Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Συμφωνία 1,1 δισ. ευρώ της Βουλγαρίας με την σαουδαραβική Arkad για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream

tags :
Συμφωνία 1,1 δισ. ευρώ  της Βουλγαρίας με την σαουδαραβική Arkad για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov δήλωσε ότι η Σόφια θέλει να έχει έτοιμα τα πρώτα 308 χιλιόμετρα του αγωγού μέχρι τον Ιανουάριο
Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Βουλγαρίας υπέγραψε σύμβαση ύψους 1,1 δισ. ευρώ την Τετάρτη 18/9/2019, με τον υπό Σαουδαραβική ηγεσία όμιλο Arkad  για να κατασκευάσει τον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό αέριο.
Η βαλκανική χώρα σπεύδει να κατασκευάσει τον αγωγό των 474 χιλιομέτρων που συνδέει τα νότια σύνορά της με την Τουρκία με τα δυτικά σύνορά της με τη Σερβία για να εξασφαλίσει σύνδεση του αγωγού TurkStream με τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία.
Η Ρωσία, η οποία κατασκευάζει τον TurkStream για να παρακάμψει την Ουκρανία προς τα νότια, ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι το δεύτερο σκέλος του, με ετήσια παραγωγική ικανότητα 15,75 δισ. κυβικών μέτρων, θα περάσει από τη Βουλγαρία στην κεντρική Ευρώπη.
"Αυτό είναι το λεγόμενο Βαλκανικό ρεύμα", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov κατά την υπογραφή της σύμβασης από την κρατική  Bulgartransgaz.
"Θα κερδίσουμε από τα τέλη διέλευσης, αυτός ο αγωγός θα παραμείνει βουλγαρικός μόλις αποπληρωθεί και κυρίως οι γείτονές μας από τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και την Ουγγαρία θα έχουν εναλλακτικό αέριο".
Ο Borissov είπε ότι το 90% των σωλήνων για το έργο είχε ήδη παραδοθεί στα βουλγαρικά λιμάνια και η Σόφια θέλει να έχει έτοιμα τα πρώτα 308 χιλιόμετρα του αγωγού μέχρι τον Ιανουάριο, ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο πολλοί βιομηχανικοί παρατηρητές λένε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.

Ο Borissov δήλωσε ότι   μαζί με τον  αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει τη χώρα με την Ελλάδα (Interconnector ) θα κρατήσουν τη Βουλγαρία στο χάρτη φυσικού αερίου και δεν θα παρακαμφθεί από όλες τις μεγάλες διαδρομές στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το συμβόλαιο του ομίλου Arkad έρχεται μια μέρα πριν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και της Ουκρανίας συναντηθούν για να συζητήσουν για το μέλλον της διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, όταν λήξει η 10ετής συμφωνία τον Ιανουάριο.
Η σύμβαση κατέστη δυνατή μετά την διευθέτηση νομικών εμποδίων από βουλγαρικό δικαστήριο και την κατάργηση νομικών εμποδίων μεταξύ της Arkad και μιας κοινοπραξίας με την ρωσική εταιρεία κατασκευής σωλήνων TMK, ττην ιταλική Bonatti   και την γερμανική Max Streicher.
Οι παρατηρητές ανέφεραν ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι δύο υποψήφιοι συμφώνησαν να μοιραστούν τη σύμβαση.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης