Περιβάλλον

Κανόνες για τις υπεύθυνες επενδύσεις θα υιοθετήσει η ΕΕ από το 2021 – Τι προβλέπεται για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους

Κανόνες για τις υπεύθυνες επενδύσεις θα υιοθετήσει η ΕΕ από το 2021 – Τι προβλέπεται για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους
Ο νέος νόμος καθορίζει ενιαίες ρυθμίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις πρέπει να ενημερώνουν τους επενδυτές σχετικά με τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που συνδέονται με τις επενδύσεις στον τομέα του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης
Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να υιοθετήσουν νέους κανόνες αυτή την εβδομάδα, που θα απαιτούν από τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, τους ασφαλιστές και τα συνταξιοδοτικά ταμεία να αποκαλύπτουν περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς κινδύνους στις επενδύσεις τους από το 2021.
Η αναθεώρηση αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη σαφήνεια στον ελαφρά ρυθμιζόμενο τομέα υπεύθυνων επενδύσεων και θα μπορούσε να θέσει ένα παγκόσμιο πρότυπο για την αναπτυσσόμενη βιομηχανία πράσινων δανείων η αξία της οποίας ανήλθε φέτος σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι νομοθέτες της ΕΕ κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία σχετικά με τη μεταρρύθμιση τον Μάρτιο, αλλά η ημερομηνία εφαρμογής της συνδέθηκε με την τελική έγκριση του νέου νομοθετικού κειμένου.
Αυτό το οριστικό πράσινο φως θα έρθει την Παρασκευή, όταν οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες για μια τακτική συνάντηση, ανέφερε ένα έγγραφο της ΕΕ που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Ο νέος νόμος καθορίζει ενιαίες ρυθμίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις πρέπει να ενημερώνουν τους επενδυτές σχετικά με τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που συνδέονται με τις επενδύσεις στον τομέα του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης.
Οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις που ισχυρίζονται ότι ακολουθούν στρατηγική πράσινης ή κοινωνικής επένδυσης θα πρέπει να αναλύσουν λεπτομερώς τον αντίκτυπο των επενδύσεών τους, αποκαλύπτοντας οτιδήποτε θα μπορούσε να μολύνει το νερό, να βλάψει τη βιοποικιλότητα ή να προκαλέσει, για παράδειγμα, μεγάλες απολύσεις.
Οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν 15 μήνες μετά τη δημοσίευσή τους στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, η οποία αναμένεται σε μερικές εβδομάδες μετά την τελική έγκριση της Παρασκευής. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ το νωρίτερο από τον Φεβρουάριο του 2021.
Τα συνολικά πράσινα δάνεια και τα δάνεια που συνδέονται με το ESG ανήλθαν συνολικά σε 71,3 δισ. δολάρια στο τέλος του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, υπερδιπλάσια από τα 32 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο το 2018, σύμφωνα με την Refinitiv LPC.
Οι νομοθέτες της ΕΕ διαπραγματεύονται επίσης την υιοθέτηση νέων προτύπων για τα πράσινα ομόλογα για να ορίσουν σαφώς μια «ταξινόμηση» για το τι κάνει ένα βιώσιμο ομόλογο και για να ενισχύσουν περαιτέρω μια αγορά που αναμένεται να επεκταθεί φέτος στα 250 δισεκατομμύρια δολάρια.
Έχουν αρχίσει συνομιλίες για να αποφασιστεί εάν η χρηματοδότηση πυρηνικών έργων θα μπορούσε να θεωρηθεί πράσινη, μια επιλογή υποστηριζόμενη από τη Γαλλία και άλλες χώρες που βασίζονται στην ατομική ενέργεια για την εγχώρια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας - αλλά αντιτίθενται από πολλούς άλλους και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης