Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Standard and Poor’s: Αναβάθμιση της Ελλάδας σε ΒΒ- με θετικές προοπτικές

Standard and Poor’s: Αναβάθμιση της Ελλάδας σε ΒΒ- με θετικές προοπτικές
O οίκος αξιολόγησης προχωρά σε αυτήν την αναβάθμιση καθώς υπάρχει σημαντική υποχώρηση των κινδύνων αναφορικά με τον προϋπολογισμό της χώρας
O οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s αναβάθμισε σήμερα (25/10) σε «ΒΒ-», λόγω του περιορισμού των δημοσιονομικών κίνδυνων και της άρσης των κεφαλαιακών έλεγχων, θετικό το outlook.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης προχωρά σε αυτήν την αναβάθμιση καθώς υπάρχει σημαντική υποχώρηση των κινδύνων αναφορικά με τον προϋπολογισμό της χώρας, ενώ ξεκαθαρίζει ότι οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την πιθανότητα νέας αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας στο επόμενο 12μηνο.
Προκειμένου, όμως, να επιτευχθεί αυτή η αναβάθμιση θα πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει την εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων, μέσω των οποίων ενισχύεται η δυναμικότητα της ανάπτυξης και η βιωσιμότητα των δημοσιονομικών μεγεθών.

Τραπεζικό σύστημα

Όπως αναφέρει η Standard and Poor’s οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν πρόοδο στη μείωση των NPEs, καθώς στις 30 Ιουνίου 2019 τα NPEs ήταν μόλις πάνω από τα 75 δισ. Ευρώ (εξαιρουμένων των εκτός ισολογισμού στοιχείων), μειωμένα κατά 30% από τα 107,2 δισ. ευρώ το Μάρτιο του 2016.
Οι συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού των NPEs περιλαμβάνουν διαγραφές δανείων, εξωδικαστικό συμβιβασμό, ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Ο νόμος για την προστασία της κατοικίας που συμφωνήθηκε με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ νωρίτερα μέσα στο 2019, είναι πιθανό να μειώσει τον αριθμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και να επιταχύνει τους συμβιβασμούς με τους δανειολήπτες, οι οποίοι υπό ορισμένες συνθήκες θα επωφεληθούν από κρατική επιδότηση για δόσεις στεγαστικών δανείων.
Με βάση τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκε η κατάσταση υψηλών επιπέδων NPEs στην Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Σλοβενία και την Κύπρο, η Standard and Poor’s εκτιμάει ότι μια ταχύτερη μείωση των NPEs, ενδέχεται να μην είναι δυνατή χωρίς μια πιο αποφασιστική προσέγγιση και ενδεχομένως πρόσθετη κρατική στήριξη.
Οι ελληνικές αρχές θεσπίζουν ένα καθεστώς προστασίας περιουσιακών στοιχείων (Ηρακλης) το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από την αρχή ανταγωνισμού της ΕΕ - το οποίο συνεπάγεται τη χορήγηση κρατικών εγγυήσεων για ανώτερα τμήματα προτεινόμενων τιτλοποιήσεων NPEs για τη μείωση των NPEs στο τραπεζικό σύστημα.
Η εφαρμογή ενός καθεστώτος, που προτείνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, για τη μεταφορά ορισμένων NPEs σε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων έχει τεθεί σε αναμονή.
Κατά την άποψη της Standard and Poor’s, η εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων θα βελτιώσει σημαντικά την πιθανότητα των τραπεζών να επιτύχουν τον δικό τους στόχο μείωσης των NPEs στο 20% ή και χαμηλότερα.
Σύμφωνα με τη Standard and Poor’s  τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση του μηχανισμού νομισματικής μετάδοσης και στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης.
Ήδη, οι νέες πιστώσεις σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξάνονται, σημειώνοντας αύξηση 2,9% ετησίως τον Αύγουστο του 2019, ενώ οι πιστώσεις των νοικοκυριών εξακολουθούν να μειώνονται.
Ωστόσο, η συνολική πίστωση σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά εξακολουθεί να μειώνεται (κατά 10% ετησίως τον Αύγουστο του 2019)
Image


Image


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης