Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Προϋπολογισμός 2020 και ελαφρύνσεις στο μικροσκόπιο των δανειστών

Προϋπολογισμός 2020 και ελαφρύνσεις στο μικροσκόπιο των δανειστών
Η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση περνά στην πιο δύσκολη φάση, η οποία θα κρίνει τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν παράλληλα σε πολιτικό επίπεδο
Ο προϋπολογισμός του 2020 μαζί με τις φοροελαφρύνσεις, το αφορολόγητο, τη νέα φορολογική κλίμακα και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις (120 δόσεις, πάγια ρύθμιση) συγκροτούν την «ατζέντα» με τα βασικότερα θέματα της διαπραγμάτευσης που θα συζητήσει η κυβέρνηση με τα υψηλόβαθμα στελέχη των θεσμών.
Τη θέση του Declan Costello επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα αναλαμβάνει ο Αυστριακός Paul Kutos.
Η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση περνά από σήμερα στην πιο δύσκολη φάση, η οποία θα κρίνει τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν παράλληλα σε πολιτικό επίπεδο, για τη διαφορετική χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s) και τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών παραχωρούν τη θέση τους στους επικεφαλής, οι οποίοι κατέφθασαν στην Αθήνα για να «χτενίσουν» τις δημοσιονομικές προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού μαζί με τη στόχευση για ανάπτυξη 3% το 2020 από 1,9%-2% το 2019, που είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση.
Οι διεθνείς χρηματαγορές και κεφαλαιαγορές φαίνεται να υιοθετούν ένα θετικό σενάριο για τον ρυθμό μεγέθυνσης, όπως τουλάχιστον αυτό αντανακλάται στη σημαντική μείωση των αποδόσεων των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.
Βέβαια, η εικόνα μπορεί να αλλάξει το επόμενο διάστημα, λόγω των κινδύνων στους οποίους υπόκειται η ελληνική οικονομία.
Μόνο η επιβράδυνση της ευρωζώνης μπορεί να επηρεάσει ουσιωδώς τις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού.
Αυτές οι αβεβαιότητες είναι σε γνώση των δανειστών, οι οποίοι θα μείνουν για λίγες ημέρες στην πρωτεύουσα και έτσι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού για την κυβέρνηση.
Επειδή ακριβώς το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου και μέχρι τις 15 του ίδιου μήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλες οι συζητήσεις πάνω στις βασικές παραδοχές πρέπει να έχουν καταλήξει μέχρι το τέλος αυτής εβδομάδας.
Συγχρόνως, στο πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους αξιωματούχους των θεσμών θα βρεθούν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μαζί με τις ελαφρύνσεις του 1,2 δισ. ευρώ για τo 2020, που αποτελούν την «καρδιά» αυτών των επαφών, εφόσον δεν προστεθούν οι διατάξεις για το πλαστικό χρήμα, και οι ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις.
Επειδή οι δανειστές δεν έχουν ακόμη ανάψει το πράσινο φως για τις «εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης», στις διαπραγματεύσεις αυτής εβδομάδας πρόκειται να «κληρώσει»:

1. Για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών, νομικών προσώπων:

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ 2020: Ο εισαγωγικός συντελεστής 22% μειώνεται σε 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Διατηρούνται οι ίδιοι συντελεστές για τα εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ.

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ: Εάν θα παραμένει στα επίπεδα των 8.636 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή θα χτίζεται από ένα όριο και πάνω με «πλαστικές» δαπάνες, δηλαδή με αγορές αγαθών και παροχές υπηρεσιών. Οι οποίες θα είναι υποχρεωτικές για τον φορολογούμενο, ειδάλλως το μειωμένο αφορολόγητο δαπανών θα οδηγεί σε αυξημένο φόρο. Τίποτα όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη. Για την ώρα η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται στα 777 ευρώ για όλους, ωστόσο ακόμη δεν έχει αποφασισθεί από ποιο ποσό και πάνω θα περιορίζεται η έκπτωση φόρου. Σήμερα, η έκπτωση ξεκινά να μηδενίζει για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και άνω.


ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ: Πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί ή, διαφορετικά, μεγαλύτερη έκπτωση φόρου κατά 90 ευρώ για το πρώτο παιδί, επιπλέον 90 για το δεύτερο παιδί και 220 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.

ΑΓΡΟΤΕΣ: Φόρος 10% για νέα αγροτικά σχήματα.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Μείωση φόρου στο 24% από 28% για τα κέρδη του 2019.

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Μείωση φόρου στο 5% από 10% για τα μερίσματα που θα διανεμηθούν το 2020.

2. Για τους φόρους στα ακίνητα:

ΦΠΑ: Τριετής αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% για μεταβιβάσεις νέων οικοδομών. Δεν έχει αποφασισθεί ακόμη εάν θα αφορά αδιάθετα ακίνητα με οικοδομική άδεια του 2006 ή αυτά που θα κατασκευαστούν από το 2020 και μετά.

ΦΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ: Τριετές «πάγωμα» στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

3. Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και φαίνεται να υπάρχουν σημάδια σύγκλισης με τους θεσμούς είναι:

- Διπλάσιες δόσεις, δηλαδή 24 αντί 12 μήνες, για τακτικές οφειλές (πχ από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ).

- Εως 48 αντί 24 μήνες για έκτακτες οφειλές (π.χ. από φόρο κληρονομιάς, πρόστιμα έπειτα από ελέγχους κ.λπ.).

- Περισσότερες δόσεις για οικονομικά ασθενέστερους.

Η νέα πάγια ρύθμιση που θα ισχύσει από τον προσεχή Νοέμβριο θα προβλέπει:

- Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ελάχιστη μηνιαία δόση 15 ευρώ.
- Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, ετήσια δόση 4%-10% ή περίπου 50-100 ευρώ τον μήνα για ετήσια εισοδήματα 10.000 ώς 30.000 ευρώ. Ο αριθμός των δόσεων θα συναρτάται με το εισόδημα και όχι με την περιουσία του οφειλέτη.

«Κλειδώνει» αυτή την εβδομάδα η παράταση στις 120 δόσεις, η οποία κανονικά εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.
Η παράταση θα είναι για ένα μήνα, έως το τέλος Οκτωβρίου, δίνοντας έτσι στους οφειλέτες το περιθώριο να ρυθμίσουν με ευνοϊκό τρόπο τα χρέη που έχουν απέναντι στην Εφορία.
Να σημειωθεί ότι η τεχνική αντιπροσωπεία είχε εγείρει ενστάσεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί κενό 200 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό.
Παρά ταύτα, ανάβει το πράσινο φως της παράτασης.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης