Επικαιρότητα

Draghi (ΕΚΤ): Η Ελλάδα έχει καταβάλλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για να βελτιώσει την οικονομία της – Στόχος οι πολιτικές σταθεροποίησης στην ΕΕ

tags :
Draghi (ΕΚΤ): Η Ελλάδα έχει καταβάλλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για να βελτιώσει την οικονομία της – Στόχος οι πολιτικές σταθεροποίησης στην ΕΕ
Τα εύσημά του στην Ελλάδα για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση και να επιτύχει την ευμάρεια ως μέλος της νομισματικής ένωσης εξήρε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi
Τα εύσημά του στην Ελλάδα για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση και να επιτύχει την ευμάρεια ως μέλος της νομισματικής ένωσης εξήρε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi σε ομιλία του του στην Ακαδημία Αθηνών.
Παράλληλα ο κ. Draghi αναφέρθηκε στο σημαντικό κοινωνικό κόστος που είχε η οικονομική κρίση στη χώρα μας.
Όπως ανέφερε ο κ. Draghi  η ανθεκτικότητα της ευρωζώνης εδώ και πολλά χρόνια έχει αποδείξει ότι οι κριτικοί της είναι λάθος.
Πολλές χώρες, και κυρίως η Ελλάδα, έχουν καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για να ευημερήσουν ως μέλη της νομισματικής ένωσης.
Έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ευρωζώνης, ιδίως τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).
Όπως τόνισε ο κ. Draghi το γεγονός ότι η κρίση διήρκεσε πολύ περισσότερο εδώ από ό, τι σε άλλες προηγμένες οικονομίες - και ήρθε με σημαντικό κοινωνικό κόστος - εξακολουθεί να «ζυγίζει» από τις αντιλήψεις της νομισματικής μας ένωσης.
Έχουμε μάθει τα μαθήματα αυτού του επεισοδίου;
Και έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα στο μέλλον;
Αυτές είναι οι ερωτήσεις στις οποίες θα ήθελα να απευθυνθώ σήμερα.
Η απάντηση είναι ότι η ευρωζώνη έχει αυξήσει την ικανότητά της να σταθεροποιεί τις μακροοικονομικές διαταραχές. Από την άποψη αυτή, υπάρχουν δύο βασικές διαστάσεις που έχουν σημασία.
Η πρώτη είναι η δυνατότητα εξασφάλισης σταθεροποίησης μεταξύ των χωρών. Πρόκειται για την εξεύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ σύγκλισης και ασφάλισης.
Η δεύτερη είναι η δυνατότητα να εξασφαλιστεί η σταθεροποίηση κατά τη διάρκεια του κύκλου.
Πρόκειται για το ότι όλες οι πολιτικές διαδραματίζουν κατάλληλο ρόλο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ.

Σταθεροποίηση σε όλες τις χώρες

Η κλασσική προοπτική σταθεροποίησης σε μια νομισματική ένωση παρέχεται από τη θεωρία της βέλτιστης νομισματικής περιοχής (OCA).
Αυτό επικεντρώνεται κυρίως στη διασυνοριακή διάσταση, δηλαδή στον τρόπο με τον οποίο η ανταλλαγή μιας ενιαίας νομισματικής πολιτικής και μιας συναλλαγματικής ισοτιμίας δεν στερεί ορισμένα μέλη από την ικανότητα προσαρμογής τους σε οικονομικά σοκ.
Ωστόσο, πρέπει επίσης να υπάρχουν αποτελεσματικοί ασφαλιστικοί μηχανισμοί - που βασίζονται στη διαφοροποίηση σε ολόκληρη τη νομισματική ένωση - έτσι ώστε τα κράτη να μπορούν ακόμα να σταθεροποιήσουν τις οικονομίες τους όταν αποκλίνουν οι τοπικοί κύκλοι τους.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, από το σχεδιασμό, η ασφάλιση γίνεται πιο αποτελεσματική.
Πάρτε τις ΗΠΑ ως παράδειγμα.
Οι κραδασμοί είναι σχετικά παρόμοιες μεταξύ των κρατών, οι οποίες στηρίζουν την κοινή νομισματική πολιτική .
Ωστόσο, οι τοπικοί κύκλοι αποκλίνουν από τον συνολικό κύκλο.
Έτσι, υπάρχουν ιδιωτικές και δημόσιες ασφάλειες για την αποζημίωση.
Στον ιδιωτικό τομέα, οι ολοκληρωμένες πιστωτικές αγορές επιτρέπουν στις διασυνοριακές τράπεζες να αντισταθμίζουν τις ζημίες σε μια περιφέρεια έναντι των κερδών σε μια άλλη, γεγονός που συμβάλλει στη διατήρηση της παροχής πιστώσεων σε όλες τις περιφέρειες καθ 'όλη τη διάρκεια του κύκλου.
Η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου μέσω των κεφαλαιαγορών επιτρέπει στα νοικοκυριά να στηρίξουν το εισόδημά τους κατά τη διάρκεια της ύφεσης μέσω κερδών από χρηματοδοτικές συμμετοχές σε τμήματα της Ένωσης που λειτουργούν καλύτερα.
Δημόσια ασφαλιστικά έργα μέσω παρόμοιων αρχών.
Η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφαλίσεων Καταθέσεων (FDIC) επιτρέπει στις τράπεζες σε διαφορετικά κράτη να ασφαλίσουν ο ένας τον άλλον έναντι αποτυχίας, πίσω από μια πιστωτική γραμμή από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών.
Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός συμπληρώνει τους αυτόματους σταθεροποιητές σε επίπεδο κράτους, εξομαλύνοντας το 10% των κραδασμών.
Είκοσι χρόνια μετά την έναρξή της, είναι σημαντικό να εκτιμηθεί ο τρόπος με τον οποίο συγκρίνεται η ζώνη του ευρώ όσον αφορά τη σύγκλιση και την ασφάλιση.
Όσον αφορά την πραγματική σύγκλιση, αρκετές χώρες της ζώνης του ευρώ έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, ιδίως στα κράτη της Βαλτικής, τη Σλοβακία και, σε μικρότερο βαθμό, τη Μάλτα και τη Σλοβενία.
Το χάσμα μεταξύ του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυτών των χωρών και των μέσων όρων της ζώνης του ευρώ μειώθηκε κατά περίπου ένα τρίτο από το 1999.  Ωστόσο, άλλες χώρες που ξεκίνησαν επίσης πολύ μακριά από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ - όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα - δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν το χάσμα.
Η πραγματική σύγκλιση του κατά κεφαλήν εισοδήματος είναι σημαντική για τη συνοχή μιας νομισματικής ένωσης, οπότε είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν οι κατάλληλες εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές για να βοηθήσουν τις χώρες που έχουν περάσει από την κρίση να συγκλίνουν, ιδίως στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, ένας βραδύτερος ρυθμός πραγματικής σύγκλισης δεν εμποδίζει απαραιτήτως τη νομισματική ένωση να μπορέσει να σταθεροποιήσει αποτελεσματικά την οικονομία της.
Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η σύγκλιση του επιχειρηματικού κύκλου, καθώς αυτό καθορίζει τη βέλτιστη νομισματική πολιτική μεταξύ των κρατών. Και οι κύκλοι των επιχειρήσεων μπορούν να συγκλίνουν πολύ πριν από το επίπεδο των εσόδων
Όταν δημιουργήθηκε η ζώνη του ευρώ, υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδρούσαν οι κύκλοι.
Σύμφωνα με την «υπόθεση εξειδίκευσης», η νομισματική ένωση θα επιτρέψει στις χώρες να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους και να αυξήσουν το διεπαγγελματικό εμπόριο.
4912620
Αυτό θα έθετε τις χώρες σε διαφορετικές βιομηχανικές διαταραχές και οι κύκλοι των επιχειρήσεων θα συσχετίζονταν λιγότερο.
Η εναλλακτική άποψη ήταν η «υπόθεση της ενδογενείας», η οποία έκρινε ότι το ευρώ θα οδηγούσε σε μεγαλύτερο ενδοκλαδικό εμπόριο.
Επομένως, οι βιομηχανικές δομές θα γίνονταν περισσότερο παρόμοιες και οι κύκλοι θα συγχρονίζονταν.
Αυτό που ελάχιστα προέβλεπε εκείνη την εποχή ήταν η ταχεία εμφάνιση παγκόσμιων αλυσίδων αξίας (GVC) τόσο στο παγκόσμιο εμπόριο όσο και στο εμπόριο της ζώνης του ευρώ και πώς αυτό θα επηρέαζε τη μετάδοση των κραδασμών.
Από το 1990 έως το 2015, ο μέσος λόγος των εξαγωγών ενδιάμεσων αγαθών προς το ΑΕΠ - ένα μέτρο ολοκλήρωσης της αλυσίδας αξίας - αυξήθηκε περισσότερο από διπλάσιο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά σχεδόν τετραπλάσια στη ζώνη του ευρώ. Το 2014, η συμμετοχή σε GVC - το μερίδιο των ακαθάριστων εξαγωγών που συνίστανται σε προστιθέμενη αξία που διασχίζει πολλαπλά σύνορα - ήταν υψηλότερη κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες περίπου στις χώρες της ζώνης του ευρώ από ό, τι στις ΗΠΑ ή την Κίνα.
Ένα σημαντικό μερίδιο της διακύμανσης του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ μπορεί τώρα να εξηγηθεί από έναν κοινό παράγοντα που δεν μοιράζεται με άλλες οικονομίες της G7.
 Συνολικά, η διασπορά της ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ βρίσκεται τώρα στο ίδιο χαμηλό επίπεδο με εκείνο των ΗΠΑ - και περίπου το ήμισυ του επιπέδου πριν από την κρίση.
Η ενιαία αγορά διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εμπορική ολοκλήρωση, αλλά συνέβαλε και το ευρώ.
Η νέα έρευνα της ΕΚΤ διαπιστώνει ότι το ευρώ έχει διευκολύνει τη δημιουργία εμπορίου και την εμφάνιση των ΚΓΚ εντός της ζώνης του ευρώ, ιδίως μεταξύ των «παλαιών» και των «νέων» κρατών μελών από το 2007.
Μια πρόσφατη μετα-μελέτη διαπιστώνει ότι από το 1999 μπορεί να εξηγηθεί τουλάχιστον το ήμισυ της συνολικής αύξησης της συσχέτισης του επιχειρηματικού κύκλου μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ.
Η συμμετοχή των χωρών στις αλυσίδες αξιών ποικίλλει, με κάποιες περισσότερο εκτεθειμένες σε επιδράσεις συσσωμάτωσης από άλλες.
Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η εμβάθυνση και η διεύρυνση της ενιαίας αγοράς, ούτως ώστε όλα τα κράτη μέλη να ενσωματωθούν καλά στην ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας και να συμμετάσχουν στον κοινό επιχειρηματικό κύκλο.
Αλλά όπως και στις ΗΠΑ, οι χώρες της ζώνης του ευρώ εξακολουθούν να εκτίθενται σε διαταραχές λόγω των εμπορικών τους δομών, όπως βλέπουμε σήμερα στη Γερμανία. Και σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι κοινές διαταραχές μπορούν να έχουν ασύμμετρες επιδράσεις λόγω των διαφορετικών επιπέδων δημόσιου χρέους, όπως είδαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Κατά συνέπεια, η ανάλυση του ΔΝΤ διαπιστώνει ότι, ενώ οι επιχειρηματικοί κύκλοι έχουν γίνει πιο συγχρονισμένοι κατά τη διάρκεια της περιόδου του ευρώ, το εύρος τους σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ έχει αποκλίνει από την κρίση.
Έτσι, για να αντιμετωπιστεί αυτό, πρέπει να υπάρξει ασφάλιση σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, και αυτή η ασφάλιση είναι επίσης πιθανό να είναι πολύ αποτελεσματική, ίσως ακόμη περισσότερο από ό, τι στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ λιγότερο προηγμένη.
Εξακολουθούμε να μην έχουμε στη διάθεσή μας το σύστημα ESM για το ταμείο ενιαίας εξυγίανσης και ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων.
Και έχει σημειωθεί μικρή ουσιαστική πρόοδος στον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής.
Πριν από πολύ καιρό έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο σε βασικά ζητήματα τα οποία διαιωνίζονται από δύο εικαζόμενες διχοτομίες.
Η πρώτη είναι η ιδέα ότι η ιδιωτική και η δημόσια ασφάλιση είναι υποκατάστατα και έτσι εάν η ευρωζώνη επικεντρώνεται στην εμβάθυνση της ιδιωτικής κατανομής των κινδύνων, δεν θα απαιτείται μεγαλύτερος δημόσιος κίνδυνος.
Αλλά αυτό παρερμηνεύει πώς αναπτύσσεται η ιδιωτική ασφάλιση.
Προκύπτει από την βαθιά και ανθεκτική χρηματοοικονομική ολοκλήρωση, ιδιαίτερα των τραπεζών λιανικής, και η οποία προκύπτει μόνο από το καταφύγιο του δημόσιου καταμερισμού των κινδύνων, όπως οι ισχυροί ασφαλιστικοί όμιλοι και τα συστήματα ασφάλισης καταθέσεων.
Ο λόγος είναι ότι οι δημόσιες ασφαλίσεις εγγυώνται ότι οι δαπάνες θα κατανεμηθούν σε περίπτωση αποτυχίας των τραπεζών, η οποία είναι κρίσιμη για τις εθνικές αρχές να αφήσουν ελεύθερα το κεφάλαιο και τη ρευστότητα εντός της νομισματικής ένωσης.
Χωρίς ασφάλιση, από την άλλη πλευρά, θα υπάρχει πάντοτε ένα κίνητρο για την προστασία των εθνικών ισολογισμών, γεγονός που εμποδίζει τον αποτελεσματικό επιμερισμό των κινδύνων.
Οι αμερικανικές τράπεζες, για παράδειγμα, βασίζονται στη χρηματοδότηση εντός του ομίλου για να ανταποκριθούν στις τοπικές διαταραχές και να διαχειριστούν την πιστωτική επέκταση, επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν τον δανεισμό τους πιο σταθερό κατά τη διάρκεια του αρνητικού κύκλου.
Παρομοίως, χωρίς τη δημόσια ασφάλιση, οι τράπεζες έχουν μια ασθενέστερη επιχειρηματική υπόθεση για να συμμετάσχουν στη διασυνοριακή ενοποίηση.
Ορισμένα από τα βασικά οφέλη της πολυεθνικής λειτουργίας - όπως η ικανότητα βελτιστοποίησης των υποχρεώσεων με τη χρηματοδότηση δανείων σε μια χώρα με καταθέσεις σε άλλη - δεν μπορούν να επιτευχθούν εάν υπάρχουν διαφορετικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων μεταξύ των χωρών και διαφορετικές ιεραρχίες πιστωτών σε ένα σενάριο αφερεγγυότητας.
Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι διασυνοριακές δραστηριότητες συγχωνεύσεων και συγχωνεύσεων στην ευρωζώνη βρίσκονται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Εν πάση περιπτώσει, η ιδιωτική κατανομή των κινδύνων που βασίζεται στη διαφοροποίηση μπορεί να υποβαθμιστεί ενόψει μεγάλων κοινών κρίσεων, όπως συνέβη σε κάποιο βαθμό στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Μια μελέτη διαπιστώνει ότι ο επιμερισμός των κινδύνων στην κεφαλαιαγορά στις ΗΠΑ μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ κατά την κρίσιμη περίοδο.
Έτσι, η ιδιωτική ασφάλιση δεν μπορεί ποτέ να υποκαταστήσει πλήρως την αποτελεσματική δημόσια κατανομή κινδύνων.
Η δεύτερη δήθεν διχοτόμηση είναι η ιδέα ότι η δημόσια ασφάλιση δημιουργεί ηθικό κίνδυνο και, ως εκ τούτου, οι κίνδυνοι πρέπει να μειωθούν για να μπορέσουν να μοιραστούν.
Αλλά αυτό παραβλέπει τόσο τις θεωρητικές όσο και τις εμπειρικές ενδείξεις που έχουμε σχετικά με τα κίνητρα-επιδράσεις της κατανομής των κινδύνων.
Υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία ότι ο ηθικός κίνδυνος εξαρτάται από τον κατάλληλο σχεδιασμό των ασφαλιστικών συστημάτων.
 Και αυτό που βλέπουμε στην πράξη είναι ότι η απουσία ασφάλισης δεν οδηγεί σε χαμηλότερους κινδύνους, ούτε για μεμονωμένες χώρες ούτε για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο υποτιθέμενος μηχανισμός - ότι η απουσία επανορθωτικών βημάτων οδηγεί στην πειθαρχία της αγοράς στις κυβερνήσεις, η οποία με τη σειρά της προωθεί τις μεταρρυθμίσεις - δεν αντικατοπτρίζεται στην πραγματικότητα.
Η έρευνα της ΕΚΤ από το 1975 δεν βρίσκει κανένα πειστικό στοιχείο ότι τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε μεταρρυθμίσεις, εάν ελέγξουμε τον επιχειρηματικό κύκλο και άλλους παράγοντες.
Αντίθετα, όταν οι χώρες βρίσκονται υπό πίεση στην αγορά, συνήθως είτε υποχρεώνονται να εισέλθουν σε προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής είτε εκτελούν μεταρρυθμίσεις που έχουν κακώς σχεδιαστεί και αντιστραφεί εύκολα. Αυτό συνήθως σημαίνει, μεταξύ άλλων, την ενοποίηση των προϋπολογισμών με την αύξηση των φόρων, πράγμα που καθιστά την ύφεση χειρότερη.
Και όταν αρκετές χώρες βρίσκονται σε αυτή τη θέση, επειδή δεν υπάρχουν ασφαλιστικά συστήματα για τη σύλληψη της μετάδοσης, εξαπλώνεται και παρατείνεται η κρίση για ολόκληρη τη νομισματική ένωση.
Αυτό το είδαμε σαφώς στη ζώνη του ευρώ το 2010-12.
 Οι οικονομίες που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν μια φιλοκυκλική δημοσιονομική πολιτική για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο δημόσιο χρέος τους, γεγονός που οδήγησε στη δεύτερη ύφεση της ζώνης του ευρώ.
Με άλλα λόγια, η έλλειψη ασφαλίσεων εγείρει πραγματικά κινδύνους.
Αντίθετα, ένα αποτελεσματικό, σχεδόν αυτοματοποιημένο δημοσιονομικό σύστημα στήριξης της ζώνης του ευρώ, με τα κατάλληλα κριτήρια επιλεξιμότητας, θα μπορούσε να σταθεροποιήσει τις προσδοκίες και να οδηγήσει σε μια πιο κατάλληλη δημοσιονομική στάση.
Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο κάλεσα επανειλημμένα ένα δημοσιονομικό μέσο ευρωζώνης επαρκούς μεγέθους και σχεδίου.
Το ίδιο ισχύει και για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Χωρίς τη δημόσια ασφάλιση, σε μια κρίση οι αγορές συνήθως πανικοβάλλονται και ξεκινούν πωλήσεις πυρκαγιάς, οι οποίες διαδίδουν τον κίνδυνο.
Από την άλλη πλευρά, τα κατάλληλα backstops βοηθούν στη σταθεροποίηση των προσδοκιών της αγοράς και στη μείωση των κινδύνων.
Ο ρόλος της FDIC μετά την κατάρρευση του Lehman αποτελεί καλό παράδειγμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επιλύθηκαν περίπου 500 τράπεζες χωρίς να προκληθεί οικονομική αστάθεια.
Αντίθετα, μια εκτίμηση αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός των τραπεζών που επιλύθηκαν στη ζώνη του ευρώ την ίδια περίοδο ανέρχεται σε περίπου 50.
 Αν όμως οι εθνικές κυβερνήσεις εξακολουθούν να αναμένουν να στηρίξουν τις τράπεζες τους, χώρες όπως η Γαλλία ή οι Κάτω Χώρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πιθανό δημοσιονομικό κόστος 10-12% του ΑΕΠ τους.
Όλα αυτά πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι η εμβάθυνση της δημόσιας ασφάλισης με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την ενίσχυση της φορολογικής ένωσης δεν αφορά τη δημιουργία μιας ένωσης μεταβιβάσεων.
Πρόκειται για τη δημιουργία μιας ζώνης του ευρώ στην οποία οι ανάγκες για δημόσια κατανομή των κινδύνων στο μέλλον είναι μικρότερες, διότι έχουμε τα μέσα που υπάρχουν για τη σταθεροποίηση των κρίσεων πιο γρήγορα και επειδή διαθέτουμε το κατάλληλο πλαίσιο για να επιτρέψουμε στον κοινοτικό καταμερισμό κινδύνων να αναπτύξει πιο βιώσιμη.
Η μετάβαση προς την κατεύθυνση αυτή είναι προφανώς πολιτικά δύσκολη.
Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίσει να εντοπίσουμε τα προβλήματα και να κάνουμε την υπόθεση για τον καθορισμό τους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια νομισματική ένωση στην οποία η σύγκλιση θα είναι πραγματικά ισορροπημένη από την ασφάλιση.
Το πιο ισχυρό είναι τα αρνητικά δημογραφικά στοιχεία.
Στη ζώνη του ευρώ, η δημογραφική μετάβαση εκτιμάται ότι έχει μειώσει τα πραγματικά επιτόκια κατά περίπου μία εκατοστιαία μονάδα κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Στις τρέχουσες τάσεις αναμένεται να μειωθούν τα πραγματικά ποσοστά κατά 0,25-0,5 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2030.
Άλλες μελέτες έχουν επισημάνει το ρόλο της ανερχόμενης ανισότητας των εισοδημάτων, όπου τα ολοένα και πλουσιότερα νοικοκυριά εξοικονομούν περισσότερο από το μόνιμο εισόδημά τους, μια υπερβολική παγκόσμια αποταμίευση ειδικά στις αναδυόμενες αγορές και μια γενική αύξηση της αποστροφής κινδύνου, σε μια αυξανόμενη ζήτηση ασφαλών περιουσιακών στοιχείων.
ώρα, η νομισματική πολιτική πρέπει όλο και περισσότερο να χρησιμοποιεί μη συμβατικές πολιτικές για να επιτύχει την εντολή της και να το κάνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με μεγαλύτερη ένταση.
Αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο στην επίτευξη της στόχευσής της από την κεντρική τράπεζα, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών στην πορεία.
Αντίθετα, η δημοσιονομική πολιτική που διαδραματίζει περισσότερο υποστηρικτικό ρόλο παράλληλα με τη νομισματική πολιτική θα οδηγούσε σε ταχύτερη επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών και συνεπώς σε λιγότερες παρενέργειες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η δημοσιονομική πολιτική γίνεται ισχυρότερη όταν η νομισματική πολιτική πλησιάζει το πραγματικό κατώτατο όριο, καθώς οι πολλαπλασιαστές είναι υψηλότεροι.
Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, η υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική μπορεί να συμπληρώσει τη νομισματική πολιτική για την περικοπή των εμποδίων που επιβαρύνουν τη ζήτηση - όπως συμβαίνει σήμερα στη ζώνη του ευρώ.
Μια βασική κινητήρια δύναμη των αδύναμων προοπτικών σήμερα είναι η αυξημένη αβεβαιότητα, η οποία προκαλεί "παραδοξία της λιτότητας" σε ορισμένες περιοχές του ιδιωτικού τομέα.
Η αβεβαιότητα ενθαρρύνει την υψηλότερη εξοικονόμηση που συμπιέζει τη ζήτηση και τα εισοδήματα, γεγονός που με τη σειρά του τροφοδοτεί την επιστροφή σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα και χαμηλότερη και όχι υψηλότερη εξοικονόμηση.
Η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο αφού, με τους μεγαλύτερους πολλαπλασιαστές, μπορεί να ωθήσει τα εισοδήματα και τις προσδοκίες εισοδήματος υψηλότερα.
Επιπλέον, αν οι πιο χρεωμένες χώρες έπρεπε να συνδυάσουν δημόσιες επενδύσεις με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αυξήσουν τη μελλοντική ανάπτυξη, ο υψηλότερος δανεισμός θα δημιουργούσε λιγότερες αβεβαιότητες σχετικά με τη διατηρησιμότητα του χρέους.
Ο αντίκτυπος θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος εάν οι χώρες της ζώνης του ευρώ έπρεπε να συντονίσουν τις πολιτικές τους και ιδίως όταν οι δράσεις αυτές ευθυγραμμίζονται με την καθοδήγηση που παρέχεται από τη νομισματική πολιτική.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν την ευθύνη να μάθουν τα διδάγματα του παρελθόντος, να μελετήσουν τις εμπειρίες άλλων και να αποφύγουν τους προβλέψιμους κινδύνους για το κοινό μεταβάλλοντας σήμερα τις πολιτικές τους.
Η νομισματική μας ένωση γεννήθηκε ελλιπής και, μέσα σε μια δεκαετία, αντιμετώπισε μια κρίση λίγες θα μπορούσαν να έχουν προβλέψει.
Είναι κατανοητό ότι δεν ήταν έτοιμη.
Γνωρίζουμε όμως τώρα τι χρειάζεται για να δοθεί σταθερότητα σε όλες τις χώρες και γνωρίζουμε τι κινδυνεύουμε εάν ενεργήσουμε πολύ αργά για να σταθεροποιήσουμε την Ένωση συνολικά.
Αυτό οδηγεί μόνο σε μια μεγαλύτερη περίοδο ιδιαίτερα ευνοϊκών πολιτικών.

Τί έγραφε νωρίτερα το bankingnews.gr

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Mario Draghi ο επικεφαλής της ΕΚΤ σήμερα 1η Οκτωβρίου με αφορμή την ανάδειξη του από την Ακαδημία Αθηνών ως ξένο μέλος της…
Να σημειωθεί ότι ο Draghi προτάθηκε από την Ακαδημία Αθηνών στις 7 Μαρτίου 2019 να γίνει μέλος της.
Ο Draghi ο οποίος αποχωρεί τέλη Οκτωβρίου 2019 καθώς αντικαθίσταται από την Lagarde ως επικεφαλής της ΕΚΤ θα αναφερθεί στις προκλήσεις της σημερινής Ευρώπης αλλά και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ο Draghi θα αναφέρει για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα μόνο με επιμονής τις μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει ανα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της και να επιτύχει υψηλούς ρυθμού ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα για να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα investment grade από τους οίκους αξιολόγησης δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα.
Ο Draghi πρόσφατα υποστήριξε ότι το βασικό ζήτημα με τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι να εξασφαλιστεί ότι διατηρούνται οι ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς που απολαμβάνει σήμερα η Ελλάδα.
Κοινώς η ΕΚΤ δεν διάκειται θετικά στην μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο Draghi αποχωρεί….η λάθος πολιτική μένει – Έχει στοιχήσει 24 δισ στις τράπεζες και 100 δισ σε διαφυγόντα κέρδη στα Ταμεία

Ο Draghi αποχωρεί από την ΕΚΤ στις 30 Οκτωβρίου 2019 αλλά η λάθος νομισματική πολιτική παραμένει.
Είναι η πρώτη φορά που κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ αποχωρεί επειδή διαφωνεί με την πολιτική Draghi, την χαλαρή νομισματική πολιτική που απλά έχει επιβραδύνει την εμφάνιση των χειρότερων στην οικονομία της ευρωζώνης και έχει συντηρήσει την φούσκα των ομολόγων και μετοχών.
Η Γερμανίδα Sabine Lautenschlaeger βασικό στέλεχος της ΕΚΤ υπέβαλλε την παραίτηση της δύο χρόνια πριν λήξει η θητεία της γιατί διαφώνησε ξεκάθαρα με την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων, της ποσοτικής χαλάρωσης και γενικώς της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Να σημειωθεί ότι η Sabine Lautenschlaeger θεωρείται εκ των βασικών στελεχών της ΕΚΤ για την εποπτεία των τραπεζών.
Γιατί είναι όμως λάθος η πολιτική της ΕΚΤ;
1)Τα αρνητικά επιτόκια αποδοχής καταθέσεων έχουν στοιχήσει στις τράπεζες της ευρωζώνης περίπου 24 δισεκ. ευρώ έξοδα τόκων.
2)Τα αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα, σχεδόν 164 ομόλογα στην Ευρώπη έχουν αρνητικές αποδόσεις, δεν βελτίωσαν το προφίλ πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών, ούτε έφεραν οι καλύτεροι όροι δανεισμού υψηλότερες βαθμολογίες ή αναβαθμίσεις.
3)Εκτιμάται με βάση επενδυτικούς οίκους ότι τα αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα έχουν προκαλέσει σωρευτική ζημία από διαφυγόντα κέρδη και απώλεια κεφαλαίου περίπου 100 δισεκ. ευρώ ειδικά στα pension funds τα οποία διακρατούν ομόλογα.  
4)Η χαλαρή νομισματική πολιτική είναι λάθος και για ένα άλλο λόγο ίσως τον σπουδαιότερο.
Οι χώρες επαναπαύτηκαν στην ποσοτική χαλάρωση και στα μηδενικά επιτόκια και δεν έδωσαν βαρύτητα στις μεταρρυθμίσεις των οικονομιών.
Το φθηνό χρήμα που δημιούργησε η ΕΚΤ μέσω της χειραγώγησης των αγορών οδήγησε την Ευρώπη στην εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων.
5)Η μεγαλύτερη φούσκα στην ιστορία έχει δημιουργηθεί την τρέχουσα περίοδο, τόσο στα ομόλογα όσο και στις μετοχές.
Να σημειωθεί ότι ορθώς υποστηρίζει η Deutsche bank ότι το παγκόσμιο χρέος έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ των τελευταίων 150 ετών και αυτή η υπερδιόγκωση θεωρείται… ξεκάθαρα κακός οιωνός για το μέλλον.

Νέες παραινέσεις για τις κυβερνήσεις

Ο Mario Draghi αναμένεται να επαναλάβει τις παραινέσεις του για την ανάγκη ενίσχυσης του ευρώ μακροπρόθεσμα.
Οι υψηλότερες δημόσιες δαπάνες είναι «πιο επείγουσες παρά ποτέ για να αντισταθμιστεί η παγκόσμια επιβράδυνση», έχει υπογραμμίσει κατά καιρούς.
Ο ίδιος υποστηρίζει πως μια μακροπρόθεσμη δέσμευση για τη δημοσιονομική ένωση είναι απαραίτητη για να μπορέσει η Ευρωζώνη να ανταγωνιστεί άλλες παγκόσμιες δυνάμεις.
«Δεδομένης της εγγενής αδυναμίας των εθνικών κρατών σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, αυτό που έχει σημασία είναι να καταστεί η Ένωση ισχυρότερη.
Σε ορισμένους τομείς, η περαιτέρω ολοκλήρωση επιτυγχάνει αυτόν τον στόχο», έχει αναφέρει ο κ. Draghi.
«Για να έχουμε μια ισχυρότερη ΟΝΕ [οικονομική και νομισματική ένωση] χρειαζόμαστε έναν κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.
Είναι προφανές ότι η πολιτική συζήτηση για το ζήτημα αυτό έχει ακόμη πολύ δρόμο. Αλλά είμαι αισιόδοξος », αναφέρει ο Ιταλός τραπεζίτης.
Η παρέμβαση του Draghi - καθώς προετοιμάζεται να αποχωρήσει μετά από οκτώ χρόνια ως πρόεδρος της ΕΚΤ στα τέλη Οκτωβρίου - είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω διαμάχη στη Γερμανία και στα δημοσιονομικά συντηρητικά κράτη - μέλη.
Ο Ιταλός τραπεζίτης αντιμετωπίζει ήδη έντονες αντιδράσεις μετά το πρόσφατο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

«Το νέο QE μπορεί να χρειαστεί να διαρκέσει πολύ»

Εννέα από τα 25 μέλη του διοικητικού της συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με την αναζωογόνηση της αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του νέου QE ύψους 2,6 δισ. ευρώ.
Ο Draghi όμως έχει τονίσει ότι οι νέες θετικές συνέπειες του QE εξακολουθούν να αντισταθμίζουν τις αρνητικές συνέπειες όπως οι διογκωμένες τιμές των περιουσιακών στοιχείων, για παράδειγμα, στην εμπορική ακίνητη περιουσία.
Ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ ζήτησε περισσότερη κρατική στήριξη, η οποία θα αμβλύνει την επιβάρυνση για την κεντρική τράπεζα.
«Το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί να χρειαστεί να διαρκέσει πολύ καιρό αν δεν υπάρξκει καμία υποστήριξη από τη δημοσιονομική πολιτική», έχει σημειώσει χαρακτηριστικά.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης