριο μεταξύ της συμβατικής τιμής και της πραγματικής τιμής αγοράς)» είπε χαρακτηριστικά ο Vitrenko.

Το ιστορικό

Η Gazprom συναλλάσσεται με την ουκρανική εταιρεία με δύο τρόπους: διακινεί αέριο μέσω ενός ουκρανικού αγωγού στην υπόλοιπη Ευρώπη και παρέχει αέριο στην Ουκρανία. Μετά από τέσσερα χρόνια δικαστικής διαμάχης, ένα δικαστήριο στη Στοκχόλμη αποφάσισε εντέλει το 2018 να αποφασίσει συνολικά υπέρ της ουκρανικής εταιρείας. Η Gazprom πρέπει να καταβάλει στη Naftogaz 2,65 δις δολάρια στο πλαίσιο της διαιτητικής απόφασης.
Την επομένη της ανακοίνωσης της απόφασης, η Gazprom αντέδρασε κάπως ανταποδοτικά, ακυρώνοντας αμέσως την παροχή αερίου στην Ουκρανία. Αυτό προκάλεσε μια ενεργειακή μίνι κρίση στην Ουκρανία εν μέσω ενός από τους ψυχρότερους μήνες του χρόνου (“Η Ουκρανία κλείνει τα σχολεία”). Η Naftogaz ακόμη δεν έχει λάβει την πληρωμή των 2,65 δισεκατομμυρίων και επιδιώκει την κατάσχεση του ποσού αυτού μέσω δικαστηρίων στην Ολλανδία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ.
Δυστυχώς τα προβλήματα της Ουκρανίας δεν σταματούν εδώ.
Η σύμβασης μεταφοράς αερίου της Gazprom με την Ουκρανία πρόκειται σύντομα να λήξει - στο τέλος του χρόνου. Έχει κομβική σημασία για την οικονομία της Ουκρανίας να ανανεωθεί η σύμβαση. Η Ουκρανία κερδίζει περίπου 3 δισεκατομμύρια το χρόνο από τέλη διέλευσης από την Gazprom και ενεργοποιείται στον κλάδο από το 1948. Φέτος, η Gazprom θα ολοκληρώσει την κατασκευή ενός από τους νεότερους αγωγούς της, του Nord Steam Two. Ο σχεδιασμός του αγωγού θα προσπερνά τους αγωγούς της Κεντρικής Ευρώπης, και θα επιτρέπει έτσι στην Gazprom να αποφεύγει την Ουκρανία και τα τέλη διέλευσης. Δεδομένης της πολιτικής διαφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, τις έντονες αντιδράσεις στα αποτελέσματα της διαιτησίας και την επικείμενη λειτουργία του Nord Stream Two, οι προοπτικές για μια μακροχρόνια ανανέωση της σύμβασης δεν είναι καλές.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης