Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

NAVTEX από την Κύπρο για παράνομη ενέργεια του ΓΙΑΒΟΥΖ και έκδοση εντάλματος σύλληψης

NAVTEX από την Κύπρο για παράνομη ενέργεια του ΓΙΑΒΟΥΖ  και έκδοση εντάλματος σύλληψης
Χαρακτηρίζεται κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα
Στην έκδοση NAVTEX προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά την έκδοση ενωρίτερα  NAVTEX από την Τουρκία, με την οποία δεσμεύει περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα για διενέργεια γεωτρήσεων από το πλωτό γεωτρύπανο "Γιαβούζ".
Στη NAVTEX που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης σημειώνεται πως η τουρκική NAVTEX, που εκδόθηκε για το γεωτρύπανο "Γιαβούζ" και τα υποστηρικτικά του πλοία, αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη ενέργεια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας .
Προστίθεται πως αυτή η ενέργεια αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Εξάλλου σε δεύτερη NAVTEX αναφέρεται ότι το πλωτό γεωτρύπανο "Γιαβούζ" και τα υποστηρικτικά του σκάφη διεξάγουν παράνομες επιχειρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και απαιτείται όπως αυτά τερματίσουν άμεσα τις παράνομες ενέργειές τους.
Σημειώνεται ακόμη πως οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και πως διαπράττουν σοβαρά ποινικά αδικήματα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οποιαδήποτε άτομα και εταιρείες που εργάζονται ή/και παρέχουν υπηρεσίες, βοηθώντας ή προσφέροντας υποστήριξη στις παράνομες ενέργειες του "Γιαβούζ" παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας, σημειώνεται.
Ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο και θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους, αναφέρεται.

Για σοβαρή κλιμάκωση κάνει λόγο η Λευκωσία αναφερόμενη στην «εισβολή» του τουρκικού γεωτρύπανου Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο οικόπεδο 7, το οποίο η Κύπρος έχει παραχωρήσει στις εταιρείας Total και Eni για ερευνητικές γεωτρήσεις.
Σε ανακοίνωση της η κυπριακή Προεδρία αναφέρει ότι η επαπειλούμενη γεώτρηση του Yavuz, αυτή τη φορά εντός τεμαχίου που έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνιστά μια εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αυτά προκύπτουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς επίσης και από το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο.
«Η Τουρκία παραβιάζοντας εκ νέου κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, επέλεξε να πραγματοποιήσει γεωτρητικές δραστηριότητες εντός του θαλασσίου τεμαχίου 7, το οποίο και έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση σε ευρωπαϊκές εταιρείες και το οποίο βρίσκεται εντός της ΑΟΖ / υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, ως αυτή έχει οριοθετηθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο μεταξύ των σχετικών παράκτιων κρατών, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, με τη Συμφωνία Οριοθέτησης της ΑΟΖ του 2003.
Η εξερεύνηση ή/και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 7 αποτελεί αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας» υποστηρίζει στην ανακοίνωση της η κυπριακή Προεδρία.
«Η νέα αυτή πρόκληση αποτελεί απτό παράδειγμα της στάσης της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να περιφρονεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις  της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει  τις παράνομες ενέργειες της και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός των θαλασσίων ζωνών της», τονίζει η Προεδρία της Δημοκρατίας, η οποία επισημαίνει ότι «πρόκειται για άλλη μια επιβεβαίωση της απροκάλυπτα προκλητικής και κατ’ εξακολούθηση παραβατικής συμπεριφοράς της Άγκυρας, η οποία επιλέγει να απομακρύνεται  με γοργά βήματα, και οριστικά, από τη διεθνή νομιμότητα, μη διστάζοντας να θέσει σε κίνδυνο  την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Παράλληλα η κυπριακή κυβέρνηση καλεί εκ νέου την Τουρκία όπως τερματίσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και όπως αποσύρει όλα τα γεωτρητικά και σεισμικά πλοία της από την ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Οι απροκάλυπτες απειλές και οι τακτικές εκφοβισμού συνιστούν πρακτική άλλων εποχών.
«Η παρανομία, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά επαναλαμβάνεται, δεν παράγει δίκαιο.
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά της, εντείνοντας τις προσπάθειές της σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που της προσφέρονται, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει η κυπριακή Προεδρία.

Image

 
Πηγή: philenews/KYΠΕ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης