Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Στροφή της ΕΚΤ στις «πράσινες» επενδύσεις

Στροφή της ΕΚΤ στις «πράσινες» επενδύσεις
Σύμφωνα με την Κ. Λαγκάρντ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να καταργήσει σταδιακά τις επενδύσεις σε έργα άνθρακα
Τη στροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις «πράσινες» επενδύσεις προανήγγειλε η Κριστίν Λαγκάρντ που ετοιμάζεται να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια της ακρόασής της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εν όψει της ανάληψης των νέων καθηκόντων της.
Όπως δήλωσε, η ΕΚΤ  θα πρέπει να καταργήσει σταδιακά τις επενδύσεις σε ανθρακικά χαρτοφυλάκια και να τις αντικαταστήσει με τοποθετήσεις σε  πράσινες επενδύσεις. 
Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το ενεργειακό  χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ «δεν μπορεί να αλλάξει εν μία νυκτί όμως μια κίνηση προς μια σταδιακή μετάβαση για την εξάλειψη αυτού του είδους περιουσιακών στοιχείων» είναι «κάτι που πρέπει να γίνει».

Κατεύθυνση στην αγορά

Η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να επενδύσει αποκλειστικά το χαρτοφυλάκιό της αξίας 2,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ σε πράσινα ομόλογα «γιατί δεν υπάρχει αγορά του μεγέθους αυτού», είπε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ και πρόσθεσε ότι εάν η ΕΚΤ «σηματοδοτήσει ότι θα αυξήσει τις επενδύσεις σε πράσινα ομόλογα, τότε δίνει μία κατεύθυνση στην αγορά που δεν μπορεί να αγνοηθεί». 
Οι διαβουλεύσεις  για τον τρόπο με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες και οι εποπτικές αρχές των τραπεζών μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, σιγά – σιγά όμως παίρνουν καθεστώς προτεραιότητας.
Οι επενδυτικές αποφάσεις της ΕΚΤ διέπονται από τη βασική αρχή της ουδετερότητας, η οποία απαγορεύει στη κεντρική τράπεζα να προτιμά έναν τομέα, σε σχέση με κάποιον άλλο.  
Η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας πρότεινε το  σύστημα κατηγοριοποίησης που καταρτίζει τώρα το ευρωκοινοβούλιο  για να προσδιορίσει τι αποτελεί πράσινο περιουσιακό στοιχείο,  να τεθεί υπεράνω της  αρχής της ουδετερότητας στην αγορά.
Περιβαλλοντικοί φορείς και οργανώσεις εκτιμούν ότι  η αρχή της ουδετερότητας των επενδύσεων της ΕΚΤ  είναι «ασυμβίβαστη με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  να κατευθύνει  τη συμπεριφορά των οικονομικών υποκειμένων προς την αειφορία».

Φόβοι απαξίωσης υφιστάμενων asset

Ήδη ο ιδιωτικός τομέας έχει αρχίσει να απομακρύνεται από τις επενδύσεις σε  προϊόντα με υψηλό κλιματικό κίνδυνο, ενώ οι επενδυτές ανησυχούν μήπως  η μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας προς πιο πράσινες αγορές απαξιώσει υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία, που σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τις εκπομπές άνθρακα.  
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της  S & P Global Ratings,  η αγορά των λεγόμενων «υπεύθυνων δανείων» αυξήθηκε θεαματικά   το τελευταίο έτος, φθάνοντας τον Ιούλιο του 2019 σε αξία τα 111,5 δισεκατομμύρια δολάρια από  32 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης