Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Στα άκρα οι τουρκικές προκλήσεις – O Erdogan δυναμιτίζει το κλίμα ενόψει της συνάντησης με Μητσοτάκη (25/9)

tags :
Στα άκρα οι τουρκικές προκλήσεις – O Erdogan δυναμιτίζει το κλίμα ενόψει της συνάντησης με Μητσοτάκη (25/9)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη
Στα άκρα οδηγεί μέρα με την ημέρα τις προκλήσεις της η Τουρκία σε Κύπρο και ανατολική Μεσόγειο με προκλητικές δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων ενώ ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, δυναμιτίζει το κλίμα ενόψει και της συνάντησης του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 25 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
«Όσοι νομίζουν ότι ο πλούτος του νησιού και της περιοχής ανήκει μόνο σε εκείνους, όπως και σήμερα έτσι και στο μέλλον θα έρθουν αντιμέτωποι με την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τ/Κ.
Όπως υπερασπιζόμαστε τα δικά μας συμφέροντα ως Τουρκία, έτσι θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα να προστατεύουμε και τα δικαιώματα των Τ/Κ στο νησί και την ανατολική Μεσόγειο» είπε σε γραπτό μήνυμα κατά την έναρξη του συνεδρίου στην Άγκυρα με τίτλο «Ο τελευταίος λόγος στην Κύπρο».
Εξάλλου, για ακόμα μία φορά, ο Erdogan αναφέρθηκε στα πλοία που διαθέτει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι θα συνεχίσουν τις έρευνες για φυσικό αέριο.

Οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Hulusi Akar, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη και αποφασισμένη να επαναλάβει την εισβολή στην Κύπρο όπως έγινε το 1974. 
«Έχουμε μια σαφή στάση όσον αφορά τη δίκαιη κατανομή των πόρων της ανατολικής Μεσογείου.
Έχουμε και σήμερα την ίδια αποφασιστικότητα που είχαμε και το 1974 όταν προστατεύσαμε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας.
Ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και των Τ/Κ αδελφών μας» υποστήριξε ο Akar, αναφέροντας πως δεν θα πρέπει να θεωρείται απειλή, όταν δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο και θα προστατεύσουν τα δικαιώματα και το δίκιο τους.
«Η προσέγγισή μας είναι σαφής.
Αυτό που λέμε ότι πρέπει να γίνει βασίζεται στη λογική.
Είμαστε υπέρ μίας μόνιμης και περιεκτικής λύσης στην Κύπρο.
Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα στο νησί» τόνισε ο Akar, σημειώνοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα της Γαλάζιας Πατρίδας μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».

Oktay: Μονομερείς οι ενέργειες της Κύπρου – Απάντηση με πράξεις στο πεδίο των μαχών

Στον ίδιο τόνο και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Fuat Oktay, ο οποίος έσπευσε να «εξειδικεύσει» το πώς εννοεί η Άγκυρα την αποφασιστικότητα της να επαναλάβει όσα έπραξε το 1974.
Μιλώντας σε εκδήλωση της «Ένωσης Τουριστικών Επαγγελμάτων» του ψευδοκράτους ο Oktay χαρακτήρισε την Κύπρο «το μαργαριτάρι της Μεσογείου» και διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το υπάρχον καθεστώς.
«Για εμάς το σημαντικό δεν είναι το όνομα του μοντέλου της λύσης που θα εφαρμοστεί, αλλά η συμμετοχή των Τ/Κ στο μηχανισμό λήψης αποφάσεων και η πολιτική ισότητα», είπε ο Oktay, ο οποίος αφού κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία για μονομερείς ενέργειες στο θέμα του φυσικού αερίου, προειδοποίησε και εκείνος με τη σειρά του για «δυναμική απάντηση».
«Οι Ε/Κ επιμένουν στις μονομερείς δραστηριότητες για ανακάλυψη υδρογονανθράκων αποκλείοντας τους Τ/Κ, αλλά εμείς απαντούμε με πράξεις στο πεδίο των μαχών.
Η Τουρκία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Τουρκοκύπριους και έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους.
Μετά από αυτό, μόνο θυσίες…, αν χρειαστεί, και υλοποίηση έργων, προκειμένου να επιτύχουμε το επίπεδο της ευημερίας που αξίζει ο Τουρκοκύπριος», τόνισε ο Oktay.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν θα δεχθεί οι Τουρκοκύπριοι να γίνουν μειονότητα.
«Κανείς δεν μπορεί να δεχθεί το καθεστώς της μειονότητας για τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού.
Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό, ούτε και οι Τουρκοκύπριοι θα το δεχθούν αυτό.
Δεν θα δεχθούμε τις πρωτοβουλίες της πλευράς των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτες του φυσικού πλούτου του νησιού» φέρεται να δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας.
Επίσης, τόνισε ότι «η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου θα ανοίξει για κατοίκηση με επιστροφή των περιουσιών με δίκαιο τρόπο βάσει ιστορικών στοιχείων».
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, σε ερώτηση για το αν «θα ανοίξουν την Αμμόχωστο απάντησε: «Κάνουμε προετοιμασίες.
Ναι θα ανοίξουμε την Αμμόχωστο.
Στην ανατολική Μεσόγειο κανένας δεν μπορεί να μας κάνει υποδείξεις ούτε μπορεί να μας εμποδίσει.
Εμείς θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπρίων».

Απειλές και από το τουρκικό ΥΠΕΞ κατά ENI, Total

Και ενώ η Άγκυρα εξακολουθεί να επαναλαμβάνει τις απειλές περί ενός νέου «1974», εξαπολύει απειλές και προς τις εταιρείες TOTAL για την παραχώρηση προς έρευνες του οικοπέδου 7.
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, μέρος του οικοπέδου αυτού ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή σκάφος να πραγματοποιήσει μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στους τομείς της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της και θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της», αναφέρει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ H. Aksoy.
Μάλιστα, ο Aksoy υποστηρίζει ότι η Λευκωσία καταπατά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και προειδοποιεί τις εταιρείες ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν έρευνες για περιοχές που βρίσκονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η υπογραφή συμφωνίας για την παραχώρηση αδειών στο οικόπεδο 7 «αγνοεί εντελώς τους Τουρκοκύπριους, που έχουν νόμιμα δικαιώματα για το σύνολο του νησιού και αποτελεί ένδειξη της αποτυχίας της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης να κατανοήσει την αποφασιστικότητά μας, παρά τις προειδοποιήσεις μας».
Ο Aksoy αναφέρει ότι ένα τμήμα της περιοχής του οικοπέδου 7 «παραμένει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, που έχει καταχωριστεί στα Ηνωμένα Έθνη».
«Όπως έχει συμβεί μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή σκάφος να πραγματοποιήσει μη εξουσιοδοτημένη έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στους τομείς της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της και θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της», τονίζει.
Η Τουρκία κάνει λόγο για μονομερείς πράξεις της Λευκωσίας, που επιδιώκει την παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και δεν συμβάλλουν στην ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, καλεί τις εταιρείες να απέχουν από δραστηριότητες σχετικές με υδρογονάνθρακες εντός των τουρκικών θαλάσσιων υδάτων και θέτει ζήτημα ακυρότητας των αδειών που εξέδωσε η Κύπρος.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη

Στον απόηχο αυτών των δηλώσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη.
Οι δύο ηγέτες θα συμμετέχουν, την επόμενη εβδομάδα, στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνομιλία υπήρξε αμοιβαία ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό και τα ενεργειακά ζητήματα, καθώς και για τις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή.
Εν μέσω της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, οι δύο άνδρες έχουν πυκνές επαφές, διαμορφώνοντας κοινή στρατηγική με «βοηθό» την καλή χημεία που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους.
Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, ενώ την επομένη, στις 25 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με τον με τον Erdogan.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης