Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γιατί η ΕΥΔΑΠ υπεραποδίδει στο ΧΑ έναντι της ΕΥΑΘ - Πού οφείλεται η διαφορά

Γιατί η ΕΥΔΑΠ υπεραποδίδει στο ΧΑ έναντι της ΕΥΑΘ - Πού οφείλεται η διαφορά
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έχει ενισχυθεί από την αρχή του 2019 κατά 56% έναντι ανόδου μόλις κατά 13% για τη μετοχή της ΕΥΑΘ
Σημαντική υστέρηση στην απόδοση της μετοχής τόσο έναντι της αγοράς όσο και έναντι της αντίστοιχης εισηγμένης της Αθήνας καταγράφει η ΕΥΑΘ από την αρχή του έτους.
Το… νερό της Θεσσαλονίκης ενισχύεται μέσα στο 2019 μόλις κατά 13% έναντι απόδοσης 56% του νερού της Αθήνας.
Η ΕΥΑΘ συγκεντρώνει μικρότερη εμπορευσιμότητα έναντι της ΕΥΔΑΠ, αλλά η πορεία των μεγεθών της τόσο στη χρήση 2018 όσο και στο πρώτο εξάμηνο του 2019, έχουν δημιουργήσει ανησυχίες, αφού το momentum φαίνεται πως έχει χαθεί.
Στο ίδιο διάστημα η ΕΥΔΑΠ πετυχαίνει καλύτερη κερδοφορία ακολουθώντας άλλη πορεία στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Σημειώνεται πως μέρος της ανόδου της ΕΥΔΑΠ καταγράφθηκε στις εκλογές και μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας λόγω προοπτικών ιδιωτικοποίησης και βελτίωσης προοπτικών.
Παρά τη σημαντική άνοδο στην τιμή της ΕΥΔΑΠ η μετοχή εξακολουθεί να διαπραγματεύεται λίγο χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία και συγκεκριμένα με p/bv 0,89 φορές έναντι 1,03 φορές της ΕΥΑΘ.
Η ΕΥΑΘ εμφάνισε χαμηλότερα κέρδη στο πρώτο εξάμηνο με τις πωλήσεις να μειώνονται στα 35,6 εκατ. ευρώ από 39,3 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 6,6 εκατ. ευρώ από 10,8 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως τα κέρδη του 2018 έναντι αυτών του 2017 είχαν καταγράψει μείωση και είχαν διαμορφωθεί στα 14 εκατ. ευρώ από 16,4 εκατ. ευρώ.
Με βάση την περσινή κερδοφορία και παρά τη μείωση η μετοχή έχει μονοψήφιο p/e αλλά αν η υποχώρηση στο δεύτερο εξάμηνο συνεχιστεί τότε το p/e θα είναι υψηλότερο.
Υπενθυμίζεται πως οι προσλήψεις που έγιναν από την ΕΥΑΘ είχαν προκαλέσει την αντίδραση της Suez, μετόχου μειοψηφίας της εισηγμένης, ενώ είχαν αυξήσει σημαντικά τα κόστη, μειώνοντας τα κέρδη.
Στη λογιστική κατάσταση εξαμήνου γίνεται λόγος και για νέες προσλήψεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη για τα σχέδια της νέας διοίκησης.
Η ΕΥΑΘ διαθέτει αρνητικό καθαρό δανεισμό 81,6 εκατ. ευρώ, ο οποίος αν αφαιρεθεί από την αποτίμηση δίνει στο εξάμηνο p/e 15,1 φορές έναντι 27,1 φορές που είναι χωρίς να γίνει η αφαίρεση.
Από την άλλη η ΕΥΔΑΠ στην αποτίμηση των 840 εκατ. ευρώ παίζει τα κέρδη εξαμήνου 33,5 φορές και ο καθαρός δανεισμός είναι αρνητικός κατά 426,4 εκατ. ευρώ
Αν αφαιρεθεί ο καθαρός δανεισμός το p/e μειώνεται στις 16,5 φορές.
Η ΕΥΔΑΠ στη χρήση 2018 είχε καθαρά κέρδη σχεδόν 48 εκατ. ευρώ που δίνουν p/e 17,5 φορές και EV/EBITDA 4,3 φορές έναντι 4 φορών της ΕΥΑΘ.
Ωστόσο το P/Ε της ΕΥΔΑΠ θα ήταν σημαντικά χαμηλότερο αν δεν προσμετρηθεί η έκτακτη επιβάρυνση ύψους 9,8 εκατ. ευρώ λόγω λογιστικού προτύπου που αφορά προβλέψεις επισφαλών πελατών.
Η Optima ΑΧΕ που καλύπτει την ΕΥΔΑΠ περιμένει καθαρά κέρδη το 2019 60 εκατ. ευρώ που δίνουν P/E 13,8 φορές, ενώ η εκτίμησή της για το δείκτη EV/EBITDA είναι στις 4 φορές.
Όμως αυτή η διαφορά ίσως κλείσει στη χρήση 2019, αν συνεχιστεί η πορεία των EBITDA του πρώτου εξαμήνου και στο δεύτερο.
Σημειώνεται πως μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 αναμένεται η ολοκλήρωση των συζητήσεων σχετικά με τη σύναψη έγγραφης συμφωνίας όπως ορίζεται στο άρθρο 15 της από 9.12.1999 σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΥΔΑΠ, η οποία θα καθορίζει το τίμημα του αποληφθέντος μη επεξεργασμένου νερού.
Ελλείψει γραπτής συμφωνίας, η Εταιρεία συνεχίζει και μετά την 30.06.2013, να συμψηφίζει το τίμημα του αδιύλιστου νερού με τις υπηρεσίες συντήρησης και λειτουργίας που προσφέρει για τα πάγια περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων ‘’ΕΥΔΑΠ ΝΠΔΔ’’, ενώ παράλληλα βρίσκονται στο στάδιο διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς οι όροι της συμφωνίας.
Τέλος σημειώνεται πως η ΕΥΑΘ αναφορικά με τη μείωση των πωλήσεων στο πρώτο εξάμηνο σημειώνει πως οφείλεται στην εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής (από 01/05/2019), η οποία ακολουθεί τη λογική της μείωσης της τιμής του νερού στις χαμηλές κλίμακες κατανάλωσης (ο μεγαλύτερος όγκος καταναλωτών) και της αύξησης στις υψηλές για την αποφυγή της κατασπατάλησης του φυσικού πόρου.
Επίσης από το Μάρτιο του 2018 και για 4 μήνες περίπου υπήρξε μία δυσχέρεια στις καταμετρήσεις των υδρομέτρων, γεγονός που οδήγησε σε έκδοση λογαριασμών βάσει ιστορικότητας στοιχείων για την ίδια περίοδο.
Η ανωτέρω αλλαγή στη μεθοδολογία οδήγησε σε μία αυξημένη τιμολόγηση στο Α΄εξάμηνο του 2018 έναντι του Β’ εξαμήνου. Στο τέλος της χρήσης 2018 οι τιμολογήσεις ομαλοποιήθηκαν και το έσοδο της χρήσης 2018 έχει αναγνωριστεί στο σύνολό του.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης