Διεθνή

Brexit: Νέο «χαστούκι» για Johnson - «Όχι» σε νέα ψηφοφορία από τον πρόεδρο της Βουλής - Στάση αναμονής από ΕΕ

Brexit: Νέο «χαστούκι» για Johnson - «Όχι» σε νέα ψηφοφορία από τον πρόεδρο της Βουλής - Στάση αναμονής από ΕΕ
Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ψηφοφορία δύο φορές για το ίδιο ζήτημα
Η μία μετά την άλλη καταφθάνουν οι ήττες για τον Βρετανό πρωθυπουργό, Boris Johnson, με την τελευταία στη σειρά να είναι η άρνηση του προέδρου της Βουλής, John Berscow να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή μίας ακόμη ψηφοφορίας.
Ο Berscow τόνισε ότι προχωρά σε αυτήν την κίνηση καθώς θεωρεί παράλογο να ψηφίσει δύο φορές το βρετανικό κοινοβούλιο για την ίδια συμφωνία.
Αντ' αυτού ο Bercow τόνισε πως θα μπορούσε να ακολουθήσει την απαιτούμενη διαδρομή της νομοθεσίας, η οποία απαιτείται πρώτα για την αποχώρηση από την ΕΕ αντί να έχει μια απευθείας ψηφοφορία «ναι» ή «όχι» για τη συμφωνία.
«Συνοπτικά, η σημερινή κίνηση είναι ουσιαστικά η ίδια με την κίνηση του Σαββάτου και το Σώμα (Commons) αποφάσισε για το θέμα.
Οι σημερινές συνθήκες είναι ουσιαστικά οι ίδιες με τις συνθήκες του Σαββάτου], δήλωσε ο Bercow.
«Η δική μου απόφαση είναι λοιπόν ότι η κίνηση δεν θα συζητηθεί σήμερα, καθώς θα ήταν επαναλαμβανόμενη και ασταθής».
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα του να ήταν σαφείς για τους βουλευτές οι εξηγήσεις που παρείχε επί του ζητήματος.
Την ίδια ώρα η ΕΕ, μετά και τις απρόθυμες και ανυπόγραφες επιστολές του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson για νέα αναβολή του Brexit, τηρεί στάση αναμονής και θα απαντήσει στο αίτημα του Λονδίνου το προσεχές διάστημα.
Πάντως πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, πως παρότι η υπόθεση Brexit έχει κουράσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, τελικά θα εγκριθεί μία νέα μετάθεση προκειμένου να αποφευχθεί μία άτακτη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ.   
Σήμερα Δευτέρα 21/10 ο Johnson θα ζητήσει και πάλι από τη Βουλή των Κοινοτήτων να υποστηρίξει τη συμφωνία, στην οποία κατέληξε με τους Ευρωπαίους, αίτημα πάντως που μπορεί να προσκρούσει στην αντίθεση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, John Bercow, ο οποίος θα ανακοινώσει αργότερα εάν θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί ή όχι η ψηφοφορία.
Την ίδια στιγμή πάντως αναφέρεται ότι η βρετανική κυβέρνηση θα φέρει σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ σε μια προσπάθεια να προχωρήσει η διαδικασία στη δεύτερη ανάγνωση του στη Βουλή.

ΕΕ: Μελετά παράταση του Brexit έως τον Φεβρουάριο του 2020, τηρεί στάση αναμονής

Να δώσει παράταση έως τον Φεβρουάριο του 2020 για το Brexit μελετά η ΕΕ σε περίπτωση που ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson δεν καταφέρει λάβει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων για τη συμφωνία, στην οποία κατέληξε με την ΕΕ.
Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Sunday Times, επισημαίνοντας πάντως πως η αναβολή αυτή θα είναι ευέλικτη, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί να αποχωρήσει και νωρίτερα, εντός των μηνών δηλαδή που προηγούνται του Φεβρουαρίου εφόσον πάντα η συμφωνία εγκριθεί από τους Βρετανούς βουλευτές.
Βάσει των πληροφοριών αυτών η ΕΕ δεν πρόκειται να λάβει καμία απόφαση εάν πρώτα δεν έχει μια πλήρη εικόνα για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στη Βουλή.
Σημειώνεται πάντως πως πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η παράταση για το Brexit να φτάνει ή και να ξεπερνά τους 6 μήνες.
Σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα σπεύσει να αποφασίσει σχετικά με το αίτημα που διατύπωσε απρόθυμα ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson για μια νέα αναβολή του Brexit, δήλωσαν διπλωμάτες της Ένωσης έπειτα από μια 15λεπτη συνάντηση που είχαν την Κυριακή (20/10/2019).
Το βρετανικό Κοινοβούλιο αρνήθηκε το Σάββατο (19/10) να διεξαγάγει ψηφοφορία για τη νέα συμφωνία αποχώρησης την οποία διαπραγματεύθηκε ο Johnson με την ΕΕ, κάτι που τον ανάγκασε να ζητήσει μια τρίτη μετάθεση της ημερομηνίας του Brexit.
Μέχρι τώρα η ημερομηνία αυτή ήταν η 31η Οκτωβρίου.
Σε μια συνάντηση που είχαν πρεσβευτές από τις 27 χώρες μέλη που θα αποτελούν την ΕΕ μετά το Brexit, οι διπλωμάτες αποφάσισαν να προωθήσουν τη συμφωνία του Johnson στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη έγκριση.
Το Ευρωκοινοβούλιο συνεδριάζει στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα.
«Αναζητούμε περισσότερη σαφήνεια προς το τέλος της εβδομάδας, ελπίζοντας πως μέχρι τότε θα δούμε επίσης πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο Λονδίνο», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ.
Ένας άλλος διπλωμάτης προσέθεσε πως η συνάντηση ήταν πολύ σύντομη: «Καμία ερώτηση, καμία συζήτηση. Αναμένουμε».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk δήλωσε πως έλαβε το αίτημα για παράταση και πως τώρα θα συζητήσει με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πώς θα αντιδράσει.
Αν και έχουν κουραστεί με την περίπλοκη διαδικασία του Brexit, οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να αποφύγουν ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία και δεν θεωρείται πιθανό να απορρίψουν το αίτημα για παράταση.
Ελπίζουν ότι η συμφωνία μπορεί εντέλει να εγκριθεί στο Λονδίνο.
Μετά τηn άρνηση του βρετανικού Κοινοβουλίου να εγκρίνει τη συμφωνία του Johnson, ο πρωθυπουργός έστειλε μια επιστολή προς την ΕΕ ζητώντας αναβολή του Brexit, όπως προβλέπει ένας νόμος έχει εγκρίνει το Κοινοβούλιο.
Ο Johnson ο οποίος επιμένει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου ό,τι κι αν γίνει, προσέθεσε ωστόσο άλλο ένα σημείωμα στο οποίο εξηγεί ότι ο ίδιος προσωπικά δεν επιθυμεί την αναβολή την οποία χαρακτηρίζει «πολύ φθοροποιό».

Οι απρόθυμες επιστολές Johnson στην  ΕΕ

Υπενθυμίζεται, πως ο Johnson απέστειλε  τρεις ανυπόγραφες και αντιφατικές επιστολές προς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, μετά την απόλυτη ήττα που υπέστη το Σάββατο (19/10) στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίζεται σε απόλυτη σύγχυση να ζητά στην πρώτη του επιστολή αναβολή του Brexit η οποία συνοδευόταν από άλλες δύο σημειώσεις στις οποίες διατυπώνει την αντίθεση του για την αναβολή της ημερομηνίας την οποία χαρακτηρίζει «βαθιά διαβρωτική».
Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Johnson είχε πει χαρακτηριστικά ότι «προτιμούσε να βρεθεί νεκρός σε ένα χαντάκι» από το να ζητήσει αναβολή του Brexit.
Οι εξελίξεις αυτές ωστόσο τον ανάγκασαν να ζητήσει νέα ημερομηνία αποχώρησης από την ΕΕ, την ώρα που οι Βρετανοί ζητούν πλέον την επανάληψη του δημοψηφίσματος καθώς η χώρα βουλιάζει στην χειρότερη πολιτική κρίση στην ιστορία της.  

Image
Berenberg: Μειώνονται οι πιθανότητες ενός σκληρού Brexit – Ποιες οι επιπτώσεις για τη Βρετανία

Για μία ακόμη φορά το Brexit εξελίσσεται σε… δράμα, τονίζει η επενδυτική εταιρεία Berenberg σε report της, στο οποίο, πάντως, υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες ενός «σκληρού» Brexit έχουν μειωθεί σημαντικά, παρά τις συνεχιζόμενες αποτυχίες του πρωθυπουργού, Boris Johnson.
Σύμφωνα με την Berenberg η νέα καθυστέρηση δεν θα πρέπει να αποτελέσει αιτία για τους επενδυτές να προχωρήσουν σε πωλήσεις βρετανικών μετοχών ή της στερλίνας.
Όπως σημειώνει υπάρχουν υψηλές πιθανότητες ενός ομαλού Brexit, καθώς:

Α. Ο Johnson έχει ήδη επιτύχει όπου η προκάτοχός του Theresa May απέτυχε.
Η ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του κόμματός του υποστηρίζει τώρα μια συμφωνία για ένα ομαλό Brexit.
Με 322 έως 306, η ψηφοφορία του Σαββάτου 19/10 ήταν οριακή
Β. Η ψηφοφορία αυτή έκλεισε το τελευταίο νομικό κενό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σκληρό Brexit στις 31 Οκτωβρίου.
Μερικοί από αυτούς τους Συντηρητικούς και Ανεξάρτητους που δεν ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας του Johnson το Σάββατο επειδή δεν τον εμπιστεύονται, είναι πλέον έτοιμοι να υποστηρίξουν τη νέα συμφωνία Brexit.
Η προτεραιότητά τους είναι να αποκλείσουν ένα σκληρό Brexit.

Με δεδομένα τα παραπάνω η επενδυτική εταιρεία υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες ενός ομαλού Brexit φθάνει στο 75% από 35% που ήταν πριν, ενώ η πιθανότητα το βρετανικό κοινοβούλιο να δεχθεί, τελικά, τη συμφωνία Johnson έχει ενισχυθεί στο 60% και αυτό θα συμβεί πριν από την ημερομηνία-σταθμό της 31ης Οκτωβρίου 2019.
Παράλληλα η επενδυτική εταιρεία εκτιμά ότι οι πιθανότητες να μην υπάρξει Brexit είναι σχεδόν μηδαμινή, καθώς φθάνει στο 15% (από 30% που ήταν πριν).

Ταπεινωτική η ήττα Johnson στο Κοινοβούλιο

Υπερψηφίστηκε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο με 322 ψήφους υπέρ, έναντι 306 κατά η τροπολογία Letwin που προβλέπει αναβολή της ψηφοφορίας για το Brexit, που ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019.
Μετά την εξέλιξη αυτή η αντιπολίτευση ζήτησε από τον Βρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson να μεταθέσει την ψηφοφορία για τη συμφωνία με την ΕΕ. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μία νέα ψηφοφορία είναι πολύ πιθανό να διεξαχθεί την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019. Ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην διεξαχθεί καν ψηφοφορία, αφού ο κανονισμός του Βρετανικού Κοινοβουλίου απορρίπτει την  επανάληψη μίας τέτοιας διαδικασίας για το ίδιο ερώτημα.
Σύμφωνα με την τροπολογία του Letwin, ο οποίος είναι πρώην βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, θα πρέπει να προηγηθεί ψηφοφορία για τους εφαρμοστικούς νόμους της συμφωνίας, πριν τεθεί η ίδια η συμφωνία με την ΕΕ επί της αρχής στην κρίση των βουλευτών.
Το αποτέλεσμα αυτό μεταθέτει την έγκριση της συμφωνίας του πρωθυπουργού, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νομοσχεδίου για την αποχώρηση, που την ενεργοποιεί.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης