Επιχειρήσεις

Μερίδιο από την «πίτα» των 3,5 δις ευρώ διεκδικούν οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας

Μερίδιο από την «πίτα» των 3,5 δις ευρώ διεκδικούν οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας
Στην αγορά δραστηριοποιούνται σήμερα 14 εταιρείες παροχής ρεύματος, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω
Σαν τα «μανιτάρια» ξεφυτρώνουν οι εταιρείες προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας διεκδικώντας παρουσία σε μία αγορά που αποτιμάται περίπου στα 3,5 δις. ευρώ χάρη στην περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ που πρέπει από σχεδόν 90% που είναι σήμερα να μειωθεί στο 50% μέχρι τα τέλη του 2020.
Στη νέα εποχή της απελευθέρωσης της αγοράς και με την κατάργηση του μονοπωλίου πώλησης ρεύματος από τη  ΔΕΗ «άνοιξε» την όρεξη
των ιδιωτών, οι οποίοι προέβησαν στη δημιουργία εταιριών πώλησης ρεύματος.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας απαντά «πυρετωδώς» στα αιτήματα των ενδιαφερομένων, δίνοντας άδεια εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και κυρίως έχουν τις οικονομικές εγγυήσεις.
Ο ανταγωνισμός εντείνεται με τη έλευση νέων εταιρειών που προσδοκούν να κερδίσουν πελατεία από την πίτα των 3,5 δις. ευρώ.
Το νομοθετικό πλαίσιο είναι αρκετά αυστηρό για τις εταιρείες, ενώ ο καταναλωτής είναι απόλυτα προστατευμένος καθώς όποια εταιρεία παροχής ρεύματος κι αν επιλέξει, αυτός δεν θα μείνει ποτέ χωρίς ρεύμα.
Στο ενδεχόμενο η εταιρεία παροχής ενέργειας να χάσει την άδεια λειτουργίας διότι δεν πλήρωσε τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι του ΛΑΓΗΕ, δηλαδή αγόρασε ρεύμα αλλά δεν κατέβαλε το αντίστοιχο οικονομικό τίμημα, σε διάστημα ολίγων ημερών δέχεται καταγγελία και της αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.
Η πελατειακή βάση της εταιρείας μεταφέρεται αυτόματα στο τελευταίο καταφύγιο που είναι η ΔΕΗ και ορίζεται από την ελληνική νομοθεσία χωρίς καμία επίπτωση στον καταναλωτή.
Επίσης οι καταναλωτές από τη στιγμή που αποχωρήσουν από τα ΔΕΗ συνεχίζουν να έχουν τεχνική κάλυψη από το διαχειριστή του συστήματος που είναι ο ΑΔΜΗΕ, δηλαδή ακόμη και στην εμφάνιση τεχνικού προβλήματος στο ρολόι της ΔΕΗ η βλάβη θα αποκατασταθεί άμεσα.
Να σημειωθεί ότι η άγνοια των καταναλωτών είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας που εμποδίζει την μετακίνηση των καταναλωτών από τη ΔΕΗ σε άλλη εταιρεία διότι οι καταναλωτές φοβούνται ότι σε περίπτωση τεχνικής βλάβης στο ρολόι δεν θα έρθει κανένας τεχνικός να το επισκευάσει.
Συνολικά στην αγορά δραστηριοποιούνται 14 εταιρείες προμήθειας παροχής ρεύματος και συνεχώς διευρύνεται ο αριθμός των εταιρειών.
Πρόσφατα απέκτησε άδεια λειτουργίας η εταιρεία ΚΕΝ του ομίλου Καράτζη με έδρα στην Κρήτη, αλλά είναι σε θέση να προσφέρει υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα.
Αξίζει να αναφερθεί μόνο τρείς εταιρείες του ιδιωτικού τομέα είναι παραγωγοί και προμηθευτές.
Πρόκειται για τις  εταιρείες  Protergia , Elpedison και ΗΡΩΝ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης