Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Βραζιλία: Δέκα εταιρείες θα καταβάλουν 2 δισ. δολάρια για 12 υπεράκτια πετρελαϊκά πεδία

Βραζιλία: Δέκα εταιρείες θα καταβάλουν 2 δισ. δολάρια  για 12  υπεράκτια πετρελαϊκά πεδία
Η μεγαλύτερη προσφορά προήλθε από την Total SA, η οποία, σε κοινοπραξία με την Petronas και την Qatar Petroleum, προσέφερε 4.029 δισ. ευρώ για ένα μπλοκ στην pre-salt περιοχή.
Δέκα εταιρείες συμφώνησαν την Πέμπτη 10/10/2019 να καταβάλουν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης και παραγωγής σε 12 υπεράκτια πετρελαϊκά μπλοκ στη Βραζιλία, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι για ακόμη μεγαλύτερες επερχόμενες δημοπρασίες πετρελαίου.
Οι πιο περιζήτητες περιοχές της δημοπρασίας της Πέμπτης ήταν η  λεγόμενη  pre-salt  περιοχή της Βραζιλίας, μια πολυπόθητη ζώνη όπου δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου είναι παγιδευμένα κάτω από ένα παχύ στρώμα αλατιού κάτω από τον ωκεάνιο βυθό.
Τα pre-salt μπλοκ θα διατεθούν σε δύο πολύ μεγαλύτερες δημοπρασίες που θα προγραμματιστούν για τις 6 Νοεμβρίου και τις 7 Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένης της λεγόμενης δημοπρασίας μεταβίβασης δικαιωμάτων, από την οποία η κυβέρνηση αναμένεται να αντλήσει περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια.
Την Πέμπτη, οι εταιρείες συμφώνησαν να καταβάλουν στην κυβέρνηση της Βραζιλίας 8,9 δισεκατομμύρια reis (2,2 δισεκατομμύρια δολάρια) για την υπογραφή μπόνους.

Πάνω από τις προσδοκίες η έκβαση της δημοπρασίας

Η μεγαλύτερη κίνηση προήλθε από την γαλλική Total SA, η οποία, σε μια κοινοπραξία με την Petronas της Μαλαισίας και την Qatar Petroleum, προσέφερε 4.029 δισ. ευρώ για ένα μπλοκ   στην pre-salt περιοχή. Συνολικά θα είναι ο φορέας εκμετάλλευσης, με ποσοστό συμμετοχής 40%.
 Μετά τη δημοπρασία, ο υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας Bento Albuquerque δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν "πολύ πάνω από τις προσδοκίες", επισημαίνοντας ότι το ελάχιστο μπόνους υπογραφής για όλες τις περιοχές μαζί ήταν μόλις 3,2 δισ.
Επίσης ξεχώρισαν μια προσφορά 1,116 δισ. ευρώ από την Petronas για ένα μπλοκ στην λεκάνη Campos και μια προσφορά 2,045 δισ. Ευρώ από την Petrobras και την BP Plc για ένα ξεχωριστό μπλοκ.
Η Petronas  έκανε μια σημαντική κίνηση στη Βραζιλία τον Απρίλιο, όταν αγόρασε δύο πετρελαιοφόρα πεδία από την κρατική επιχείρηση Petrobras για 1,29 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Royal Dutch Shell Plc, η Wintershall Dea GmbH, η Chevron Corp, η Exxon Mobil Corp και η Repsol SA κέρδισαν μερίδια μειοψηφίας σε μπλοκ εξερεύνησης.

Μη προσέλκυση υποψηφίων

Είκοσι τέσσερα μπλοκ, πολλά σε περιθωριακές πετρελαϊκές περιοχές, απέτυχαν να προσελκύσουν υποψηφίους και θα τοποθετηθούν σε ένα νέο πρόγραμμα που η κυβέρνηση της Βραζιλίας αποκαλεί "μόνιμη προσφορά".
Επτά μπλοκ κοντά στο οικολογικά ευαίσθητο αρχιπέλαγος Abrolhos στη βορειοανατολική Βραζιλία δεν έλαβαν προσφορές, μετά την αποκάλυψη περιβαλλοντικών διαφορών με την εμπλοκή ομοσπονδιακών εισαγγελέων την Τετάρτη.
Σε ανακοίνωσή της μετά από τα αποτελέσματα, η Total ανέφερε ότι, ενώ είχε δεσμευτεί να επιδιώξει ευκαιρίες βαθέων υδάτων στη Βραζιλία, δεν θα συμμετάσχει στο γύρο μεταβίβασης δικαιωμάτων, καθώς η ανταγωνιστική διαδικασία ήταν προσανατολισμένη προς μη λειτουργικά μερίδια.
Η νορβηγική Equinor ASA   έκανε μια ανεπιτυχή προσφορά.
Έξι εταιρείες - η Murphy Oil Corp, η Enauta Partipacoes SA, η Karoon Energy Ltd, η Petrogal, η Ecopetrol SA και η China National Offshore Oil Corp Ltd - καταχωρήθηκαν στη δημοπρασία αλλά δεν υπέβαλαν προσφορές.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης