Ενέργεια

Χατζηδάκης: Όλα τα κόμματα έχουν ευθύνες για τη μονάδα της Πτολεμαΐδας 5

Χατζηδάκης: Όλα τα κόμματα έχουν ευθύνες για τη μονάδα της Πτολεμαΐδας 5
Eντός των ημερών θα γίνει η επιλογή της νέας διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ
Για τη ΔΕΗ και τις τελευταίες τρέχουσες εξελίξεις μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης.
Μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως για τη μονάδα αναβάθμισης της Πτολεμαΐδας, η οποία κόστισε 1,5 δισ «όλα τα κόμματα έχουν ευθύνες σε αυτό».

Αναλυτικά:

Ν.Χ.: Να καλημερίσουμε και να συζητήσουμε με το υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον κ. Κωστή Χατζηδάκη. Κύριε υπουργέ καλημέρα σας.

Κ.Χ.: Καλημέρα και στους δυο σας.

Αντ.Δ.: Καλημέρα κ. υπουργέ. Να ξεκινήσουμε από το επίμαχο θέμα, που αφορά τη ΔΕΗ. Άκουσα κάποιες δηλώσεις σας. Λίγο θα σας στεναχωρήσω πρωί-πρωί, αλλά δεν πειράζει. Θέλω να μου πείτε τι θαυματουργές δυνατότητες έχετε και μέσα σε ένα μήνα η ΔΕΗ από εκεί που θα πήγαινε στα βράχια, σώθηκε, σας άκουσα να λέτε χθες. Όταν μάλιστα ακόμα και τα τιμολόγια, με μικρά ποσοστά θα πω εγώ αλλά υπαρκτά, που φορτώσατε στην τσέπη μας ως πρώτη επιλογή, άρχισαν να εφαρμόζονται από 1η Σεπτεμβρίου. Δεν έχουν πάει ακόμη στα συρτάρια. Κάποιο θαύμα έγινε.

Κ.Χ.: Κανένα θαύμα. Άμα ξέρατε τα στοιχεία δεν θα το λέγατε. Δεν τα ξέρετε και δεν είστε υποχρεωμένος να τα ξέρετε. Δεν έχω καμιά θαυματουργή ικανότητα ούτε ξαφνικά έχω γίνει λαϊκιστής. Απλώς πραγματικά δεν έχω καταλάβει τι έχουν πάθει στο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή οι άνθρωποι είναι θρασύτατοι. Βγήκαν οι ζημιές, οι οποίες το 2018 ήταν 900 εκατ. ευρώ, έναντι 90 εκατ. ευρώ κερδών το 2014. Τι να κουβεντιάζουμε λοιπόν! Το πρόβλημα ήταν πασιφανές. Βγήκε η Ernst & Young τώρα τον Απρίλιο και είπε ότι η εταιρεία έχει πρόβλημα βιωσιμότητας. Μίλησα εγώ και είπα ότι για να έρθει στα ίσια της η επιχείρηση, για να μην υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας τώρα στην καινούργια έκθεση που βγήκε προχθές, θα έπρεπε να βρούμε πάνω από 900 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά βρέθηκαν με διαφορετικούς τρόπους, όχι μαγικά. Η εταιρεία μιλάει με προοπτική ενός έτους μπροστά. Δηλαδή πώς η ΔΕΗ θα προχωρήσει, όχι σήμερα το πρωί, αλλά πώς θα είναι βιώσιμη για να το ξέρει η Κεφαλαιαγορά, να το ξέρουν οι μικρομέτοχοι, να το ξέρουν όλοι, για έναν χρόνο περίπου.

Αντ.Δ.: Ήταν θέμα business plan δηλαδή;

Κ.Χ.: Ήταν θέμα, όχι business plan, αλλά χρημάτων τα οποία θα έπρεπε να μπουν στην εταιρεία, όχι σήμερα που μιλάμε εμείς οι τρεις, αλλά μέσα σε προοπτική ενός έτους. Από τα τιμολόγια η εταιρεία θα βρει ένα σημαντικό κομμάτι από αυτά, χωρίς να επιβαρύνονται ουσιωδώς οι καταναλωτές, γιατί μειώνεται ο ΦΠΑ της ενέργειας και το ΕΤΜΕΑΡ, αυτό που πληρώνουμε για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Από αυτά η ΔΕΗ θα βάλει στην τσέπη της περί τα 490 εκατ., σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις όλων των ειδικών. Από εκεί και πέρα έχουμε τα 200 εκατ. από τις ΥΚΩ, που παίρνει από το Υπουργείο Οικονομικών και άλλα χρήματα, τα οποία είναι τιτλοποιήσεις και άλλες ρυθμίσεις, οι οποίες έγιναν εντωμεταξύ ή δρομολογούνται και ήταν ικανές να πείσουν τον ορκωτό ελεγκτή να άρει τις αμφιβολίες γύρω από το μέλλον της επιχείρησης. Αυτό είναι όλο.

Ν.Χ.: Η επόμενη μέρα ποια είναι για τη ΔΕΗ; Και σας ρωτώ διότι βλέπω για παράδειγμα εδώ στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, βλέπω στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Κομμάτια να γίνει» έχει τίτλο, «Διαμελισμένη οδηγείται σε πώληση η επιχείρηση. Προς εκποίηση και ο κερδοφόρος ΔΕΔΔΗΕ. 500 εκατ. φορτώνονται οι καταναλωτές από περιττές αυξήσεις στα τιμολόγια».

Κ.Χ.: Για τις περιττές αυξήσεις μίλησα. Κάθε άλλο παρά περιττές ήταν. Δεν μπορούσε η εταιρεία να επιβιώσει. Δεύτερον για τη ΔΕΗ, ως ΔΕΗ συνολικά, βεβαίως στόχος μας είναι ο στρατηγικός επενδυτής, δεν το αρνούμαστε, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες παρότι η επιχείρηση έφυγε από το φάσμα της χρεοκοπίας, σας λέω ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ακόμα και σήμερα δεν μπορεί να προσελκύσει στρατηγικό επενδυτή. Ξέρετε τις πολιτικές μου πεποιθήσεις, ξέρετε ότι είμαι φιλελεύθερος, δεν είμαστε καθόλου εκεί, ακόμα. Αποφύγαμε απλώς τα χειρότερα, να μην συζητάμε σήμερα για αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής στο Χρηματιστήριο, για κοκκίνισμα των δανείων της κτλ. Και επομένως δεν μιλάμε για στρατηγικό επενδυτή. Μιλάμε για το ΔΕΔΔΗΕ πράγματι, που είναι το δίκτυο διανομής της ΔΕΗ. Μιλάμε για μερική ιδιωτικοποίησή του. Το είχαμε πει από τις προγραμματικές μας δηλώσεις. Δεν το κρύβουμε. Έχει γίνει σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες και το έκανε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ με δυο άλλα δίκτυα: το ΔΕΣΦΑ, που είναι τα εθνικά δίκτυα του φυσικού αερίου, που πούλησε το 66%, και με τον ΑΔΜΗΕ, που είναι οι μεγάλοι πυλώνες μεταφοράς της ΔΕΗ, που πούλησε το 49%. Ενώ, λοιπόν, πουλάει ο ΣΥΡΙΖΑ το 66% του ΔΕΣΦΑ, το 49% του ΑΔΜΗΕ, με το ΔΕΔΔΗΕ είναι το «ιερό δισκοπότηρο». Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα! Όποιος θέλει ας τα πιστέψει όλα αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, τι να σας πω. 

Αντ.Δ.: Γιατί αργεί η επιλογή νέας διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ;

Κ.Χ.: Θα γίνει εντός των ημερών. 

Αντ.Δ.: Μάλιστα. Να σας ρωτήσω. Επειδή, πράγματι, με πολύ ενδιαφέρον ακούει κανείς ότι δεν είναι εύκολο να βρεθεί επενδυτής στη ΔΕΗ.

Ν.Χ.: Λογικό είναι αυτό πάντως. Δεν πρόκειται και για τεφαρίκι. 

Αντ.Δ.: Ναι, σε αυτή την κατάσταση προφανώς. Εγώ θέλω, όμως, να σας θυμίσω και να μου απαντήσετε ότι μάλλον, αν θυμάμαι καλά, εσείς μαζί με το ΠΑΣΟΚ είχατε σχεδιάσει τη μονάδα αναβάθμισης της Πτολεμαΐδας, η οποία κόστισε 1,5 δισ. Δεν συνέβαλε αυτό στο να σφίξει η θηλιά στο λαιμό της επιχείρησης; 

Κ.Χ.: Εμείς μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Ακούστε. Όλα τα κόμματα έχουν ευθύνες σε αυτό. Σας το λέω ευθέως και μετράω τα λόγια μου, όλα όσα σας είπα από την αρχή μέχρι τέλους. Δεν θέλω εγώ να παίξω με την πολιτική μου αξιοπρέπεια και να λέω ότι μου έρθει και να τα βρίσκω μπροστά μου σε μερικά χρόνια. Προσπαθώ να αντέχουν αυτά που λέω και σήμερα και αύριο και του χρόνου. Λοιπόν, αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι ήταν μια εσφαλμένη επιλογή και πρέπει να δούμε αυτή την ώρα πως θα το αντιμετωπίσουμε, έτσι ώστε η ζημία για τη ΔΕΗ να περιοριστεί και ταυτοχρόνως να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας ή ένα σχέδιο που θα οδηγεί τελικά σε απολιγνιτοποίηση. Αυτή την ώρα μελετάμε πολλές και διαφορετικές επιλογές. Δεν είμαι σε θέση σήμερα, την ώρα που σας μιλάω, να σας πω αλλά θα είμαστε σύντομα σε θέση. Όπως ξέρετε, η διοίκηση της επιχείρησης τοποθετήθηκε στις 22 Αυγούστου. Είναι ένα Διοικητικό Συμβούλιο ενός μηνός. Δεν μπορεί να λύσει όλα τα θέματα, όπως τα κινούμενα σχέδια, αμέσως. Σίγουρα η κατεύθυνση είναι απολιγνιτοποίηση και δέχομαι την παρατήρηση για τις ευθύνες όλων των κομμάτων για αυτό το θέμα. Τη δέχομαι!

Αντ.Δ.: Να πάμε σε ένα θέμα αμιγώς πολιτικό τώρα που αφορά τη Novartis. Πριν λίγο κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση όλων, ακούω, των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για προανακριτική στο θέμα της. Αν υπάρχει σκευωρία ή όχι για τη Novartis. Τα στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι τελευταία, εννοώ μέχρι και την κατάθεση της κας Ράικου, συνηγορούν, από ό,τι ακούω από στελέχη σας, ότι πρέπει τελικά να λειτουργήσει και να εξετάσει η προανακριτική όλες τις πτυχές αυτού του θέματος;

Ν.Χ.: Αν θα γίνει διαδικασία στη Βουλή, δηλαδή, ή αν θα τη στείλετε πίσω στη Δικαιοσύνη. 

Κ.Χ.: Υπάρχουν ενδείξεις για τον κ. Παπαγγελόπουλο, οι αποδείξεις είναι κάτι το οποίο θα το κρίνει στο τέλος η δικαιοσύνη, όταν και αν αχθεί η υπόθεση στη δικαιοσύνη. Μιλάω νομικά, υπάρχουν ενδείξεις, οι οποίες στηρίζονται στις καταθέσεις του κ. Αγγελή, του εισαγγελέα που επόπτευε την όλη διαδικασία, της κας Ράικου, που ήταν η εισαγγελέας διαφθοράς, η οποία απομακρύνθηκε και η οποία μιλάει με ονόματα. Αν θέλετε, μπορεί να συνυπολογίσει κανείς και μια κατάθεση της κας Τσατάνη για άλλο θέμα, που αφορούσε πάλι τον κ. Παπαγγελόπουλο. Εν πάση περιπτώσει, σίγουρα της κας Ράικου και του κ. Αγγελή. Θα γίνει προανακριτική επιτροπή. Θα κληθούν να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή όλοι εκείνοι που θα αποφασίσει η επιτροπή να κληθούν και στην συνέχεια τα μέλη της επιτροπής, αφού εξετάσουν όλα τα δεδομένα, θα καταλήξουν στα συμπεράσματά τους. Ποια θα είναι τα συμπεράσματα δεν μπορώ να το ξέρω, γιατί δεν μπορούμε να ζήσουμε τη ζωή μας σε fast forward, να πατήσουμε ένα κουμπάκι και να δούμε τι θα γίνει σε ένα-δυο μήνες. Πρέπει σοβαρά και θεσμικά να δούμε το θέμα.

Ν.Χ.: Μπορεί να μπει κι ο πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, στο κάδρο στην πορεία;

Κ.Χ.: Κοιτάξτε, εμείς είπαμε ξεκάθαρα ότι για τους πρώην πρωθυπουργούς ειδικά, για να μη δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου– και έγινε αυτό με τον ΣΥΡΙΖΑ τελευταία κατεξοχήν σε σχέση με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Πικραμένο-  θα πρέπει να υπάρχουν ατράνταχτες αποδείξεις. Και για αυτό το λόγο επικεντρώθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή στην περίπτωση του κ. Παπαγγελόπουλου. Από εκεί και πέρα τώρα, εξαρτάται και από τα στοιχεία που θα προκύψουν. Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Ν.Χ.: Μάλιστα. Σας ευχαριστούμε πολύ, κ. Υπουργέ. 

Αντ.Δ.: Καλό μεσημέρι.

Κ.Χ.: Να είστε καλά, καλό μεσημέρι και σε εσάς!
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης