Πετρέλαιο

Στην τελική ευθεία η εισαγωγή της Saudi Aramco στο Χρηματιστήριο του Ριάντ

Στην τελική ευθεία η εισαγωγή της Saudi Aramco στο Χρηματιστήριο του Ριάντ
Η Κεφαλαιαγορά της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή (3/11) ότι ενέκρινε το σχετικό αίτημα του πετρελαϊκού κολοσσού
UPD (13.40): Οι αποτιμήσεις για τη Saudi Aramco ποικίλλουν κατά περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με τους διαχειριστές των ταμείων και σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Reuters.

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές που οδήγησαν σε καθυστέρηση τριών ετών από την αρχική εξαγγελία, αλλά και δύο μήνες μετά τα καταστρεπτικά χτυπήματα σε εγκαταστάσεις της, η Saudi Aramco, οδεύει προς την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Ριάντ.

Η Κεφαλαιαγορά της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή (3/11) ότι ενέκρινε το αίτημα για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Ριάντ Tadawul, του σαουδαραβικού πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το «Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (CMA) δημοσίευσε την απόφασή του με την οποία εγκρίνει το αίτημα της Σαουδαραβικής Πετρελαϊκής Εταιρείας για διάθεση μέρους των μετοχών της».  
Η Saudi Aramco στη συνέχεια επιβεβαίωσε τη σχετική πρόθεσή της, περιγράφοντας την κίνηση αυτή ως ένα «σημαντικό βήμα στην ιστορία της εταιρείας και μια σημαντική πρόοδο για την υλοποίηση του Οράματος 2030, το οποίο είναι το στρατηγικό σχέδιο του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για βιώσιμη διαφοροποίηση και οικονομική ανάπτυξη». Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Saudi Aramco Yasir al-Rumayyan.

Στόχος η διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας

Πάντως ο Σαουδαραβικός κολοσσός διευκρινίζει επίσης σε ιστότοπο που είναι αφιερωμένος στην εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, ότι η τελική τιμή διάθεσης και ο αριθμός των μετοχών που θα διατεθούν «θα καθοριστούν μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος επεξεργασίας της επιχείρησης».
Πρέπει να σημειωθεί ότι το «Όραμα 2030» είναι το σχέδιο του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν για τη διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο.

«Εκτός κάδρου» προς ώρας η εισαγωγή σε ξένα χρηματιστήρια

Η εταιρία δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν σχεδιάζει την εισαγωγή της σε ξένα χρηματιστήρια, αφήνοντας εκτός πλάνου τα σχέδια που συζητήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, περί δημόσιας εγγραφής δύο σταδίων.
«Για το (διεθνές) κομμάτι της εισαγωγής, θα σας ενημερώσουμε εν ευθέτω χρόνω, μέχρι στιγμής μόνο στο Tadawul», δήλωσε ο Yasir al-Rumayyan, σε συνέδριο με θέμα το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας.
Σύμφωνα με διεθνή μέσα οι Σαουδάραβες αναμένεται να διαθέσουν μετοχές για το 1% ή το 2% της εταιρίας και η προσφορά θα αφορά υφιστάμενες μετοχές.

Αποτίμηση στα 1,2 τρις δολάρια

Η Saudi Aramco αξίζει 1,2 τρις δολάρια, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, αν και ο Ριάντ θα προτιμούσε μια εκτίμηση της τάξης των 2 τρις δολ γεγονός που είναι ένας λόγος που η πώληση μετοχών της εταιρίας έχει καθυστερήσει αρκετές φορές.
Ο Chris Beauchamp, επικεφαλής αναλυτή της IG Group, δήλωσε σχετικά με την αποτίμηση της Aramco ότι τα 2 τρις. δολάρια πιθανότατα υπερεκτιμούν την αξία της εταιρίας σε μια εποχή υψηλής διάθεσης πετρελαίου και αβέβαιης ζήτησης, αλλά και το 1,2 τρις. δολάρια είναι πολύ χαμηλά για ένα ζωτικό κομμάτι του κράτους της Σαουδικής Αραβίας.
Το 2018 τα κέρδη της Aramco ανέρχονταν σε 111 δισ. δολ. και το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους είχε έσοδα 46,9 δισ. δολαρίων.
Είναι ουσιαστικά η μεγαλύτερη μη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο. «Είναι ένας μαζικός παγκόσμιος παραγωγός πετρελαίου, δήλωσε ο David Hunter, διευθυντής μελέτης αγοράς της Schneider Electric και πρόσθεσε: «Είναι η απόλυτη μητέρα όλων των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Πολιτικοί κίνδυνοι και κλιματική αλλαγή

Πάντως σύμφωνα με τον Chris Beauchamp, σημειώνει ότι η επένδυση στην Aramco συνεπάγεται κινδύνους που δεν σχετίζονται μόνο με τις τιμές του πετρελαίου.
Όπως δηλώνει στο BBC «Οι πολιτικοί και στρατηγικοί κίνδυνοι είναι υψηλοί για κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην περιοχή, πόσο μάλλον για μια εταιρία που αποτελεί μέρος της Σαουδικής Πολιτείας. Η Aramco έχει επίσης περιορισμένο έλεγχο στην πολιτική παραγωγής πετρελαίου που καθορίζεται από τον ΟΠΕΚ».
Άλλωστε οι πολιτικοί κίνδυνοι αναδείχθηκαν τον Σεπτέμβριο, όταν επιθέσεις από αέρος έπληξαν την πετρελαϊκή εγκατάσταση Abqaiq και το πετρελαϊκό πεδίο Khurais στη Σαουδική Αραβία, και τα δυο ιδιοκτησίας της Aramco.
Πάντως, ο Aminco Nasser, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια συνεδρίου μετά τη δημοσίευση της δήλωσης IPO, σημείωσε ότι η εταιρεία εξακολουθεί να είναι η πιο αξιόπιστη πετρελαϊκή εταιρία παγκοσμίως.
Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται είναι η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή δημιουργεί αμφιβολίες για το μέλλον των ορυκτών καυσίμων και των πετρελαϊκών κολοσσών.
Μπορεί να είναι ακόμη ένας αρνητικός παράγων που θα περιορίσει την αποτίμηση της Aramco. Ήδη το Temasek, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης, που θα μπορούσε να είναι ανάμεσα στους μεγάλους επενδυτές στη σαουδαραβική εταιρία, έχει ανακοινώσει ότι δεν θα επενδύει πλέον σε εταιρίες ορυκτών καυσίμων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης