Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματικό θρίλερ για το Brexit - Πώς από το απόλυτο αδιέξοδο φτάσαμε στην αισιοδοξία για συμφωνία

Διπλωματικό θρίλερ για το Brexit - Πώς από το απόλυτο αδιέξοδο φτάσαμε στην αισιοδοξία για συμφωνία
Νέος γύρος εντατικών διαβουλεύσεων ΕΕ- Βρετανίας για το Brexit
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το διπλωματικό θρίλερ για το Brexit, με το απόλυτο αδιέξοδο να δίνει τη θέση του στην αισιοδοξία για το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έως την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου 2019.
Οι 27 χώρες που παραμένουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit εξουσιοδότησαν σήμερα τον διαπραγματευτή Michel Barnier να πραγματοποιήσει έναν ακόμα γύρο εντατικών και κεκλεισμένων των θυρών διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια συμφωνία, όπως δήλωσαν δύο υψηλόβαθμες πηγές στο πρακτορείο Reuters.
«Είναι ένα τούνελ με ένα πολύ μικρό φως στο τέλος του», δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει πολύ μεγάλη ελπίδα στην ευρωπαϊκή πλευρά ότι μπορεί να συναφθεί μια συμφωνία διαζυγίου πριν την προγραμματισμένη αποχώρηση της Βρετανίας στις 31 Οκτωβρίου.

Εποικοδομητική η συνάντηση Barnier - Barclay

Τα μηνύματα από την κρίσιμη συνάντηση του Βρετανού υπουργού για το Brexit, Stephen Barclay, με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 17-18 Οκτωβρίου 2019, είναι θετικά.
«Είχα μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Barclay» είπε ο Barnier και συνέστησε ψυχραιμία.
«Πρέπει να δείξουμε εγρήγορση και αποφασιστικότητα» συμπλήρωσε.
Εξάλλου, εκπρόσωπος της Κομισιόν υποστήριξε ότι καταβάλλουν προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «εάν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος».
Στην ίδια γραμμή με τον Michel Barnier, διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit, κινήθηκε και η Μεγάλη Βρετανία.
«Ο Steve Barclay (σ.σ. Υπουργός αρμόδιος για το Brexit) είχε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Michel Barnier σήμερα το πρωί».
Πάντως και παρά τη γενικευμένη αισιοδοξία, καμία πλευρά δεν έχει αφήσει να εννοηθεί με ποιο τρόπο οι σημερινές αδιέξοδες διαπραγματεύσεις θα καταφέρουν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες να καταλήξουν επιτυχώς.
Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει ζητήσει από τη Μ. Βρετανία να παρουσιάσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για το backstop, για το μηχανισμό ασφαλείας που προέβλεπε η Συμφωνία Αποχώρησης της Theresa May με τους Ευρωπαίους για τα ιρλανδικά σύνορα, στον οποίο αντιτίθεται σφόδρα το Λονδίνο.
Σε κάθε περίπτωση τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς ο Johnson καλείται να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου.
Ο Johnson σημειωτέον, δεσμεύεται από βρετανικό νόμο είτε να φέρει μια συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit έως τις 19/10 είτε διαφορετικά να ζητήσει την τρίμηνη αναβολή του Brexit που είναι προγραμματισμένο για τις 31/10.
Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός διαμηνύει – τουλάχιστον μέχρι πρότινος – πως δεν είναι διατεθειμένος σε καμία περίπτωση να ζητήσει μια ακόμα αναβολή του Brexit.

Γιατί άλλαξε το κλίμα

Μετά από μήνες έντονων αντιπαραθέσεων για την κατάληξη του διαζυγίου ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου και ύστερα από εβδομάδες σφοδρής ανταλλαγής πυρών μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών για το ποιος θα φέρει την ευθύνη μιας άτακτης αποχώρησης, ξαφνικά επέστρεψε η αισιοδοξία για μια κοινά αποδεκτή συμφωνία για το Brexit,
Αφορμή υπήρξε η χθεσινή θετική συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson και ο Ιρλανδός ομόλογος του, Leo Varadkar, ο οποίος αν και πριν τη συνάντηση έλεγε πως είναι δύσκολο να υπάρξει μια συμφωνία, μετά από αυτή τόνισε ότι «μπορεί να υπάρξει ένας δρόμος για μια πιθανή συμφωνία».
Ύστερα από 2,5 ώρες «εποικοδομητικών συζητήσεων», ο Varadkar είπε ότι πιστεύει πως μια συμφωνία είναι δυνατή έως την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.
Δήλωση που προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία ότι Μ. Βρετανία και Ιρλανδία κατάφεραν να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση για το μεγαλύτερο «αγκάθι», το ζήτημα με τα ιρλανδικά σύνορα, το οποίο ήταν και αυτό που έθετε τα μεγαλύτερα προσκόμματα για να υπάρξει μια συμφωνία για το Brexit.
Σε κοινό ανακοινωθέν τους Johnson και Varadkar υποστήριξαν ότι είχαν μια πολύ εποικοδομητική και λεπτομερή συνάντηση, τόνισαν ότι μια συμφωνία είναι προς το συμφέρον όλων και συμφώνησαν ότι υπάρχει μια πορεία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιθανή συμφωνία.

Tusk: Ο Johnson δεσμεύτηκε να υποβάλλει μια κοινά αποδεκτή λύση για το Brexit

Την θέση ότι ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson δεσμεύτηκε ότι θα υποβάλλει μια κοινά αποδεκτή λύση για το Brexit διατύπωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, ο οποίος πάντως έσπευσε να χαμηλώσει τους τόνους αισιοδοξίας για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το Brexit.
O Tusk, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο και αναφερόμενος στη συνάντηση που είχαν χθες ο Johnson με τον Ιρλανδό ομόλογο του Leo Varadkar, είπε σχετικά με το Brexit ότι μέχρι στιγμής το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει υποβάλλει μια ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση από τη Μ. Βρετανία.
«Εάν δεν υπάρξει καμία πρόταση έως σήμερα, τότε θα ανακοινώσουμε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ» είπε ο Tusk, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ έχει λάβει ενθαρρυντικά μηνύματα από τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας.
«Φυσικά δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας και ο χρόνος έχει ουσιαστικά τελειώσει.
Αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθεί ακόμα και η μικρότερη πιθανότητα». υποστήριξε ο Tusk.

Η πρόταση Johnson

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόταση του για τα ιρλανδικά σύνορα ο Johnson είχε προτείνει η Β. Ιρλανδία να φύγει από την τελωνειακή ένωση της ΕΕ μαζί με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 2021.
Ωστόσο πρότεινε, η Β. Ιρλανδία, με τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής της, να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία που σχετίζεται με την αγροτική παραγωγή και άλλα προϊόντα, διακανονισμός που θα μπορούσε, θεωρητικά, να είναι σε ισχύ για πάντα, όμως η βουλή της Βόρειας Ιρλανδίας θα κληθεί να παίρνει ανάλογη απόφαση κάθε τέσσερα χρόνια.
Παράλληλα ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε προτείνει οι τελωνειακοί έλεγχοι μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης να «αποκεντρωθούν» με τη γραφειοκρατία να γίνεται ηλεκτρονικά και με ένα πολύ μικρό αριθμό φυσικών ελέγχων.
Μέχρι πρότινος την πρόταση Johnson απέρριπτε με κατηγορηματικό τρόπο η Ιρλανδία, υποστηρίζοντας πως σε καμία περίπτωση αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση.
Άλλωστε η στάση της Ιρλανδίας, η οποία αποτελεί και το "βαρόμετρο" για τη στάση της  υπόλοιπης Ευρώπης, ήταν αυτή που έδινε τροφή στα κυρίαρχα σενάρια που μέχρι χθες έκαναν λόγο είτε για μια ακόμα αναβολή του Brexit είτε για άτακτο Brexit.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης