Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ο SSM υποβαθμίζει το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών με τα NPEs από συστημικό σε τεχνικό

Ο SSM υποβαθμίζει το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών με τα NPEs από συστημικό σε τεχνικό
Η εξέλιξη αυτή μετά από 7 χρόνια οικονομικής και τραπεζικής κρίσης θεωρείται μείζονος σημασίας γιατί η εποπτική αρχή ουσιαστικά αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα των NPEs αρχίζει να αντιμετωπίζεται
Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών της ευρωζώνης υποβαθμίζει το πρόβλημα των NPEs των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων που φθάνουν τα 75 δισεκ. ή 43,5% των δανείων από συστημικό σε τεχνικό.
Η εξέλιξη αυτή μετά από 7 χρόνια οικονομικής και τραπεζικής κρίσης θεωρείται μείζονος σημασίας γιατί η εποπτική αρχή ουσιαστικά αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα των NPEs αρχίζει να αντιμετωπίζεται.
Επίσης στον SSM θεωρούν ότι είναι ιδιαίτερα θετική η επίδραση του σχεδίου Ηρακλής στον αποχαρακτηρισμό των προβληματικών ανοιγμάτων από συστημικό πρόβλημα σε τεχνικό.
Αξίζει να αναφερθεί ότι όπως αποκάλυψε το bankingnews ο SSM έχει επιβάλλει σε όλες τις τράπεζες στην Ελλάδα κάθε φορά που σχεδιάζουν τιτλοποίηση να την εντάσσουν στο σχέδιο Ηρακλή.
Ουσιαστικά με την επιβολή του SSM καθίσταται υποχρεωτική η χρήση του σχεδίου Ηρακλής για τις ελληνικές τράπεζες.
Είναι αληθές ότι το σχέδιο Ηρακλής μειώνει τον κίνδυνο από το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό και ταυτόχρονα μέσω της παροχής εγγυήσεων στα κύρια ομόλογα καθίσταται ο ισολογισμός των τραπεζών περισσότερο ασφαλής.
Στον SSM και οι επόπτες που υπάρχουν ανά συστημική τράπεζα στην Ελλάδα θεωρούν ότι υπάρχει μια γενικευμένη προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος που οδηγήσει τα NPEs από 43% σε 15% στην επόμενη 2ετία.
Ωστόσο θεωρούν ότι το σχέδιο Ηρακλής κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και όλες οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουν.
Με βάση ισχυρές ενδείξεις
Η Eurobank θα συμμετάσχει με 9,7 δισεκ. τιτλοποίηση, θα αναζητηθεί φόρμουλα ώστε να ξεπεραστεί το ζήτημα του bonus των mezzanine ομολόγων στους μετόχους
Η Alpha bank θα συμμετάσχει με 10 δισεκ. τιτλοποίηση
Η Πειραιώς θα συμμετάσχει με 4-5 δισεκ. τιτλοποίηση
Η Εθνική θα συμμετάσχει με 4-5 δισεκ. τιτλοποίηση
Εν τω μεταξύ επίκειται προσεχώς και αναβάθμιση των τραπεζών από τον οίκο πιστοληπτικής διαβάθμισης Standard and Poor's απόρροια της αναβάθμισης της Ελλάδος στην κατηγορία ΒΒ-. 

Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο Ηρακλής

1)Οι αρμόδιες αρχές ενέκριναν το σχέδιο Ηρακλής στις 10 Οκτωβρίου 2019 και στόχος είναι ο νόμος να είναι έτοιμος έως τα μέσα Νοεμβρίου 2019.  

2)Οι τράπεζες θα μπορούν να τιτλοποιούν έως 30 δισεκ. NPEs.

3)Θα εκδίδουν 3 ειδών ομόλογα, senior, mezzanine και Junior, τα senior bond στα 26-28 δισεκ. NPEs που θα αντιστοιχούν σε 8 δισεκ. κύρια ομόλογα αντί 9 δισεκ. που αρχικώς είχε εκτιμηθεί

4)Οι τιτλοποιήσεις και ειδικά τα senior bond θα φέρουν βαθμολογία κατ΄ ελάχιστο ΒΒ- όση είναι και η βαθμολογία της Ελλάδος.
Στην Ιταλία ήταν επενδυτική βαθμίδα και στην Ελλάδα είναι ομόλογα σκουπίδια.
Παρ΄ ότι στην Ιταλία οι όροι ήταν καλύτεροι η Ελλάδα με το σχέδιο Ηρακλής καταφέρνει και διαμορφώνει καλύτερο νόμο από την Ιταλία

5)Υποχρεωτικά οι τράπεζες θα ενσωματώσουν μόνο καλής ποιότητας κακά δάνεια στο σχέδιο Ηρακλής.
Π.χ. δάνεια σε βαθειά κατάψυξη δεν μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο Ηρακλής

6)Η πληρωμή της προμήθειας που θα πληρώνουν οι τράπεζες και αποτελεί πολύ κρίσιμο παράγοντα θα αναφέρεται ότι πρέπει να πληρωθεί προκαταβολικά για όλα τα έτη.

7)Όμως εξετάζεται η εξής λύση ώστε να μειωθεί το ρίσκο για τις τράπεζες.
Να μην πληρώσουν πραγματικά εφάπαξ την προμήθεια, αλλά να την εμφανίσουν λογιστικά στην πρώτη χρήση.
Π.χ. εάν μια τράπεζα πρέπει να πληρώνει 50 εκατ προμήθεια τον χρόνο για 5 χρόνια είναι 250 εκατ.
Οι τράπεζες θα πληρώνουν σε πραγματικούς όρους 50 εκατ αλλά στην πρώτη χρήση θα εμφανίσουν στον ισολογισμό υποχρέωση 250 εκατ.

8)Η προμήθεια στηρίζεται στο ελληνικό CDS Credit Default Swaps που θα είναι 1,7% τον πρώτο χρόνο και ακολούθως 2% μετά τα πρώτα τρία χρόνια – με βάση το 5ετές CDS –

9)Η διάρκεια του νόμου θα είναι 18 μηνών με δυνατότητα παράτασης ακόμη 12 μήνες δηλαδή 30 μήνες συνολικά.

10)Οι τιτλοποιήσεις θα έχουν διάρκεια μεταξύ 7 και 10 χρόνια.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης