Επικαιρότητα

Σήμερα η Τριμερής Ελλάδας/Κύπρου/Αιγύπτου - Εντείνεται η διπλωματική κινητικότητα

Σήμερα η Τριμερής Ελλάδας/Κύπρου/Αιγύπτου - Εντείνεται η διπλωματική κινητικότητα
Η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται να ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες
Το μάξιμουμ μέσω της διπλωματικής οδού προσπαθεί να πετύχει η Λευκωσία έναντι των τουρκικών επιχειρήσεων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ο άξονας πάνω στον οποίο κινείται η Λευκωσία στοχεύει σε πολιτικά, νομικά και διπλωματικά μέτρα τα οποία θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία. Χωρίς την ίδια ώρα να παραγνωρίζεται η ωμή πραγματικότητα, ότι δηλαδή η Άγκυρα αποφάσισε και κινείται εκτός του διεθνούς πλαισίου. Κάτι που σημαίνει λιγότερη διπλωματική επιρροή, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους. Η κυπριακή κυβέρνηση, χωρίς να ανεβάζει τον πήχη ψηλά, φαίνεται να ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού Εκπροσώπου, οι προκλήσεις στην Τουρκία θα είναι στην ατζέντα των εργασιών του Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, διαμήνυσε ότι «η ΕΕ στέκεται μαζί με την Κύπρο» και ότι είναι «σε διαρκή επαφή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη». Τόνισε ότι «οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας υποσκάπτουν απλά τις σχέσεις καλής γειτονίας ΕΕ-Τουρκίας».  Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων θα τεθεί στη σημερινή 7η τριμερή συνάντηση μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας. Αναμένεται μια ισχυρή δήλωση στήριξης των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Στην περίπτωση αυτή εκτιμάται ότι είναι και το πιο εύκολο κομμάτι των διπλωματικών ενεργειών της Λευκωσίας, μιας και η Αίγυπτος δεν έχει πρόβλημα να τοποθετηθεί έντονα κατά της Τουρκίας. Το δύσκολο είναι να καταφέρει η Λευκωσία να πείσει χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία να πάρουν θέση κατά των τουρκικών ενεργειών.  Την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην περιοχή, λόγω των τουρκικών ενεργειών, συζήτησαν εκτάκτως χθες το απόγευμα οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας. Ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε από τη Λευκωσία ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη της. Ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης από δικής του πλευράς ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουν λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις και ότι ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίησή τους.

Τριμερής συνάντηση: Στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στη Τουρκία

Στα συμπεράσματα της Συνόδου θα περιλαμβάνεται σαφές μήνυμα προς την Τουρκία όπου θα τονίζεται η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Αίγυπτος στέκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού. Είναι ένα από τα θέματα που θα μπουν στο τραπέζι της συζήτησης των τριών ηγετών και κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θα υπογραμμιστεί ότι η συντομότερη δυνατή επανέναρξη αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων για λύση στο Κυπριακό είναι απαραίτητη για την ειρήνη την και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η λύση μπορεί να δοθεί μόνον στη βάση των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και δεν είναι δυνατόν να περιλαμβάνει διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο.
Τα ζητήματα με την Τουρκία μπορεί να είναι κυρίαρχα, ωστόσο οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν εκτενώς τις δυνατότητες για ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων και θα υπογράψουν συμφωνία για επενδυτική συνεργασία.
Στο πλαίσιο του τριμερούς σχήματος συνεργασίας ο ενεργειακός τομέας προσλαμβάνει εξέχουσα θέση, καθώς η αιγυπτιακή πρωτοβουλία για το East Mediterranean Gas Forum (EMGF) είναι εξαιρετικά σημαντική.
Η Αθήνα ελπίζει ότι το Forum θα δράσει ως καταλύτης για στενότερη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή: philenews.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης