Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γ. Αμανατίδης( Ευρ. Κοινοβ): Η Ελλάδα δεν μειώνει αλλά αυξάνει τις εκπομπές CO2

Γ. Αμανατίδης( Ευρ. Κοινοβ): Η Ελλάδα δεν μειώνει αλλά αυξάνει τις εκπομπές CO2
Ο δρ Αμανατίδης από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε και άλλα μέτρα πλην της απολιγνιτοποίησης
Την ελπίδα ότι θα ληφθούν, από την ελληνική πλευρά, μέτρα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δρ Γιώργος Αμανατίδης.
Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, αντί να μειώσει, αυξάνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και το προσωρινό πρόγραμμα πλαισίου, που υποβλήθηκε στα τέλη του 2018, όταν αναλύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, φάνηκε ότι οδηγεί το 2030 στη μη επίτευξη των στόχων.
Ωστόσο, τόνισε ότι η σχετική υποχρέωση αναλογεί πλέον στη νέα κυβέρνηση, η οποία θα υποβάλλει επίσημα το νέο πρόγραμμα πλαισίου, όπως και κάθε άλλη χώρα της ΕΕ.
«Από όσα παρακολουθώ και εγώ από τον Τύπο, είδα ότι ανακοινώθηκε η απολιγνιτοποίηση το 2028, γεγονός που σημαίνει ότι θα εγκαταλειφθεί η παραγωγή λιγνίτη στην Ελλάδα.
Αυτό είναι αρκετά φιλόδοξο.
Φαντάζομαι και ελπίζω ότι θα συμπεριληφθεί, μαζί και με άλλα μέτρα, ώστε και η Ελλάδα να κάνει ό,τι της αναλογεί, προκειμένου αυτοί οι στόχοι, που έχουν τεθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, να επιτευχθούν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αμανατίδης.

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μίλησε σήμερα σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης για την εφαρμογή συστήματος πρόγνωσης της αστικής θερμικής νησίδας με σκοπό την ανάπτυξη στρατηγικών αστικής προσαρμογής. Παρουσιάζοντας την παρούσα κατάσταση ανέφερε ότι, σήμερα, λίγο πριν το 2020, μπορούμε να πούμε ότι η Ευρώπη επιτυγχάνει το στόχο που τέθηκε το 2007 για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% καθώς από το 2017 βρίσκεται ήδη στο 22% ενώ πλησιάζει το στόχο για αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 20%. Επίσης παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας, βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη και του τρίτου στόχου της αποτελεσματικότητας στη χρήση της ενέργειας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέοι στόχοι για το 2030 είναι η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 40%, η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 32% και η αύξηση του ποσοστού αποτελεσματικότητας της ενέργειας κατά 32,5%.
Παρά, ωστόσο, τα προβλήματα που εκδηλώνονται στους τομείς της παραγωγής ενέργειας, των μετακινήσεων, της γεωργίας και της διαχείρισης των απορριμμάτων, θετικό στοιχείο είναι το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο, που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προβλέπει για την Ελλάδα σημαντικό κονδύλιο για την εγκατάλειψη της χρήσης άνθρακα. Επιπλέον, ο κ. Αμανατίδης δήλωσε αισιόδοξος για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε γενικότερο επίπεδο, λόγω της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και της εισαγωγής ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης