Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένα βήμα πριν τη συμφωνία ΕΕ και Βρετανία για το Brexit - Nέα κέρδη για την στερλίνα

Ένα βήμα πριν τη συμφωνία ΕΕ και Βρετανία για το Brexit - Nέα κέρδη για την στερλίνα
Aισιοδοξία ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος αργά σήμερα 15/10: «Η επίτευξη συμφωνίας είναι ακόμα δυνατή» υποστηρίζει ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Michel Barnier
Οι διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες κλείνουν σε σχέδιο συμφωνίας Brexit με αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος πριν από το τέλος της σημερινής ημέρας (15/10), σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ΕΕ, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Εάν αυτό επαληθευθεί τότε η συμφωνία θα εξετασθεί διεξοδικά στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2019.

Οι ελπίδες συμφωνίας αναζωπυρώθηκαν

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ΕΕ φέρεται να είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές μιας συμφωνίας, αφότου η Βρετανία έστειλε νέο πακέτο αναθεωρημένων προτάσεων σε μια προσπάθεια να είναι εντός της προθεσμίας που της έχει τεθεί ως τα μεσάνυχτα.
Οι προτάσεις της Βρετανίας έχουν απόρρητο χαρακτήρα, αλλά κυρίως επικεντρώνονται στη σχέση της Βόρειας Ιρλανδίας με την τελωνειακή ένωση της ΕΕ. 
Αποσκοπούν να διευκρινίσουν τις βρετανικές θέσεις για το καθεστώς των τελωνειακών ελέγχων στη Βόρεια Ιρλανδία και στο βαθμό στον οποίο μπορούν να εξαλειφθούν οι έλεγχοι στα εμπορεύματα που διασχίζουν τα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, ένα θέατρο βίας για δεκαετίες, ως τα τέλη του 1990.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν ως αργά το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλες και ξεκίνησαν πολύ νωρίς σήμερα το πρωί σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία και αυτή να συζητηθεί στη Σύνοδο κορυφής.
Όπως αναφέρεται, οι συζητήσεις θα διαρκέσουν καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στο ποια θα είναι η σχέση της Β. Ιρλανδίας με την τελωνειακή ένωση της ΕΕ, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν πως ενδεχομένως να ετοιμαστεί και ένα προσχέδιο συμφωνίας προκειμένου να εξεταστεί λεπτομερώς αύριο Τετάρτη 16/10 από τις διαπραγματευτικές ομάδες.
Αν και όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να κλειδώσει μια συμφωνία , δεν λείπει η αισιοδοξία και οι φωνές εκείνες που υποστηρίζουν πως η εξέλιξη αυτή δεν θα πρέπει να θεωρείται και απίθανη.
«Ακόμα κι αν μια συμφωνία είναι δύσκολη - όλο και πιο δύσκολη για να είμαι ειλικρινής - παραμένει εφικτή να επιτευχθεί αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Michel Barnier, επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, στους δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο σήμερα 15/10, πριν από μια συνάντηση με τους υπουργούς κυβερνήσεων της ΕΕ.
«Η επίτευξη συμφωνίας είναι ακόμα δυνατή», υποστήριξε.
Το ζητούμενο είναι ότι αμφότερες οι πλευρές και της ΕΕ και της Βρετανίας θέλουν να υπάρξει συμφωνία ως σήμερα τα μεσάνυχτα.
Εάν επιτευχθεί συμφωνία, οι 27 της ΕΕ θα μπορέσουν να την αξιολογήσουν πριν από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών την Πέμπτη και εφόσον εγκριθεί, ο πρωθυπουργός Boris Johnson θα μπορέσει να την καταθέσει στο βρετανικό κοινοβούλιο το Σάββατο και έτσι να αποφύγει να χρειαστεί να ζητήσει κι άλλη παράταση πέραν της 31ης Οκτωβρίου.
Ωστόσο, δεν απολαμβάνει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο του Westminster και οι τυχόν παραχωρήσεις, θα μπορούσαν να οδηγήσουν το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο στηρίζει την κυβέρνησή του, να προσπαθήσει να σπάσει τη συμφωνία.
Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και ως πιο πιθανό σενάριο προβάλλεται η διεξαγωγή μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα και σε κάθε περίπτωση πριν την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Το αισιόδοξο κλίμα πάντως επιβεβαιώνεται και από την τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 20 λεπτών που είχαν νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, η οποία όπως επισημαίνεται από την βρετανική κυβέρνηση, έγινε σε πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται σκληρά για να καταλήξει σε μια συμφωνία με την ΕΕ καθώς ο χρόνος τελειώνει ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ» ανέφερε ο James Slack εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού ενώ το θετικό κλίμα επιβεβαίωσε και η γαλλική προεδρία, η οποία υποστήριξε ότι η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε «σοβαρές προτάσεις» αν και σημείωσε πως είναι ακόμη νωρίς για να πει κανείς ότι θα υπάρξει μια συμφωνία κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
«Η κατάσταση σχετικά με το Brexit πρέπει να είναι ξεκάθαρη πριν τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου» ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Οι εξελίξεις έδωσαν ώθηση στη στερλίνα


Οι παραπάνω εξελίξεις έδωσαν ώθηση στη στερλίνα, η οποία σημείωσε άνοδο 3 μηνών σε σχέση με το δολάριο, κερδίζοντας 0,5% στα 1,2663 δολάρια, καθώς η πρόοδος στις συνομιλίες προκάλεσε αισιοδοξία στην αγορά. Η ισοτιμία με το ευρώ στο 0,864.
Όταν αξιωματούχοι υποστήριξαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι μπορούσαν να δουν ένα «μονοπάτι» επίτευξης μιας συμφωνίας, η στερλίνα έδωσε μέσα σε δύο ημέρες τις καλύτερες επιδόσεις που σημείωσε σε μια δεκαετία.

Επιφυλάξεις Roth (Γερμανία) για το ενδεχόμενο συμφωνίας για το Brexit - Έτοιμη για νεά αναβολή η Γαλλία

Την ίδια ώρα ωστόσο, επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός αρμόδιος για την ΕΕ, Michael Roth, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ενώ η Merkel επανέλαβε τη δέσμευση για διαπραγματεύσεις έως την τελευταία στιγμή με στόχο ένα ομαλό Brexit.
«Δεν είμαι και πολύ σίγουρος» ότι επίκειται μια λύση για το Brexit, δήλωσε ο Roth, προσερχόμενος στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών αρμόδιων για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, η οποία πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο ενόψει της κρίσιμης συνόδου της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτωβρίου στη διάρκεια της οποίας θα καθοριστεί η τύχη της αποχώρησης της Βρετανίας από το μπλοκ.
Ο Roth επισήμανε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι «καταστροφή».
Από την πλευρά της η Γαλλίδα υφυπουργός αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Amelie de Montchalin, επεσήμανε ότι η χώρα της είναι έτοιμη για μια νέα αναβολή του Brexit μετά τις 31 Οκτωβρίου.
«Μόνο ο χρόνος δεν αποτελεί λύση. Ωστόσο, αν υπάρξει σημαντική πολιτική αλλαγή στη Βρετανία, τότε πιθανόν να μπορέσουμε να δικαιολογήσουμε τη συζήτηση για μια παράταση, αν μας ζητηθεί», εξήγησε.
«Σημαντική πολιτική αλλαγή είναι η προοπτική εκλογών, ένα δημοψήφισμα ή κάτι που θα αλλάξει την πολιτική δυναμική, ώστε το τρίγωνο της κυβέρνησης, του κοινοβουλίου και του βρετανικού λαού να καταφέρει να ευθυγραμμιστεί λίγο περισσότερο. Πιστεύουμε ότι μόνο η παράταση του χρόνου δεν θα λύσει το περίπλοκο πρόβλημα», τόνισε η Γαλλίδα αξιωματούχος.
Από την πλευρά της, η Merkel δήλωσε ότι η ΕΕ θα διαπραγματευτεί μέχρι το τέλος ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit, αλλά η κατάσταση περιπλέκεται από τη δυσκολία να συνδυαστεί η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής με την επιθυμία της Βρετανίας να αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση.
«Αυτό που διαπραγματευόμαστε είναι σαν να προσπαθείς να τετραγωνίσεις τον κύκλο» δήλωσε αναφερόμενος στο γεγονός ότι η συμφωνία προβλέπει πως δεν θα υπάρχουν σύνορα στην Ιρλανδία.
«Θα εργαστούμε για ένα ομαλό Brexit μέχρι την τελευταία στιγμή» είπε η Merkel.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης