Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Διευρυμένο επίδομα θέρμανσης με προκαταβολή δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών

Διευρυμένο επίδομα θέρμανσης με προκαταβολή δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών
Η προκαταβολή θα δοθεί ανάλογα με την κλιματική ζώνη
Διευρυμένο επίδομα θέρμανσης και με προκαταβολή, αποφάσισε η κυβέρνηση να χορηγηθεί στα νοικοκυριά για τη χειμερινή περίοδο, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο κ. Σταϊκούρας, σε τηλεοπτική του συνέντευξή, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης.
«Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουμε αποφασίσαμε να δώσουμε διευρυμένο επίδομα με προκαταβολή» δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι τα κριτήρια θα είναι διευρυμένα και η προκαταβολή θα δοθεί ανάλογα με τη ζώνη.
Όπως είπε, «την προηγούμενη εβδομάδα προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος και επιλογή του πρωθυπουργού είναι να χρησιμοποιηθεί για το επίδομα θέρμανσης».

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού

Τη διεύρυνση του επιδόματος «φωτογράφισε» και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε στη Βουλή.
Στο προσχέδιο, αποκαλύπτεται ότι στις κρατικές δαπάνες της κατηγορίας των κοινωνικών παροχών περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, το επίδομα θέρμανσης 2019, τις συντάξεις που εξακολουθούν να πληρώνονται απευθείας από το κράτος, καθώς και τις λοιπές παροχές κοινωνικής πρόνοιας σε είδος και σε χρήμα και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 262εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 15 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο επίδομα θέρμανσης όπου στο προσχέδιο του προϋπολογισμού επισημαίνεται ότι φέτος σχεδιάζεται η χορήγηση σημαντικού μέρους του επιδόματος θέρμανσης για να διευκολυνθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά λόγω της αστάθειας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά τις τιμές των καυσίμων.

«Παράθυρο» για πρόσθετα θετικά μέτρα

Στην τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανακοίνωσης πρόσθετων θετικών μέτρων φέτος, όπως και το 2020 αν υπερκαλύπτεται ο στόχος για το πλεόνασμα.
Για το 2020, αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε μέτρα όπως η προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος και η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
«Εάν το Νοέμβριο υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια να πετύχουμε και να υπερκαλύψουμε τον στόχο, προφανώς αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το 2020, τόνισε ότι «εάν προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, από αυτόν που εκτιμάμε σήμερα και κλείνουμε τον προϋπολογισμό του 2020, μπορεί να αξιοποιηθεί ενδεικτικά για την προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος ή την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης