Διεθνή

Εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου ψήφισαν οι Βρετανοί βουλευτές

Εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου ψήφισαν οι Βρετανοί βουλευτές
Οι Βρετανοί βουλευτές έκαναν ένα δώρο στο Boris Johnson, ψηφίζοντας την πρότασή του
Ναι στις πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου 2019 είπε η Βουλή των Κοινοτήτων, μετά από μία σειρά ψηφοφοριών, σε μία πρώτη νίκη για τον Βρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson.
Η πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών ήταν δεδομένη, καθώς την πρόταση Johnson, στήριξε και το Εργατικό Κόμμα, όμως, υπήρξαν αρκετοί διαξιφισμοί στο βρετανικό κοινοβούλιο, εξαιτίας των τροποποιήσεων που ήθελαν να περάσουν αρκετοί βουλευτές και των δύο βασικών κομμάτων της χώρας.
Τελικώς στην τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία –και αφού είχε απορριφθεί πρόταση των Εργατικών για εκλογές στις 9 Δεκεμβρίου – πέρασε τελικά η πρόταση Johnson για εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου με 438 ψήφους υπέρ και μόλις 20 κατά.
Image
Πιθανά όλα τα σενάρια για το Brexit

Είναι προφανές ότι υπό αυτές τις πολιτικές συνθήκες, το Brexit παραμένει στον «αέρα».
Διότι μπορεί οι Ευρωπαίοι να ενέκριναν την παράταση του Brexit έως τις 31/1/2020 αφήνοντας πιθανή την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και νωρίτερα εφόσον εγκρίνει η Βουλή των Κοινοτήτων τη Συμφωνία Αποχώρησης, αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί όσον αφορά το Brexit, όπως το πότε, το πώς ακόμα και το εάν θα γίνει.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί του Johnson προηγούνται και με διαφορά, άρα μια νέα εκλογική αναμέτρηση, μπορεί να ενισχύσει τα ποσοστά των Συντηρητικών και να τους δώσει την πλειοψηφία στη Βουλή.
Όμως το γεγονός ότι διαψεύστηκε η βασική προεκλογική δέσμευση του Johnson για Brexit στις 31/10 με ή χωρίς συμφωνία, δεν αποκλείει το σενάριο που θέλει τους Βρετανούς ψηφοφόρους να του γυρνούν την πλάτη και να επιλέγουν τελικά να τον τιμωρήσουν.
Όπως επίσης πιθανό είναι και ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit προκειμένου να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προηγηθεί ένα διάστημα τουλάχιστον 22 μηνών προκειμένου αυτό να οργανωθεί.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η απόφαση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα δεν εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη Βουλή των Λόρδων, οι οποίες είναι και πλέον αρμόδιες.

Μήνυμα Tusk: «Αξιοποιήστε τον χρόνο που σας δώσαμε»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk με ανάρτησή του στο twitter ανακοίνωσε το τέλος της θητείας του.
Ο κ. Tusk επεφύλασσε ένα μήνυμα προς τους Βρετανούς, τονίζοντας πως η Ε.Ε. ενέκρινε την παράταση και θα πρέπει τώρα οι ίδιοι να αξιοποιήσουν τον χρόνο που έχουν.
«Προς τους Βρετανούς φίλους μου. Η Ευρώπη των 27 επισήμως ενέκρινε την παράταση.
Μπορεί να είναι η τελευταία φορά.
Παρακαλώ, αξιοποιήστε τον χρόνο όσο καλύτερα μπορείτε», ανέφερε στην ανάρτησή του ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Image


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης